Gombold újra! Második rész

Ahogy megígértem, ismét jelentkezem, és először a kortárs öltözék kategóriát vesszük végig, majd a hagyomány és design részt.

Lássunk is neki!

Huszár Dóra

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett lány nem ruhában gondolkodott. Dóra a harisnya világában szándékozta újító ötleteit a publikum elé tárni. Minden darab rece- és filéhorgolással, kézi munkával készült! A látványtervek között voltak fürdőruhák és felsőruházatok is, személy szerint nagyon sajnáltam, hogy végül ezeket nem láthattuk.

 

Bárczi Erika és Hargitay-Nagy Zsuzsa

Szilaj csikó nevű kollekciójában férfi és női ruhákat is láthattunk, melyeken a korai magyarságtól a 19. sz-i divatig felvonultatták a legjellemzőbb motívumokat és mintákat. Bár a képeken kevésbé látszik, a modellek nagy lófarokra emlékeztető parókát viseltek, ezzel is utalva a magyar nép lószeretetére.

 

Komód

Kovács Mónika, Németh Ninetta, Veszprémi Gabriella, Lévai Zsófia kollaborációja nyomán jött létre a Piros malac elnevezésű kollekció, mely az azonos nevű népmeséről kapta nevét, így a fő koncepció is az volt, hogy a rétegesség domináljon, illetve, hogy a durva anyagú felső finomabb alsó réteggel találkozzon. Anyaghasználatukra a természetesség jellemző: gyapjú, bőr, vászon, saját szövésű textilek, valamint mérhetetlen mennyiségű cipzár :)

Fóris Barbara és Soós Andrea

Kollekciójukat a gyimesi csángó népviselet jellegzetes jegyei ihlették, amit tüllel szaténnal és gyöngyökkel varázsolták igazán elegáns viseletté. Egyébként Barbara tervezte a Szabadság, szerelem c. filmben látható kötött ruhákat.

 

Molnár-Madarász Melinda

Jellemzően Melinda /Meyke/ munkásságára, most is többfunkciós darabokat csodálhattunk meg: mellénnyé alakítható illetve felgombolható kabát, kapucnis pellerin, középen és oldalt is tűzhető kendő. Színhasználatára jellemző, hogy a piros-zöld komplementer színeket töri valamilyen semlegesebb színnel, és minden ruhánál gazdag díszítéssel találkozhatunk.

 

20120331-BGA1558-gomboldujra-zsurizett

Szűcs Ágnes

Letisztult alkotásaiban egyesítette a múlt és a jelen legerősebb divatirányzatait. Egyszerű, visszafogott, elegáns, ma is hordható összeállításokat mutatott be a közönségnek.

 

Kalácska Zsanett és Járai Judit

Mindketten kiegészítőkkel indultak. Zsanett a 2D-ből 3D-be való átalakítás mestere. Hagyományos motívumokat sormintaszerűen kivágva, felfűzve öveket, és pántokat alakított ki.  Judit pedig csodálatos táska kollekcióját mutatta meg a nézőközönségnek, mely stílusát a székely kapuk ihlették, és helyet kaptak még a sorban, a notebook-táskák és a tabletek tárolására alkalmas tokok is készültek!

 

 

Most pedig jöjjenek a Design és hagyomány kategóriában induló versenyzők és munkáik:

Czirják Ágnes

Kifordítom, befordítom… nevet viselő táska kollekciója a paraszti tarisznyák egyszerűségéből táplálkozik.

36952.czirjak-agnes.w

Ebergényi Éva

Munkájában farmeres hatású anyagot választott, melyet aztán fekete selyemfonállal hímzett ki, a megjelenés így diszkrét eleganciát sugall, akár egy farmerrel is viselhető.

36953.ebergenyi-eva.w

Fabics Karolin

Bőrpillangó elnevezésű darabjában a textil és a bőr dominál, színvilágában pedig az idén divatos pasztelles színek, illetve a barack- és a lazacszín található meg, népi jellegét pedig a finom díszítések jelzik.

Illés Vanda

A Békéscsabáról érkező tervező mindenképpen olyat szeretett volna alkotni, mely megfelel a mai hordható divatnak is, illetve szem előtt tartotta, hogy ne műszálas anyaggal dolgozzon, és hogy a díszítés is kézműves munkával készüljön.

-MG-0404-2-001

Révész Márta és Pigler Katalin

Együttműködésük során a magyar ornamentika volt a vezérfonál, a ruhán megjelenő motívum két jelképet tartalmaz: életfát és vizet. A díszítés kivitelezését vert csipkével tették, amely szintúgy lenből készült, mint a ruha anyaga.

-MG-0422-2-001

Somody Beáta

A Beáta által megálmodott ruha jellemzője az egyszerűség, a letisztultság, az egyenes vonalak. Vállán finom, színes hímzés található.

36957.somody-beata.w

 

Somogyi Alett

Alkotása a Bojton nevet viseli, mely a subázás elnevezésű díszítési technikával készült.

somogyialett

Tihanyi Réka és Szentmihályi Dóra

D.E.A.R néven működnek együtt, kollekciójuk a tároLÓ nevet viseli, melyet a lovas kultúra, a nyereg- és szíjgyártás ihlette, a táskák díszítésekor azonban nem a hagyományos elemekhez nyúltak, hanem újító ötleteiket használták.

Vitányi Anna

A bemutatón az ő szürkemarhás kendője volt a másik kedvencem, mely díszítése gépi és kézi hímzéssel készült, Anna az állat robosztusságát saját maga által kitalált, népi jellegű mintákkal kívánta enyhíteni.

20120331-0322BG-gomboldujra-zsurizett

 

Wakabayashi Noémi

Fejfedőjének alapötletét a matyó csavarítós kendő adta, melyre fonalakat helyezett el, egyedi technikával, elejére párta szerű nemezből készült előt illesztett, amit pirossal és arannyal díszített.

-MG-0413-2-001

 

Nyertesek

A magyar kortárs öltözéktervezési pályázaton két fődíjat osztottak ki, Farkas Anett nyerte az öltözék kategóriát, a MIMM vagyis Nagy Móni és Hendzsel Ilona pedig az öltözék-kiegészítő kategóriában nyert.

A Design és hagyomány pályázat nyertese Somogyi Alett lett öltözék és Vitányi Anna kiegészítő kategóriában.

Az élő, online közvetítésre leadott közönségszavazatok alapján a Vodafone Smart Store különdíját Erdei Gergely kapta.

erdeigergely

Különdíjat vehetett még át Molnár-Madarász Melinda (BKK), Söptei Eszter (Black Box Concept Store), Szűcs Ágnes (OurStyle Boutique), Kalácska Zsanett (WAMP) és Domokos Mihály (Fashion Issue).

nyerszucsagnes

kalcskazsnaett

nyersptei2

 

Photos by Fekete Csaba, Laurenczy Miklós, Botár Gergely