Gyors masszázs a stresszes hétköznapokban

Mindenki számára ismerős a munkahelyi vagy az iskolai stressz – vagy éppen mindkettő. Egy rövid, de annál kellemesebb masszázs segíthet a feszültség oldásában, ezzel javítva teljesítményünket és hangulatunkat is.

Fej és vállfájás, rossz testtartás, gyomortáji fájdalmak – ezeket mind okozhatja a nem levezetett, felgyülemlett feszültség. Általános jó tanács a sport: ám a legtöbb esetben idő szűkében ki-kimarad, majd pedig teljesen elmaradnak az edzések, sportprogramok, a kreatív időtöltés, amelyek mind segíthetik ezeknek az ingereknek a feldolgozását. Egy ilyen túlfeszített állapottal nyilván nem szabad megelégedni, muszáj az életünket rendszerezni, nem hagyhatjuk, hogy csak úgy összecsapjanak a fejünk felett a hullámok. Íme néhány tipp Nektek, hogy oldjuk a hétköznapi nyomás okozta izomfájdalmakat!

Irodai gyakorlatok

Nem mindegy az sem, hogy mely pontokon fáj a fejünk, ez visszavezethető különböző lelki és fizikai betegségekre egyaránt. Nyilván egy migrénes fejfájásnál sokra nem megyünk egy pár perces masszázzsal, de ha a tüneteinket a stressz okozta annál inkább érdemes beiktatni egy kis szünetet. Alapesetben ezeket a masszázsokat magunknak kell végeznünk, ennek megfelelően nem túl bonyolultak és segítenek a koncentrálóképesség serkentésében. A fej élénkítésénél automatikusan a halántékunkat nyomkodjuk körkörös mozdulatokkal, de ne hagyjuk ki a homlokot és a szemgödröt sem. Homlokunkon minél erősebb a nyomás, annál jobb, hiszen ezzel stimuláljuk az összes arcizmot. Ujjainkkal óvatosan nyomkodjuk végig a szemgödröt az orrunknál, majd simítsuk végig az ívét határozottan a szemöldökcsont alatt! Ha sokat gépelünk vagy írunk, kellemesen fog esni a kéz lelazítása is. Ahogy a lábfejünkben, éppúgy a kezünkön is megtalálható több akupresszúrás pont, melyekkel célzottan hathatunk a problémás területekre, szervekre. Erőteljesen simítsuk végig az ujjközöket és az ujjperceket, óvatos húzkodással nyújtsuk ki minden egyes ujjunkat, hogy így kinyújtsuk a feszültségtől merevedésre hajlamos inakat. Ezután kulcsoljuk össze az ujjainkat, és nyújtsuk ki tenyerünket! Utolsó lépésként finoman rázzuk le őket.

A feszült nyak kezelése

A vállak és a nyak fájdalma a legelterjedtebb következménye a helytelen tartásnak. A fáradtságtól, felgyülemlett feszültségtől felhúzzunk vállainkat és a rossz testtartás bizony csak még több gondot okoz. Szerencsére ehhez a masszázshoz nem szükséges levetkőznünk, ruhában az irodában pillanatok alatt segíthetünk magunkon. Húzzuk fel vállainkat olyan magasra, amilyenre csak tudjuk, majd hagyjuk leesni őket! Második lépésként a gyúrással kipréselhetjük a fáradt izmokból a salakanyagot, és friss, oxigéndús vért juttathatunk a helyére – fárasztó de eredményes módszer. Mindkét kezünk ujjaival fogjuk meg a nyak hátsó részét, és körkörös nyomással lazítsuk ki a nyakunk két oldalán felfelé vezető izmokat.  Hüvelykujjainkkal szintén ezzel a mozdulatsorral haladjunk végig a nyakszirtig, s közepes erősségű nyomást fejtsünk ki rá!

Masszázs otthon

Hazaérve kérjük meg párunkat, hogy kényeztessen minket kicsit! Nem kell különösebb tudás egy kellemes masszázshoz, hiszen igazából maga az érintés a lényeg. A masszázs módszeres, gondoskodó érintése segíti az endorfinok kibocsátását – s ez az adóra és a kapóra egyaránt érvényes. Tanulmányok bizonyítják, hogy azok az emberek, akiknek gyakori érintésben van részük, tovább élnek és kevesebbet betegeskednek. Keressünk egy relaxálást elősegítő zenét, vásároljunk egy kellemes masszázsolajat – ennél nagyobb figyelmesség nem is kell  kedvesünknek egy fárasztó hét után. Az olajat magunk is kikeverhetjük,  kevés növényi olajhoz (akár olíva is lehet) adjunk egy-egy cseppet a kívánt illóolajból, de ne essünk abba a hibába, hogy eltúlozzuk az arányokat, hiszen az erős illat éppúgy zavaróan hathat. Például a feszültség kioldásához és a libidó növelésére próbáljuk ki a rózsa- és a szantálfaolajak keverékét. Ha élénkítőbb, frissítőbb egyveleget szeretnénk tegyünk bergamott és muskátliolajat az alapolajhoz. Ezek az egész szervezetet felfrissítik. Az esti tévézés közben is beiktatható a talpunk nyomogatása, itt is a megfelelő akupresszúrás pontok masszírozásával enyhíthetünk sok kellemetlen tüneten.

Az egzisztencia kontra egészség a legnagyobb kérdés talán a mai társadalomban. Az anyagi biztonságot hajlamosak vagyunk egészségünk fölé helyezni, ebben a bizonytalan szociális helyzetben nem engedhetünk meg magunknak csak úgy pár nap pihenést. Mérlegelnünk kell, hogy mi az, ami erőt ad és segít túllendülni a holtponton, keressünk új ingereket, az irodában pedig próbáljuk humorral és nagyvonalúsággal oldani a konfliktusokat.