Gyorsétterem plakátja avagy “hamburger smink”

A holland Burger King kampány fotója a megszokottnál jóval látványosabbra sikeredett, egy másik miliőt társít az elcsépelt kreációk helyébe, mégpedig a divatét. Egy nem mindennapi sminket láthatunk a modellen, ha nem lenne egyértelmű a képre pillantva, akkor elárulom, hogy a szemét hamburgerré varázsolták.

Van, akit egy egzotikus madárra emlékeztet, míg másokat egy légitársaság emblémájára. Én speciel, ha a szemhéj rész zöld lenne egy dinnyére asszociálnék. Kíváncsi lennék ki mit lát még benne?!
Az élénk színek már magukban is figyelemfelkeltőek, de mindez egy gyorsétterem plakátjaként, még több figyelmet von magára.

Megint egy olyan témakör, ami asszociációk sorát hozhatja, hozza. Elsőre az ellentétek ugorhatnak be, igaz, hogy “csak egy szemről” van szó, de akkor is, hogy férhet össze a nem épp legegészségesebb ételek reklámja és a tökéletes alakot megkívánó kifutók színtere? Emellett érdekes fordulatnak is tekinthető, hisz nap mint nap az anorexiás modellekről hallhatunk. Sajnos olykor tragédiába fulladó történetekről van szó, illetve rengeteg kamaszlányra hatással vannak ezek az elvárások. Szerencsére kezd a kórosan sovány modellek ideje lejárni.  Gondoljunk csak a plus size modellekre. Persze egészséges határokig feszülve.

Visszakanyarodva, akkor viszont ez a kampány meg az egészségtelen ételek fogyasztására próbálja rávenni a fogyasztói társadalmat?! Tökéletesnek hitt emberek megjelenésével manipulálni a többséget? Hisz a befolyásolható személyiségek azt látják, hogy egy szép ember, amilyenek ők is szeretnének lenni, ezek mellett a termékek mellett teszi le a voksát, tehát akkor nekik is ilyet kell enni, mert ez az út a sikerhez, tökéletességhez vezet. Persze nem így van… Többségük javarészt megfelelési kényszerrel küzd. Századunk elvárásaival akarnak versenyt futni, feladni önmagukat, eltaposni saját értékeiket. Észre se veszik mit rombolnak le, mennyivel értékesebbek lennének, ha hagynák saját egyéniségüket kibontakozni. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindezért a média csakis a média felelős és minden “eltévedt lélek”  az ő felelősségük. Léteznek erős és gyenge jellemek, jó és rossz- ez az egyensúly alapja.

Az, ha valaki olykor-olykor betéved egy ilyen helyre falatozni, még nem bűn. Az az elszomorítóbb, ha rendszeresen csak ilyen táplálékot juttat be a szervezetébe. Aki ritka vendég ezeken a helyeken és minden egyéb hasznos tápanyagot bejuttat oroganizációjába, az nem elítélendő, “máglyán égetendő”. Ugyanis a testnek mindenféle dolgokra szüksége van, amit más és más élelmiszerekben lel meg. De meg kell találni az arany közép utat, mint mindenben- hogy a jól ismert mondással lavírozzak.

Tehát ez az ötletes plakát megint elindít egy lavinát. ( Jót vagy rosszat, azt mindenki döntse el maga.) Már csak az a kérdés hányakat temet maga alá vagy kerül ki. – “Get a tasty new look” .