Hajtrendek őszre a kifutókról

A divathetek alatt a legnagyobb hangsúlyt és a legtöbb figyelmet értelemszerűen a ruhák és kiegészítők kapják. De a kifutón végigsétáló modelleket nem csupán felöltöztetik, hanem kisminkelik őket, kifestik a körmüket és csodás frizurákat kreálnak nekik. Ezek a kis részletek a bemutató alatt kevesebb, de utólag annál nagyobb figyelmet kapnak, meghatározva így a főbb trendeket az adott évre. Cikkemben most az idei őszi hajtrendeket mutatom meg Nektek.

Ha két szóval kellene összefoglalni, hogy mi lesz idén ősszel a trend a kifutókon látottak alapján, talán azt mondanám: egyszerűség és természetesség. Szerencsére ez nem egyenlő az unalmassal; hol egy látványos fejpánttal, hol egy fonattal van feldobva a modellek frizurája. Ezekkel az egyszerű, de mégsem hétköznapi megoldásokkal mi is csodásan feldobhatjuk majd hajunkat egy-egy szürkébb őszi napon.

Csak természetesen

A Burberry-nél a modellek laza frizuráihoz mintha csak nem is nyúltak volna fodrászok. Bár a Cavalli kifutóján is hasonlóan természetes hatást keltettek hajukkal, itt már egy-két nagyobb hullámmal megbolondították hajzuhatagjaikat. A Versace couture bemutatóján pedig még hangsúlyosabb és nagyobb hullámokat sütöttek a modellek hajába. A Guccinál egy nagyon bájos és egyszerű megoldást alkalmaztak: egy-egy tincset oldalt megcsavarva lazán hátracsatoltak. A Versace kivételével, mindenhol a középválaszték dominált.

 

Vizes hatás

A Balenciaga a természetes vonalat követte, azzal a különbséggel, hogy a modelleknek hangsúlyos, vizes hatású oldalra fésült frufrujuk volt. Christian Dior couture bemutatóján és Jean Paul Gaultier-nél viszont szögegyenes, középen elválasztott, szintén vizes hatású hajjal lépkedtek a modellek. A választék eltűnt, a vizes hatás és az egyenes haj megmaradt a Pradanál, ahol az ombre hajat egy erőteljesebb változatban gondolták újra.

 

Szolid lófarok

A vizes hatás még itt is visszaköszönt, de immár a szolid, tarkón összefogott lófarkaké volt a főszerep Christian Diornál, Jil Sandernél és Anna Sui-nál. Utóbbi enyhe tupírral dobta fel az egyszerű frizurát. A Marc by Marc Jacobs modelljei szintén oldalválasztékot és hátrafogott hajat kaptak, de hátul játékosan két kontyba volt fonva a hajuk.

 

Tupír mindenek felett

Anna Sui-nál bátrabbak voltak, Carolina Herrera és Oscar de la Renta fodrászai. Mindkét bemutatón a fejpánttal szorosan hátrafogott hajat hatalmasra tupírozták. Míg előbbinél csupán sima, vékony fekete pántot, addig utóbbinál széles, középen antik hatású brossokkal díszített szaténszalagot adtak a modellek fejére.

 

Hangsúlyos hajpánt

Oscar de la Renta példáját követte Dolce és Gabbana is, ám ők még merészebbet álmodtak meg. Modelljeik egytől egyig hangsúlyos, vintage hatású hajpántokat viseltek, melyek rózsákkal, gyöngyökkel voltak díszítve fémes és szaténszalagos alapon. A középen elválasztott haj hátul a tarkón érdekes, csavart kontyba volt fogva.

Balerina

A balerinakonty praktikussága miatt talán soha nem megy ki a divatból. Diane von Furstenberg-nél az oldalválasztékos, tarkóra tűzött, Stella McCartney-nál és a Louis Vuitton kifutóján (a kalapok alatt) a klasszikus, teljesen hátrasimított és magasabbra tűzött kontyot viselték a modellek. Valentino couture bemutatóján nem hagyományos, hanem feltűnő, magasra tűzött és csúcsos konty volt látható. Bár nem balerinakonty, de ez az érdekes csavart megoldású konty Valentinotól mindenképpen helyet követelt magának az összeállításban, hiszen ugyanolyan egyszerű és bájos.

Fonatok

Idén nagy szerepet kapnak a fonatok is. Elie Saab couture bemutatóján a modellek homlokának közepétől, oldalt indul egy-egy fonat végig, mely összetalálkozva kontyba tekeredve van feltűzve. A Marchesa modelljei ezzel szemben elölről szélfútta hatású frizurája hátul bonyolult, a fej hátsó részét teljesen beborító fonatban végződik. Emilio Pucci-nál a fonat mintegy hajpántként funkcionál.

Tömött frufru

A homlokra fésült, tömött frufru is új erőre kapott idén. Elie Saab-nál és a Versace kifutóján is egyenes hajjal párosult.

Sapkák és kalapok

Akkor is van megoldás, ha sehogy sem akar állni a hajunk. A Chanel couture bemutatóján a modellek lazán, középen elválasztott hajára flitteres, kötött sapkát húztak. Aki kicsit merészebb az szemezgessen a hajhálókkal vagy a kisebb és nagyobb kalapokkal, melyeket Jean Paul Gaultier couture bemutatóján, valamint Ralph Lauren és Louis Vuitton kifutóin láthattunk.