Hódít az ökoturizmus.

Hála Égnek rohamosan nő az igény az öko-életmód iránt: egyre nagyobb divattá válik „öko-polgárként” élni és természet közeli helyekre utazni, egészséges, helyben termesztett élelmiszereket fogyasztani. Hogy milyen előnyökkel jár és miért egyre felkapottabb a természet közeli turisztika, a következő cikkünkből kiderül.

Mi is az az ökoturizmus?

Gyakran találkozunk azokkal a fogalmakkal, mint az ökoturizmus, vagy más néven a zöldturizmus,  környezettudatos turizmus, természetalapú turizmus. Az ökoturizmus tulajdonképpen egy filozófia és nem lehet leegyszerűsíteni azzal, hogy az csak a túrázást és a természetjárást jelentené, hanem egy etikai normaként kell rá tekintenünk a turizmuson belül. Igaz, hogy többnyire természeti területre irányul és hozzájárul a helyi értékeknek a megőrzéséhez, mégis sokkal komplexebb annál. Jellemzően azok választják ezt a turisztikai ágazatot, akik már eleve fogékonyak a természeti szépségek iránt és kerülik a forgalmasabb helyeket és a tömeget.

Melyek az ökoturizmus előnyei?

Mind az utazások során, mind a hétköznapi teendőink során számtalan előnnyel bír az egészségünk szempontjából is, ha öko-életmódot folytatunk. Nem mellesleg bolygónknak is csak jót teszünk ezzel, főleg ha követjük Friedensreich Hundertwasser következő szavait:

„Vendég vagy a természetben – viselkedj!”

A zöld utazások során az egészséges életmód részeként helyben termelt friss, természetes, vitaminokban, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekből állíthatjuk össze ételeinket.  Jó hatással van a lelkiállapotunkra is, a stressz ellen kiváló elvonulni, akár csak pár napra is távolabb a városi zajtól, a tömegtől a  nyugalomba. A zöldterületek hangulatjavító hatása ma már közismert és egyre többen megyünk ki akár csak pár órára is a szabadba. További előnye, hogy tisztább levegőt szívünk be tüdőnkbe, bár a levegő szennyezettsége sok városban is az egészségügyi határérték alatt van, nem árt megjegyezni, hogy minél több a zöld, ahol tartózkodunk, annál nagyobb az esély, hogy tiszta levegőhöz jutunk.

Merre a jövő?

Hazánk természeti értékekben bővelkedik, azonban az ökoturizmus még mindig gyerekcipőben jár, pedig Nyugat-Európa számos régiójában már bevált modelleket lehetne itthon is alkalmazni. Fejleszteni lehetne többek között a természetvédelmi parkokba szervezett kirándulásokat, a lovas turizmust és az ásványi anyagokban bővelkedő gyógyvizeink térségét is. A kerékpáros kultúra egyre inkább terjed hazánkban is, az elmúlt években több egymáshoz szorosan kapcsolódó, egymásra épülő kerékpárút építése kezdődött el. A jövőben a rosszabb állapotban lévő kerékpáros létesítmények felújításával, valamint az egyes szakaszok további összekötésével a kerékpáros közlekedés részarányának további növelése valósulhat meg, mely hozzájárulhat a gépjárműforgalom kiváltásához, ezáltal a levegő minőségének a javításához is. Ránk is jó hatással van, ha biztonságos és kiépített útvonalon kerékpárral közlekedünk, mert azáltal hogy aktív testmozgást végzünk, jót teszünk az egészségünknek.

Fontos megjegyeznünk azt is, hogy nem a természet létezik a turizmusért, hanem a turizmus  kellene környezettudatos tervezéssel a Földünk szolgálatába állítani, hiszen mindannyiunk közös érdeke és felelőssége védeni a természetet.