Hogyan csinálj magadnak több időt?

Van az úgy az életben, hogy többet válallunk, mint amennyit ténylegesen is elbírnánk. A legnagyobb problémát főleg az okozza, hogy a napunk még mindig csak huszonnégy órából áll, amelyen sajnos -akármennyire is akarnánk- nem tudunk változtatni.

Nem túl nehéz matematikai egyenlet, ha nyolc órát töltünk alvással, amit azért ajánlatos, hogy kiegyensúlyozottak maradjunk; nyolc órát dolgozunk, vagy iskolában töltük, akkor csupán nyolc óránk marad minden olyan más tevékenységre, amelyet vagy kötelezettségből teszünk, ilyen a főzés-mosás-takarítás hármasa, opcionálisan gyereknevelés, illetve azok a dolgok, amelyeket saját szórakoztatásból.

large

Több időt nem tudunk csinálni egy napból, esetleg ha ellopjuk valahogy Hemioné időnyerőjét, de valljuk be: ez nem túl valószínű. Így eljutottunk arra a pontra, hogy tanuljuk meg jól beosztani az időnket,  kezdjünk el multitaskingolni, azaz mixelni a tevékenységeket a hatékonyság jegyében.

Listázz, listázz, listázz!

Első lépésként vezessünk feladatlistát az aznapra aktuális teendőkkel, így egész nap a szemünk előtt van, miket kell még elvégezni. Nem beszélve arról mennyire kellemetlen tud lenni az éjszaka közepén kipattanni az ágyból, azért, mert elfelejtettünk valamit. Nagy előnye, hogy motiválni tudod magad azzal, ha kipipázod az elvégzett tételeket!

large

Multitasking

A multitasking korunk egyik fő jellemzője, abba, hogy mennyire alakította át a társadalmat és hogy mennyire egészséges ne menjünk bele. Ez van, ezt kell elfogadni. Nézz végig a napi listádon, és próbálj olyan feladatokat találni, amiket össze tudsz kötni. Például a reggeli ételkészítése közben meg tudod szárítani a hajad, vagy fel tudod dobni a napi sminked; utazás közben (persze, ha nem te vezetsz) tudsz válaszolni a kevésbé fontos emailekre, stb. Használd ki a rendelkezésedre álló “holtidőt”!

large (1)

Amit ma megtehetsz…

Jó-jó, tudjuk, lerágott csont a dolog, viszont, ha éppen valamilyen okból kifolyólag akad egy kis szabadidőd, legyen az tíz perc vagy fél óra, ne lustálkodj, hanem dolgozz előre! Mérlegeld végig a következő napi teendőidet, és nézd meg, hogy melyiket tudnád elvégezni ez a kis idő alatt. Meglátod, holnap hálás leszel érte!

large (1)

Mérlegelj!

Egy ponton bizony megéri fontossági sorrendet felállítani: ha éppen előléptetés várható a cégben, akkor ezúttal nem a barátokkal való kikapcsolódást kell az első helyre tenni, stb. A hozzád közel állók biztosan meg fogják érteni az ehhez hasonló helyzeteket!

large (2)

Nem könnyű feladat 2018-ban dolgozni, eleget aludni, mindig frissen mosott hajjal megjelenni, tündökölni a munkán, eleget sportolni, találkozni a barátokkal, naponta ételt készíteni, ápolni a kapcsolatot a családdal, és még a párunkkal is elegendő időt eltölteni, de mint tudjuk: nincs lehetetlen csak tehetetlen! Egy hatékony időbeosztás mellett neked is menni fog, hiszen TE is szuper nő vagy! ;)

Képek forrása: weheartit