Hogyan ne őrülj meg a karácsonyi készülődés idején?

Eljött az év legszebb időszaka, legalábbis én így gondolom. Vannak azonban olyanok, akiknek ez az év legstresszesebb időszaka. Ajándékvásárlás, embertömeg, türelmetlenség és ami a legrosszabb, semmire nincs elég idő. Adnánk néhány tippet, ha téged is idegileg kikészít az ünnepi készülődés!

 

Kezdeti lépések

Írj listát, mindenről! Milyen ételeket szeretnél az ünnepi asztalon látni, kinek milyen ajándékot szeretnél venni, milyen szükséges élelmiszereket/dolgokat kell még beszerezned az ünnepekre. A listák segítenek felállítani egy ütemezési tervet is, hogy mit mikor érdemes megvenni a munka/iskola mellett, mikor van időd beszaladni a városba és beszerezni a szükséges dolgokat. Így megóvod magad attól, hogy kifelejts valamit, amit mindenképpen meg kell venned.

Dekoráció

A listázásból a dekorációt se felejtsd ki, gondolod végig, hogy milyen díszek maradtak meg a korábbi évekről, mi az, amit biztosan nem kell megvenned. Hiába vannak tele a kirakatok mindenféle földi jóval, karácsony idején igazán nehéz megállni, hogy feleslegesen ne vásároljon az ember. Az ajándékokon és az ételeken nem annyira lehet spórolni, de a dekoráción igen. Ami tavaly jó volt, idén is remekül mutat majd az otthonodban!

pexels-photo-704218

Nem a tökéletesség a cél!

Úgysem lesz minden tökéletes… De komolyan. A sütemény nem valószínű, hogy úgy fog kinézni, mint a Pinterestről letöltött képen, a csomagolópapír is gyűrődni fog pont ott, ahol nem szeretnéd. Engedd el a görcsösséget, emberek vagyunk, ez pedig a szeretet ünnepe, ahol a lényeg az emberi szívekben lakozik, a többi csak körítés.

Ha család, koncentrálj a szeretetre

Karácsony idején olyan családtagokkal is találkozni fogsz, akiket év közben esetleg nem láttál annyiszor, mint a többieket. Ilyenkor mindenki kikérdezni a régen látott rokonokat, hogy milyen izgalmas változások történtek az életében, és gyakran kellemetlen szituációkat is okoznak a kérdezgetéssel. Ne aggódj emiatt, kezeld lazán az ilyen szituációkat. Ha tudod, hogy néhány rokonod szúrósabb szemmel tekint az életedre, készülj előre néhány frappáns vagy vicces válasszal, így biztosan oldani fogod a feszültséget és nem lesz sértődés a karácsonyi vacsora vége.

Csomagrendelés

Irdatlan mennyiségű csomagot kell kézbesíteni az év utolsó hónapjaiban, nemhogy az utolsó két hétben. Már nincs egy hónap karácsonyig, így, ha van olyan termék, amiért személyesen is el tudsz menni, inkább vedd a fáradtságot és autókázz egy kicsit vagy utazz többet, minthogy a csomag megérkezésén idegeskedj. Ha máshogy nem tudod megoldani és muszáj megrendelned a csomagot, rendeld meg minél előbb, mert rengeteg csomag ragad a postán vagy raktárban a késői rendelés leadás miatt.

pexels-photo-919436

Énidő

Jogosan veted fel a kérdést, hogy mégis miért pont saját magadra lenne idő a sürgés-forgás közepette. Nos, a karácsonyi készülődésnek arról kéne szólnia, hogy felkészítjük magunkat az év lezárására, élvezzük az otthon melegét, a családdal töltött időt. Próbálj meg egy kis időt magaddal tölteni, még akkor is, ha ezer felé kell rohannod. Amikor ajándékot veszel, sétálj el egy vásárba és legyél ott legalább egy fél órát, amikor élvezed az illatokat, megiszol egy kis forralt bor vagy mézeskalácsot majszolsz a téren felállított karácsonyfa mellett. Ajándékcsomagolás közben indíts el a kedvenc karácsonyi dalaidat, igyál egy meleg teát vagy forrócsokit. Akármennyire is hajtós ez az időszak találd meg azokat az apró dolgokat, amiket csak magadért teszel, mert bizony nemcsak másoknak kell örömet okoznod, hanem magadnak is!