Hogyan vásároljunk tudatosan?

Ökológiai lábnyom, újrahasznosítás, fair trade mind-mind olyan fogalmak, amelyek a környezettudatos felelősségvállalást hivatottak erősíteni mai világunkban. Hogy mi az összefüggés a vásárlás és a környezetvédelem között? Cikkünkből kiderül…

Mai fogyasztói társadalmunkban a kereskedők a különböző akciókkal, szemet vonzó, agyoncsomagolt termékekkel próbálnak rávenni, hogy vásároljunk. Nehéz persze józannak maradni a sok kínálat közepette. Tudatosan vásárolni azt is jelenti, hogy igyekszünk minél több szempontot sorba venni és priorizálni.

Jellemző szempontok a vásárlásaink során:

  • Megjelenés/dizájn.
  • Ár.
  • Kényelem.
  • Alapanyag/összetevők.
  • Környezeti fenntarthatóság.

Természetesen mindenkinek más a prioritási szempontrendszere, ami az egyéni életszakasztól és sok más adottságtól is függhet. A környezetvédelem fontossága azonban nem ilyen, az mindannyiunk közös ügye kell, hogy legyen, kortól és anyagi helyzettől függetlenül. Éppen ezért a következő három pont arról szól, hogy mit tegyünk, hogy mi is a tudatos vásárlók táborát erősítsük.

Készítsünk listát vásárlások előtt!

Mindennapi vásárlási szokásunk során érdemes zöldre kapcsolni. Tervezzük meg előre, mit is szeretnénk és valóban csak az kerüljön a kosárba, amire szükségünk van!

Helsinki Shopping

Tegyük fel mindig magunknak a kérdést minden alkalommal, mielőtt elcsábulnánk, hogy tényleg szükségünk van-e az adott termékre. Hisz olykor mellőzhető az, amit a kosarunkba teszünk, s már a vásárlási döntéseink során tudatosan megtervezhetjük, mi az, ami valóban nélkülözhetetlen. Ennek egy bevált és egyszerű receptje, ha listát készítünk. Csak azt írjuk fel, amire valóban szükségünk van!

Keressük a címkéket a termékeken!

Egy környezettudatosan gondolkodó személy az elektronikai eszközök (hűtőgép, mosógép, mosogatógép és szárítógép) vásárlásakor előnybe részesíti az energiatakarékos gépeket.  Keressük az energiacímkét mi is a légkondicionálókon, sütőkön, mosógépeken, fényforrásokon, hűtőszekrényeken, számítógépen! Műszaki cikkek fogyasztóiként számoljunk az elhasználódott eszközökkel is, hiszen az elektronikai hulladék veszélyesnek minősül. Vásárláskor mindig vigyük vissza a régi, már nem használt készüléket, ugyanis ma már a műszaki cikket árusító boltok kötelesek azokat visszavenni. Textil vásárlás  során is érdemes figyelnünk, hogy a leendő darab rendelkezzen valamilyen ökológiai minősítéssel,  mely igazolja, hogy az adott ruha az Öko-Tex 100 szabvány (Oeko-Tex® Standard) alapanyagból készült, ezáltal nem tartalmaz allergéneket és más egyéb környezetre, egészségre káros anyagokat.

OEKO-TEX_Standard_100_magyar_nyelvű_emblémája

Vásároljunk helyi termelőktől!

A  legtöbb termék  gyártása, előállítása a fellelhető helyétől távolabb történik, így a termékek szállításához is jelentős energia szükséges. Ne támogassuk ezzel a környezet szennyezést, részesítsük előnyben a helyi termelőket, vásároljunk helyi terméket! Azáltal, hogy jót teszünk a helyi gazdaságnak is, hozzájárulhatunk, hogy egészségesebb termékeket fogyasszunk, mivel a helyben készült, kézműves termékek nem tartalmaznak tartósítószereket, és a szállításuk révén nem szennyezik a levegőt sem.

https://izzbreez.com/blogs/news/why-wear-clothes-made-from-natural-organic-fibers-1

Ha pedig vásárolni indulunk, mindig legyen táskánkban egy összehajtható vászontáska! Nem foglal sok helyet, egyszer kell csak megvenni és sokáig használható, ellenben a műanyagszatyrokkal, melyek sok problémát okoznak leginkább, a tengeri élővilágnak. A nejlonszatyoroknak sok száz év a lebomlási ideje. Sokszor élővizeinkben kötnek ki, mint hulladék. Ezt az úszó műanyagot pl. a medúzával táplálkozó tengeri teknős élelemnek gondolja, a lenyelt műanyag pedig rövidebb-hosszabb távon az állat halálát okozhatja. A tengerben lévő porlasztott nejlon és minden más műanyaghulladék bejut az élelmiszerláncba, így a mi testünkbe is végső soron. Miért ne tegyünk ellene, ha tudunk, hisz rajtunk is áll!?

Minden egyes nejlonzacskó, ami nem a tengerben végzi sorsát, életet menthet. Lehet, pont a Tiédet! Tegyél ellene Te is: légy Te is tudatos vásárló!