Hollywood aranykora és a 30-as évek

1930-as évek utcai divatja

Előző cikkünkben ott hagytuk abba, hogy a 20-as évek beköszöntével a nők elkezdtek fiúsan öltözködni és az lett a divat, ha valaki eltakarta nőies idomait. A divattervezők azonban nem virágoztatták sokáig ezt a trendet, sőt igyekeztek újra divatba hozni az igazán nőies darabokat. Elképzeléseiket azonban nehezítette az egész világot sújtó 1929-es gazdasági világválság. A történtek után még a gazdagabb vásárlói körnek is kétszer át kellett gondolnia, hogy érdemes-e magas szabászati kreációkba fektetni vagyonukat. Természetesen a tervezőknek is vissza kellett fogni magukat, és akármennyire is ragaszkodtak volna a luxushoz, itt volt az idő olcsóbb anyagokkal és egyszerűbb szabásvonalakkal dolgozni. De, ahogy a cikk címe is mutatja, valakiknek mégis csak elérhető volt a pompa, még a nehéz időkben is.

http://it.wikipedia.org/wiki/File:1930s_women_in_dresses.jpg http://www.flickriver.com/photos/statelibraryofnsw/3637691470/

1939-ben kitört a második világháború, amely ismét arra kényszeríttette a nőket, hogy a kényelmesebb ruhadarabokat válasszák. A tervezők észrevették a férfi viseletek praktikus oldalát, így egyre több ruhadarabjuk átirata került be a női öltözékek körébe. Az egyszerű ruhákat mindenki ízlése szerint igyekezett feldobni egy kalappal, egy brossal vagy feltűnő gombokra cserélték az eredetit. A flapper lányok által csípőig levitt derékvonal visszakerült eredeti helyére, és mindenki azon igyekezett, hogy minél inkább elérjék az áhított homokóra alakot. Ebben az időszakban a nők bizonyságot tettek kreativitásukról is. Azokat a drága ruhákat, amiket nem tudtak volna megvásárolni, igyekeztek a legjobb tudásuk szerint saját maguk elkészíteni.

A háború megkövetelte, hogy az ipar fejlődésnek induljon, ennek köszönhetően kifejlesztettek olyan gépeket, amelyek hasznosak lettek a ruhaiparban is. A műszál, a cipzár vagy a nejlon elsősorban a katonai ruhákon jelent meg, később azonban előkelő helyet foglalnak el a divat fejlődésében is. A nejlonharisnya igazi kuriózumnak számított a nők körében és rövid időn belül ki is szorította az addig viselt gyapjúharisnyát.

http://veroncarboblog.blogspot.hu/2011/07/fashion-of-1930s.html

Hollywood-i glamour

Abban, hogy ez a kifejezés létrejött, nagy szerepe volt a kor divattervezőinek. Közülük is kiemelkedik két máig híres tervezőnő, az egyik Elsa Schiaparelli, a másik pedig Coco Chanel.

Schiaparelli neve nem olyan köztudott, mint kortársáé, mivel már a II. Világháború kitörésekor be kellett zárnia szalonját. Ruháinak megtervezésénél az őt körülvevő művésztársaságot vette inspirációul.

Coco Chanelről már valószínűleg többen hallottak, nem csoda, hisz az általa alapított divatház a mai napig virágkorát éli. 1910-ben kalapok készítésével kezdte a szakmát, és csak később tért át a ruhatervezésre. Az ő nevéhez köthető a kis fekete ruha (little black dress) vagy éppen a kosztüm, amely máig a dolgozó nők ruhatárának alapja. 1971-ig, azaz halála napjáig dolgozott, sosem ment férjhez és gyermeke sem született.

A legtöbben az imént említett két hölgy nevével csak a szalonok kirakatában találkoztak vagy a filmvásznon tekinthették meg kreálmányaikat. A kor leghíresebb színésznői, mint például Elizabeth Taylor, Joan Crawford, Marlene Dietrich, vagy éppen Katherine Hepburn minden filmjükben tökéletesen voltak felöltöztetve.

http://www.classicmoviefavorites.com/shearer/shearer377.jpg http://www.amoeba.com/blog/2009/03/eric-s-blog/from-the-women-s-picture-to-the-chick-flick.html

A ruhák sosem mutattak túl sokat, de testet követő sziluettjüknek köszönhetően tökéletesen láttatták az alakot. Egyszerű szabásuk és minimális díszítettségük mellet a karoknál trapézosan, a ruha aljánál pedig uszályban végződött. Minden nő rajongott az általuk elérhetetlen darabokért. Ahogy tudták másolták kedvenc színésznőjük minden szokását. A fent említett két hölgyön kívül nagy hatással volt még a dívák kinézetének kialakításában Travis Banton, Gilbert Adrian, és Lucien Lelong is.