Horst P. Horst, a stílus fotóművésze

A divatfotózás királyaként emlegették, Coco Chanel jó barátja volt, több, mint 90 címlapfotót készített a Vogue-nak, ugyanakkor nem vallotta magát a divat megszállott követőjének.

Ő Horst. P Horst. Ahogy 1984-ben nyilatkozott: “A divat lehet a különböző korszakok kifejezőeszköze, de az elegancia az valami egészen más.” Londonban, a Victoria & Albert múzeumban nyílt kiállítás a fotós tiszteletére,  amely közel 60 év munkásságát mutatta be, és ahol az érdeklődők közel 250 alkotást láthattak a művésztől.

7_installation_image_of_horst_-_photographer_of_style_c_victoria_and_albert_museum_london
A kiállításon az időtlen elegancia volt a fő téma, az 1930-as évek Párizs-i couture világát mutatta be, amelyen a drámai árnyalatok főként fekete-fehér fényképeken jelentek meg. A németországi születésű Horst 1930-ban költözött Párizsba, hogy építészetet tanuljon. Ekkor találkozott a francia Vogue fotósával, George Hoyningen-Heune-val, akinek az asszisztense lett, majd ő maga is a fényképész szakma mellett döntött. Kezdetben a Vogue-nak és a Lanvin-nak dolgozott, nem is csoda, hiszen a ruhaköltemények tökéletesnek tűntek képein.

horst-p-horst-fashion-photography
A szobor-szerű koktélruhák képein drámai árnyékokkal jelentek meg. A fotográfiák mellett ezenkívül 9 couture darab volt látható próbababákon, egy 1938-as Mainbocher tervező által megálmodott fekete szatén ruha, aranyflitterekkel díszítve. A kiállítás ugyancsak izgalmas bepillantás volt a divatfotózás korai éveit tekintve. Az egykori építész-tanonc fotóin jellegzetesen szoborszerűen ábrázolta modelljeit és a múzsáit. Inkább női alanyokat kapott lencsevégre, akik általában barátai, a magazin munkatársai, vagy már befutott modellek voltak, akik mind jó véleménnyel voltak róla.

1200x (5)
Bár munkájában mindig szigorú volt és a maximumra törekedett, kortársai szerint kedves természetű, olyan, akiről nem győztek jó véleményt írni a fotómodellek. Barátai elismerését elnyerte, hogy Horst egyedi, kreatív világot teremtett képei által. Olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Marlene Dietrich, vagy a szürrealizmus képviselője, Salvador Dalí.

horst-p-horst-fashion-photography-gabriel-1965-lingerie-advert
Életében mindig is a divatfotózás számított leginkább, mialatt a második világháborúban maga is részt vett katonaként, Edna Chase-vel az amerikai Vogue főszerkesztőjével folytonosan tartotta a kapcsolatot. A kiállításon nem csak fekete-fehér, de színes képek is láthatóak amelyek szintén a Vogue címlapjaihoz készültek.

Horst_8
Olyan híres emberekkel dolgozott még, mint Andy Warhol, Jaqueline Kennedy Onassis, Amanda Burden, Doris Duke, az egyik legjelentősebb portréjára Marlene Dietrich-ről készült. 1991-ben készítette legutolsó fotóját a Vogue-nak, és 93 évesen otthonában, Florida-ban halt meg.