Hozzád illő illat

Szereted a keleties, édesebb és fűszeresebb illatokat? Vagy a romantikusabb, kifinomultabb, üde, virágos illatot? Esetleg a friss, citrusos illatokért rajongsz? Olyan illatot viselj, ami a Tiéd, amitől ragyogsz!

Miért olyan fontos ez?

  • Mert az illatok hatnak ránk, ezáltal részévé válnak személyiségünknek és kapcsolatainknak is.
  • Mert egy jól megválasztott parfüm a mai világunkban már szinte társadalmi elvárás is.
  • Mert az illat bizony megelőz minket és alapigazság, hogy az első benyomás bizony sokat elárul rólunk.
  • Mert, ahogy minden ember egyedi, úgy a parfümök, a különböző bőrtípusoknak megfelelően, máshogy hatnak.

Különböző csoportok különböztethetőek meg a stílustanácsadások során: vannak a Nyár, a Tél, a Tavasz és az Ősz típusok. Természetesen nem lehet senkit sem kizárólag egy-egy típusba sorolni, legtöbben úgy vagyunk összeállítva, mint egy jó koktél: sok összetevőből. Tipizálni azonban lehet és érdemes is, mert jó tudni azt, hogy melyik a domináns bennünk, mivel nagy segítségünkre lehet az illatválasztásaink során is.

Az egyes típusok főbb jellemzői:

  • NYÁR típusba tartozók bőrszíne többnyire világos, gyakori a szeplők megjelenése az arcon. Hajszínük általában szőke és a világosbarna különböző árnyalatai. Szemszínük kék vagy zöld. Halvány, pasztellszínek a nyár típusúak előnyös színei, így például a babarózsaszín, a vajszín, vagy a tört fehér. Illatok tekintetében a citrusos és friss illatok nyújtanak kellemes hatást e típus képviselőinek.  Így például a citrom, a narancs, a bergamott, a grapefruit, a lime, a mandarin, vagy a petitgrain illata.
  • TÉL típushoz tartozókat felismerni hófehér bőrükről és sötétebb hajukról. Arcuk gyakran sápadt, szemük színe lehet szürke, mélykék, vagy mélyzöld. A téli típusúak színei az intenzív, élénk színek, valamint a fehér-fekete kontrasztja is jól áll nekik. Illatok tekintetében, mivel hideg alaptípusok, jó érzést adhat egy édeskés illatú parfüm, mint például a vanília és a mandula illata.
  • TAVASZ típusba tartozók arcszíne többnyire bronzos, bőrszínük sárgás, szemük színe pedig világos és tiszta. Az élettel teli színek jól állnak nekik, így például a narancssárga, citromsárga, lazac és a korall színek. Illatviláguk a meleg és virágos illatok, így például a jázmin, a  levendula, a rózsa, vagy a neroli.
  • Az ŐSZ típusúak bőrszíne bézses, esetleg még aranyszínben is pompázhatnak. Hajuk többnyire vöröses árnyalatú, szemük pedig barnás. Nem meglepő, hogy az ősz típus színei a földszínek: így a barna, a méregzöld, a rozsda és a halvány sárga. Az ősz típus jellemző illatai kissé erőteljesek, aromásak, keleties hatású, összetett illatok, amilyen a tömjén, a vetiver, a mirha, vagy a szantálfa.

Ez volt az elmélet, a gyakorlatban persze mindez bonyolultabb. A nekünk megfelelő illatok fontosak, hogy a lehető legcsinosabb formánkat hozzuk nap, mint nap, hiszen Shakespeare is megmondta, hogy:

“Illat az egész világ!”

A parfümünket ezért is tudatosan válasszuk ki, ne bízzuk a véletlenre: forduljunk egy orrhoz, vagy parfümtanácsadóhoz vagy látogassunk el illatpartira, ahol a szakemberek részletes tájékoztatást adnak az egyes összetevőkről, azok hatásairól és saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk a parfümöket alkotó olajok áldásos hatásait.