Húsvéti szokások más országokban

A legtöbb országnak van valami különleges, számunkra olykor viccesnek ható, vagy akár meghökkentő hagyománya az ünnepekhez köthetően, hiszen minden egyes nép máshogy szemléli a világot, ez pedig kihatott tradícióikra is. Nézzük, mások hogyan ünneplik a húsvétot!

Anglia

A húsvét a szigetországban is az egyik legnagyobb keresztény ünnep. Húshagyókedden palacsintasütési versenyeket rendeznek, ez a hagyomány egy legendából ered, miszerint egy asszony annyira belefeledkezett a palacsintasütésbe, hogy a serpenyővel a kezében rohant a templomba, nehogy lekésse a misét.

Talán az egyik leghíresebb tradíció a királynő nagycsütörtöki pénzosztogatása (Maundy Money). Az ünnepséget kétévente rendezik meg, a pénzt kiválasztott férfiak és nők kapják. Eredetileg ezen a napon a király vagy királynő annyi szegény ember lábát mosta meg, ahány éves volt az uralkodó, ám ez a hagyomány a 18. században megszűnt.

A Hot Cross Bun hagyománya nagypéntekhez fűződik, amikor is egyfajta fűszeres zsemlék készítenek, melynek a tetején keresztet formáznak.

Húsvéthétfőn az ország különböző pontjain tojásgurítási versenyeket rendeznek. A szabályok eltérőek lehetnek, ám általában az győz, akinek a tojása először ér épségben a célba.

large (244)

Ausztrália

Náluk a húsvét őszre esik, a legnagyobb furcsaság viszont az, hogy az országban nem a hagyományos húsvéti nyúl jelképe terjedt el, hanem a náluk őshonos erszényes nyúlé, ugyanis Ausztráliában a nyuszik hatalmas gazdasági problémát jelentenek és csak nagyon kevés helyen tarthatóak.

01large (15)

Belgium

Belgium egyik városában, Kruishoutemben húsvétkor minden a tojás körül forog. Szombaton megnyitják a tojásvásárt, amire még XIV. Lajos, a Napkirály adott nekik jogot. Ugyanezen a napon megválasztják a tojásherceget, másnap a tojáshercegnőt, hétfőn pedig tojásfogót játszanak, amelynek lényege, hogy a templom tornyából leeresztett, apró ejtőernyőkkel ellátott papírtojásokat kell eltalálni.

large (246)

Bulgária

Náluk az első piros tojással a gyerekek arcát szokták bedörzsölni, hogy egészségesek legyenek, illetve egy tojást a veteményesbe is tesznek, hogy megvédje a termést. A húsvéti kenyeret páratlan számú tojással veszik körül, amiket az éjféli mise utáni napokban törnek fel. Az elsőt a templom falához dobva bontják fel, az utolsó épen maradt tojás a hiedelem szerint szerencsét hoz.

large (1)

Dánia

A dánoknál van egy mulatságos húsvéti szokás, miszerint tojásokat dobálnak át a házuk felett. A cél az, hogy a tojás épségben landoljon a másik oldalon. Újabb tradícióként tojásfát is állítanak, avagy a kifújt, kifestett és színes szalagokkal átkötött tojásokat egy fára akasztják.

large (257)

Finnország

A finnek csendesen ünneplik a húsvétot, ugyanis ilyenkor nem találkoznak barátokkal, rokonokkal, ismerősökkel és keveset beszélgetnek. A böjtöt szigorúan betartják, nagypénteken csak naplemente után esznek. Ezen a napon a hagyománytisztelő emberek gyászruhába is öltöznek és tüzet sem gyújtanak.

large (5)

Lengyelország

A lengyelek az ételáldáshoz kosárban viszik az ünnepi ételt: kenyeret, piros tojást, tortát, sót, fehér kolbászt és marcipánt. A vasárnapi családi reggeli húsvétkor ugyanolyan fontos, mint a karácsonyi vacsora. Mielőtt nekiállnak az evésnek, boldogságot és szerencsét kívánnak egymásnak és a húsvéti tojáson is osztozkodnak.

large (11)

Mexikó

Ők a húsvétot több, mint két hétig ünneplik, ugyanis Jézus életének utolsó időszakáról is megemlékeznek passiójátékokkal és körmenetekkel. Krisztus feltámadását húsvét vasárnaptól az azt követő szombatig ünneplik. Kiemelt figyelmet fordítanak a korhű díszletekre és a szereplők jelmezeire.

large (4)

Németország

A hagyományok szerint a németek nagypénteken letakarják a kereszteket. A szigorú böjt után a családok vasárnapi ebédjénél a főszerepet a piros tojások és a bárány alakú torta kapja. A gyerekek a kertben elrejtett tojások után kutatnak. Téltemető szokás náluk a húsvéti máglya, melyen a karácsonyfát égetik el.

large (6)

Románia

A románok húsvétkor korán felkelnek és templomba mennek, ahonnan csak ebédre térnek haza. Délután nárciszt és tulipánt visznek szeretteik sírjára a temetőbe. Itt találkoznak a rokonokkal, beszélgetnek és köszöntik egymást az ünnep alkalmából. Hozzánk hasonlóan ők is locsolkodnak, ám a nap végén a fiatalabb lányok is meglocsolják a család idősebb nőtagjait.

large

Svédország

Náluk nem annyira a vallási jellegen van a hangsúly. Tipikus húsvéti jelkép a virgács, amit nyírfagallyakból és tollakból készítenek. A gyerekek papírból gyártott, cukorkával töltött tojásokat kapnak. Sokan boszorkánynak öltözve kopogtatnak be a szomszédokhoz, az átadott húsvéti levélért cserébe pedig édességet vagy gyümölcsöt kapnak. Szombaton az asztalt a svéd nemzeti színekbe, avagy kék-sárgába öltöztetik.

large (3)