Így lehet letisztult otthonod

Mindannyian ismerjük a különböző magazinokban fel-felbukkanó csodás, minimalista stílusban berendezett, modern hatású szobákat, lakásokat és gyakran el is képzeljük magunkat bennük. Ám ha téged az átlagnál jobban lenyűgöz ez a stílusirányzat, lesd el tippjeinket, hogy te is hasonló, letisztult álomotthont alakíthass ki.

Egy minimalista stílusban berendezett lakás amellett, hogy lenyűgözően néz ki, számtalan előnnyel büszkélkedhet, amelyek leginkább a fiatalok és az egyetemisták számára lehet kedvező: azoknak, akik nem feltétlenül engedhetik meg maguknak otthonuk teljes berendezését, dekorálását, illetve azoknak, akik nem tudnak elég időt szánni a takarítására, ugyanis a kevesebb kacat miatt könnyebb tisztán tartani. Mindezek mellett pedig megnyugtató is, hiszen a minimalista stílus nem engedi meg a rendetlenséget, amitől néhányan sokkal stresszesebbek.

large-26

A kulcsszó: minimalizmus

A minimalizmus egyik fő jellemzője, hogy csak azok férnek bele ebbe a stílusba, amelyekre tényleg szükség van: legyen szó bútorokról, dekorációról vagy kiegészítőkről. Egy hálószoba berendezése állhat mindössze egy ágyból vagy matracból, gardróbból és éjjeliszekrényből, persze csak ha igazán elszánt az illető.

large-25

Mennyiség helyett minőség

A titok a lakás berendezésében az, hogy minőségi, összeillő; színben, formában és stílusban harmonizáló darabokat válasszunk, ezt pedig csak az igazán szerencsések oldhatják meg kevés pénzből, persze csak igazán kitartó keresgélés után. Ha rendelkezünk némi kézügyességgel, akár saját magunk is készíthetünk néhány dekorációt fillérekből!

large-24

A színek

Leggyakoribb a natúr, monokróm, pasztell, illetve földszínek használata: fehér vagy bézs színű falak, parketta, fekete vagy szürke huzatok a bútorokon. Néhol persze felbukkanhat egy-egy élénkebb szín valamely kiegészítőben, dekorációban, de alapvetően ezek dominálnak.

large-28

Letisztult felületek

Egy minimalista otthonban a lehető legkevesebb dekoráció kap helyet, de ez nem azt jelenti, hogy minden díszt, kiegészítőt és személyes tárgyat száműznöd kell a lakásból. Az étkezőasztalra tehetsz egy vázát vagy cserepes növényt, az íróasztalra, polcra egy családi fotót, könyvet, a kanapé szélére pedig “hanyagul” dobj rá egy pokrócot.

large-27

Mindennek megvan a maga helye

Az, hogy csak a legszükségesebb dolgokat tartod meg, nem azt jelenti, hogy nélkülöznöd kell mindent. Mindössze azokat a tárgyakat, amik nem tartoznak a dekorációhoz, el kell dugni valahova, megelőzve a rendetlenséget: szekrénybe, fiókba, bárhova, csak ne legyenek látható helyen. A rend pedig ugyebár szintén egyik fő jellemzője a minimalista, visszafogott stílusnak.