Így szerezz új állást – tippek a biztos sikerért

Az állásinterjú egy olyan témakör, melynek boncolgatására mindig szükség van, hiszen nincs olyan, hogy valakinek ne kélne el néhány hasznos tipp, melyek segítségével fel tud készülni a megmérettetésre.

Egyébként nem csak akkor lehet fontos számodra a jó interjú alapjait elsajátítani, amikor már felmondtál a régi helyeden és éppen álláskeresésben vagy. Ez mondjuk a kicsit rosszabbik eset, mert azért az a jellemzőbb és szerencsésebb helyzet, mikor valaki egyik székből ül át a másikba, tehát az idő alatt talál új állást, míg a jelenlegi cégénél dolgozik. Így nem telnek el úgy hónapok, hogy az ember kétségbeesésében a végén kevésbé neki való munkát is elfogadjon, csak legyen már valami. Hogy ez ne fordulhasson elő, érdemes már akkor elkezdeni a felkészülést, mikor még csak kacérkodsz egy új lehetőség gondolatával. Nem történik semmi akkor sem, ha nagyjából elégedett vagy a jelenlegi helyzeteddel, de megnézed, hol lenne még helyed a piacon és mennyit adnának érted. Aztán ki tudja, mi sülne ki belőle a végén?

cc830032dda2ad68dd08cf5eea96131a

Az önéletrajzod a belépőd

Fontos, hogy ne te legyél az, akinek az önéletrajzát a HR-esek mosolyogva adják körbe egymás között, és nem a pozitív példa értelmében. Egy jó önéletrajzot manapság nem nehéz összehozni, hiszen tengernyi cikk és hasznos oldal foglalkozik ezzel az interneten. Ne sajnáld rá az időt, és szedd ki belőle a felesleges információkat, amiket már évek óta őrizgetsz benne. Érdemes egy kicsit igazítani rajta az állásnak megfelelően: úgy értem, senkit nem fog érdekelni milyen általános iskolába jártál, vagy hogy mi mindent csináltál diákéveid alatt, ha az nem releváns a munka szempontjából. A jó fotóra se sajnáld az időt. Ha nincs kedved csak e miatt igazolványképet csináltatni, az sem fog senkit érdekelni, csak ülj le egy fehér lepel elé és fotóztasd le magad egy barátoddal. Tökéletes lesz így is.

d32f91bc346839b3fafbca70e6bfa764

Magabiztosság!

E nélkül nehéz eladni magad. Úgy még senki nem jutott előre és szerezte meg álmai állását, hogy olyan gondolatokkal indult el, mint: “úgysem sikerül, miért választanának engem, biztos lesznek nálam sokkal jobbak”… Ha ezeket valóban így gondolod, miért hiszed, hogy te kellenél ennek a cégnek? Ne engedj teret a szorongásaidnak, inkább kódold bele az agyadba az alábbi mondatokat: Megteszek mindent, amit tudok! Hiszek magamban! A tőlem telhető legjobbat fogom nyújtani! Persze ebben is meg kell találnod a megfelelő egyensúlyt, hiszen ha túljátszod magad, azt azonnal észre fogják venni, és inkább ellenszenvet vált ki az interjúztatókból, semmint szimpátiát.

9d1793bd57e4534d41ab9b4150e56596

Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!

Az egész interjú egy performansz. A lehető legjobb formádat és legszimpatikusabb oldaladat elővéve kell meggyőznöd valakiket arról, hogy nekik rád van szükségük és veled akarnak dolgozni az elkövetkezendő években. Ahhoz, hogy gördülékenyen és valóban magabiztosan menjen az egész, nagyon sokat kell otthon gyakorolni. Ha angol része is lesz az interjúnak és nem vagy anyanyelvi vagy perfekt szinten a nyelvből, akkor pedig aztán pláne érdemes időt és energiát nem sajnálva minél többször eljátszani a lehetséges szituációkat. Érdemes hangosan is gyakorolnod, mert sokkal többet segít, mintha csak elképzeled magad a szituációban. A helyedben mindenképpen összeszedném, mik a leggyakrabban felmerülő kérdések ilyenkor, és átgondolnám ezekre a válaszaimat. A te erődhöz fog hozzátenni az, hogy néhány általános kérdésre már magabiztosan van mit előhúzni a tarsolyból. Ráadásul nem csak arra kell figyelned amit mondasz, hiszen a kézfogás, a testbeszéd és a szemkontaktus is alapvető része a szimpátiakeltésnek.

46d87f9fd30044becc8eeaa0e6ba68f4

A legfontosabb az, hogy önmagad legyél. Valóban fontos a magabiztosság, de senki nem akar egy önelégült emberrel együtt dolgozni, aki azt képzeli, eleget letett már az asztalra, és nem normális az a cég, aki nem őt akarja alkalmazni. Legyél tudatában annak, hogy mi a célod, és vigyél bele minél több személyes tapasztalatot a válaszaidba. Tényleg fontos a szakmai életutad, de ami még fontosabb, hogy az interjúztatók fogják eldönteni, akarnak-e veled dolgozni, vagy hogy el tudnak-e képzelni a csapatukba. A veled szemben ülő válaszai ugyanolyan fontosak számodra is, így nyugodtan kérdezz, lássák, hogy komolyan érdekel téged a cégük. Természetesen mindenképpen nézz utána velük kapcsolatban mindennek, aminek csak lehet, hiszen nem megyünk el úgy interjúra, hogy nem tudjuk, mit képviselnek a velünk szemben helyet foglalók.

e016bbc5030ca9fed379a61f294ffb6c

Ne hagyd abba addig, amíg nem biztos a helyed!

Egészen addig folytatni kell az interjúkra járást és a keresgélést, amíg el nem fogadtad az ajánlatot a cégtől, aki téged választott. Nem szabad beleesni abba a hibába, hogy úgy érzed, nagyon szuperül ment egy interjú, és biztosan téged választanak majd pár hét múlva – ahogy abba se, ha nagyon pozitív szavakkal kecsegtetnek, mint pl.: “most nem téged választottunk, de hamarosan nyílik egy új pozíció, amire biztos, hogy téged fogunk felhívni…” Nem, ilyeneknek ne higgyünk, hacsak nincs tengernyi időnk és nem fontos a kezdés számunkra minél hamarabb.

72cab81f21b7d14e781e06fdc52cc5c7

Ha a cikk elolvasása után nagyobb kedvet kaptál az interjúkhoz és úgy érzed, igenis meg tudod csinálni te is, akkor már megérte az egész. Higgy és bízz magadban, mert mindenkinek megvan az a munkahelye, ami rá vár már egy ideje. Ez lehet egy régóta áhított új terület, vagy egy magasabb fizetést és előrelépési lehetőséget biztosító cég olyan területen, amiben már most is jó vagy, a lényeg, hogy úgy menj be a napi 8 órádat elvégezni, hogy boldog és elégedett vagy a helyzeteddel.

A képek forrása: Pinterest