Igy ünnepelnek az angolok

Royalty

Az biztos hogy 2012 az ünneplés éve itt Londonban! Egyrészt az Olimpiai játékok miatt, másrészt pedig Erzsébet királynő most hétvégén ünnepli trónra lépésének 60. évfordulóját. Az ide vetődő gyanútlan turistának úgy tűnhet hogy az egész várost angol zászlóba öltöztették fel, beleértve a lakókat is. Az utcakép kialakításában a különböző divatáru üzletek kirakatai is hozzájárultak. A Selfridgesnek sziporkázó humorért most sem kellett a szomszédba menni. Tetszik az, hogy kicsit szabadabban értelmezték a jeles eseményt és nekik nem az jelentette a tisztelgést az ország és a királynő előtt, hogy a róla készült képekkel aggassák tele a kirakatokat, hanem viccesen de mégis méltóságteljesen mutatták be milyen is ez az Anglia. Kedvencem az a vitrin amelyikben hosszú sor kígyózik egy ajtóhoz, ami jelképesen bejárat Anglia színpadára, mindenféle színesen és divatosan öltözött alak várakozik a bebocsájtásra. Folyik a casting az igazi valóságshow-hoz.

Selfridges kirakata

A londoni street fashion egyértelműen arról árulkodik, hogy jubileumi ünnepség ide vagy oda, nagyon erős a Union Jack kultusza. Most hétvégén garantáltan minden ruháról és kiegészítőről ez fog visszaköszönni.

Street Style

Harrods, a másik nagy londoni üzletház felkérte a legnagyobb divat és ékszertervezőket, hogy készítsenek koronát az ünnepi eseményre. Az inspiráció természetesen a királynő koronája volt. Ezek a kirakatban kerültek bemutatásra, s ennek a kissé szokatlan felkérésnek elég sokan tettek eleget. Olyan márkák mint a Mulberry, Lanvin, Bvlgari, Paul Smith indultak bevetésre. Ki tudja lehet, hogy a korona használat is divatba jön ezek után, mint az utcai viselet legfontosabb kiegészítője?!

 

Salvatore Ferragamo, Mulberry, Escada
Salvatore Ferragamo, Mulberry, Escada
Paul Smith, Lanvin, Bvlgari
Paul Smith, Lanvin, Bvlgari

Ezúttal sem csalódtam az angolok által igen kedvelt luxusáruházában a Liberty-ben. Ők csak úgy emlegetik, hogy ‘a hely ahol az ember könnyen adósságba verheti magát.’ Gondolom a nemzeti öntudat erősítésére, hatalmas kendőgyűjteményét jubileumi darabokkal bővítette. Ki más szerepelhetne ezeken, mint maga az ünnepelt. A legolcsóbb 150 fontba kerül, így nem sorolható a könnyű kis szuvenír kategóriába.

Jubilee Scarf

 

Jubilee Scarf

A brit divattervezés legnagyobb ikonjától, Vivienne Westwood-tól szinte természetesen fogadta a nagyközönség a hírt, hogy az esemény tiszteletére külön kollekcióval állt elő.

Vivienne-Westwood-Queen-Jubilee-Collection-07

Jaeger ruháiról igaz nem köszön vissza az angol zászló de ez ne tévesszen meg minket. Ne felejtsük el, hogy Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulóját ünnepli. Éppen ezért az inspirációs témát maga a gyémánt jelentette, amely egyébként az uralkodónő kedvenc drágaköve is.

Jaeger Diamond Jubilee kollekciójának vázlataJaeger Diamond Jubilee Collection

A kifutókon is ‘gyémánt fényben úszó’ kollekciókat láthattunk. A Louis Vuitton modellek kristály kövezésű tiarákat viseltek, a Diesel és a Giles manökenjei pedig metálfényű anyagokban vakítottak.

Diamond Year

Ha mi is a gyémánt rabjává váltunk, akkor érdemes a Londonba utazóknak ellátogatni a Buckingham-palotába, ahol egy hatalmas tárlat keretein belül megtekinthetjük a királynő hat évtizedes uralkodásához kötődő ékszereket.  Kiállításra kerültek azok a gyémántok, amelyeket az akkor 27 esztendős uralkodó koronázási szertartásán viselt 1952-ben, illetve a híres Williamson-brosst is megcsodálhatjuk, amelynek közepén egy rendkívül ritka, nászajándékba kapott 23,6 karátos rózsaszín gyémánt csillog. Kihagyhatatlan!

Ha tetszett és érdekesnek találtad amit olvastál, kérek egy lájkot!