Így védd a hajad a vízparton!

Az emberek nagy gondot fordítanak a bőrük megóvására a tengerparti nyaralások alkalmával, hiszen mindenki tudja, – vagy tapasztalta már – hogy milyen könnyű leégni egy-egy ilyen utazás során és annak milyen fájdalmas következményei lehetnek.

A legtöbb ember viszont a nagy igyekezetben teljesen megfeledkezik egy szintén nagyon fontos dologról, mégpedig a haj megóvásáról. Hiszen nem csak bőrünk van kitéve az egész napos UV sugárzásnak, de ezeknek a hajunk is ugyan úgy elszenvedője.

De mégis, miből áll egy tengerparti hajápoló rutin?

Hajápoló szerek napozás előtt és után

Ha napozni indulsz, akkor biztos, hogy viszel magaddal egy magas védőfaktorú napozó krémet. Helyes, de akkor mellé tegyél be még pár hasonló kenceficét, ami a hajadra való. Hiszen nem csak a bőröd, hanem a hajad is védeni kell az UV sugaraktól.

Már nem csak UV védős samponokat és balzsamokat, de sprayt és olajokat is találsz a drogériák polcain. Ezekből mindenképp érdemes beszerezni párat. Ha mást nem is, de legalább egy napozás előtti és utáni hajvég ápoló olajat.

tengerpart_nagy

Használj színvédő hajápoló szereket

Sokan szeretik, ha a nap kiszívja a hajukat, de általában a festett hajúak nem tartoznak ezen emberek táborába. Ha szeretnéd még sokáig megőrizni a frissen festett hajszínedet, akkor érdemes olyan hajápoló szereket beszerezni, amelyek az UV védelem mellett színvédelmet is biztosítanak.

1014842_thinkstockphotos-159191410

Kalapok és kendők

Senki sem szeret leégni. Borzalmas érzés, mikor a testeden nincs egy tenyérnyi terület sem, ami ne égne. Ilyenkor még az alvás is keserves kínszenvedés. Hát még milyen szörnyű érzés, ha a fejtetőnk ég le! Ráadásul veszélyes is, mert a súlyos sérülések akár hajhulláshoz is vezethetnek.

kalap-hosszuhaj-napozas

Ennek megelőzése érdekében ajánlatos a kritikus órákat inkább árnyékban tölteni, illetve beszerezni valami fejfedőt. Esetleg egy szalmakalapot, kendőt tenni a fejünkre, hogy ezzel is megóvjuk a hajunkat a káros napsugaraktól.

Védd a külső sérülésektől

Soha, de soha ne dörzsöld a hajad a törölközővel. Inkább csak óvatosan itasd fel vele a csöpögő vizet, aztán hagyd megszáradni a friss levegőn. A dörzsöléssel csak felsértheted a hajad külső szerkezetét, ami eltörheti a hajszálak végeit.

5

Ne szárítsd a hajad tűző napon!

Ha már a hajszárításnál járunk, mindenki szereti a meleg, nyári napsütésben szárítani a haját. Tényleg nagyon jó érzés tud lenni, de csak óvatosan! Soha ne szárítsd a hajad tűző napon, mert az többet árt, mint használ. Az UV sugárzás még mindig nagyobb veszélyt jelent, mint amennyi D vitamint magadba tudsz így szívni. Sajnos a napozás egyáltalán nem olyan egészséges, mint ahogy mi hisszük.

napozas

Csobbanás után hajmosás

Akár klóros medencéből, akár sós tengervízből jössz ki, mindig öblítsd át a hajad édes vízzel. A legjobb, ha ezt minden egyes alkalom után megismétled. A nap végén pedig mosd át alaposan napozás utáni samponnal is és kend be jó gazdagon balzsammal, hogy regenerálódhasson az egész napos megpróbáltatások után.

devushka-prinimaet-holodnyy-dush-700x467