Így védd a hajad a károsodás ellen – Nyári tízparancsolat

Mindannyian azt szeretnénk, ha nyáron – és persze nyaralás közben még inkább – ragyogó, erős és egészséges lenne a hajunk. Ha viszont nem figyelünk oda, csúnyán megsérülhet a hajkoronánk, és az egész őszt azzal tölthetjük, hogy a károsodott tincseket próbáljuk helyrehozni.

hajas

Meleg időben ugyanis sokkal több folyadékot veszítünk, mint télen, a folyadékhiány pedig nem csak a bőrt, hanem a hajat is száríthatja és károsíthatja, így fénytelené, repedezetté és töredezetté válhat. De mit tegyünk, hogy ez ne történjen meg? Íme, néhány tipp Katona Mária hajgyógyásztól, hogy a
frizuránk fényes és élettel teli legyen:

1. Hidratáljunk!

A napozás ugyanúgy káros lehet a védtelen haj számára, mint a túl forró hajszárító. A sok napsütés szárít és göndörít, az alulhidratáltság következtében pedig más hatásoktól is könnyebben sérül a haj. Ezért fontos, hogy sok, napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztásával, és hidratáló szerek használatával
tápláljuk a hajat.

2. Kíméletes hajmosás

A sampon miatt a haj nehezebben szívja fel a természetes olajokat, szárazan pedig könnyebben sérül a napfénytől. Ezért nyáron válasszunk gyengébb tisztítószereket, pl. kondicionáló anyagokat, higított vagy enyhébb samponokat. A hajmosást mindig hideg öblítéssel fejezzük be, ez lezárja a szálak
felszínét, és csillogást ad a hajnak.

3. Csak természetesen!

A kiszáradáshoz vezethet az is, ha sok vegyszerrel terheljük a hajat. Ezért amennyire lehetséges korlátozzuk a szőkítők, festékek, és a formázó szerek használatát. Részesítsük előnyben azokat a termékeket, amelyek inkább természetes összetevőkből állnak.

4. Védjük a hőtől!

A nyári hónapok alatt csökkentsük a forró hajformázó eszközök, pl. a hajszárító, hajvasaló vagy hajsütő használatát. Régi, jól ismert tanács, hogy néha hagyjuk a hajat a levegőn megszáradni. Ha előtte még törölköző-szárazon két copfba fonjuk, akkor formázás nélkül is természetes hullámokat
kapunk.

5. Kondicionáló kezelések

Győződjünk meg róla, hogy a hajtípusunknak megfelelő kondicionálót használunk. A nyári igénybevétel ellen vértezzük fel a hajunkat gyakori kondicionáló és hidratáló kezelésekkel, hajregeneráló pakolásokkal.

6. Fejfedés

Ha huzamosabb időt töltünk a napon, használjunk kalapot, kendőt, vagy baseball sapkát, hogy védjük a hajszálakat, a hajhagymákat és a fejbőrt. A divat számos lehetőséget kínál és szerencsére idén a kalap is különösen trendinek számít. Arra viszont figyeljünk, hogy a fejfedőnk jól szellőzzön, mert ellenkező esetben egyrészt nem fogjuk hordani, másrészt a hajhagymák befulladhatnak, ami hajhulláshoz is vezethet.

7. Védelmet!

Ha mégsincs kedvünk kalapot hordani, használjunk speciális napvédő készítményeket, vagy olyan termékeket, ami tartalmaz UV szűrőt.

8. Vágjuk le!

Vágasson a hajvégekből úgy egy – másfél havonta a nyári hónapok alatt. A haj ugyan úgy leéghet mint a fejbőr, és a töredezett hajvég pedig a károsodás biztos jele. Ez ellen az egyetlen megoldás a sérült részek eltávolítása.

9. Hajblokk

Amikor a nyári forróság a legnagyobb, viseljünk kontyot vagy copfot. Mindig törekedjünk arra, hogy laza gumikat és csatokat használjunk, mert a túl szoros hajgumiktól kihullhat a hajunk, nagyobb mennyiségű hajvesztésnél pedig csak hajbeültetéssel lehet pótolni az elveszett szálakat.

10. Extra védelem

Hazánkban is egyre nagyobb teret hódít főként a férfiak, de már a nők körében is a hajbeültetés. Fontos, hogy ilyen beavatkozás után maradéktalanul hidratáljuk az igénybe vett fejbőrt és hajhagymákat. Érdemes kimondottan hajbeültetés utánra kifejlesztett termékeket választani, valamint kikérni egy hajgyógyász tanácsát.

Végül jegyezzük meg: hajunk védelmében mindig a megelőzés a legfontosabb. Ápoljuk, hogy a sérüléseket ne utólag kelljen orvosolni. Egy professzionális hajápolási csomag összeállításában kikérhetjük hajgyógyász segítségét is, hiszen a megelőzés még mindig kedvezőbb anyagilag, mint az utólagos helyreállítás. További hajápolási ötletek a hajtipp.hu oldalon.