Ikonok, akik értéket közvetítenek

Példaképeket, követendő példákat választunk, miközben nem is ismerjük a sztárok valódi személyiségét. Vannak, akik könnyen és vannak, akik nehezen azonosulnak a választott sztárok viselkedés kultúrájával. Mi a helyzet a divattal? Arra is hatással van a közismert személyiség karaktere, vagy elegendő csupán „jól” felöltöznie?

Talán az egyik legérdekesebb kérdés, hogy kit is tekintünk példaképnek. A példaképek elsősorban a viselkedésükkel mutatnak példák, elöljárók, akik vezetni tudják az embereket a helyesnek vélt irányba. A példaképek azonban nem feltétlenül jelentik azt, hogy az illető már ikon is. Véleményem szerint ikon csak az az ember lehet, aki nemcsak vezeti az embert, hanem értéket ad át időről időre, miközben megjelenésével is dolgozik, nem csak tetteivel. Az ikonok megjelenésükben páratlanok, kisugárzásuk az adott korszakban esetleg kirívó, a normákkal szemben álló, de mindenképpen különlegesen és egyedi. Az ikonok rendelkeznek olyan külső és belső személyiségjegyekkel, amik alapján a későbbiekben is könnyen beazonosíthatók, még azoknak a generációknak is, akik nem feltétlenül abban a korszakban születtek és éltek, mint maga az ikon személye.

Azért taglaltam ilyen hosszan, hogy szerintem mit jelent az ikon kifejezés, mert most egy olyan lista következik, akiket én személy szerint tisztelek és becsülök. Ezek a személyek felkeltették a figyelmemet és követtem munkásságukat, vagy adott esetben utána olvastam. A lényeg és a központi elem, minden listán szereplő személyben, hogy értéket közvetítettek számomra.

1. Diana hercegnő

Diana hercegnő már évekkel ezelőtt kiérdemelte listámon az első helyet. Elegancia és visszafogottság volt jellemző stílusára, életének utolsó éveiben azonban már egyre játékosabb és merészebb ruhákat is viselt, amivel gyakran szegte meg a királyi udvar írott és íratlan szabályait. Kisugárzása és munkássága is nagyban befolyásolta a róla kialakított képet, amihez tökéletesen illet kifinomult stílusa. Egyik legemlékezetesebb ruhája, az a bizonyos fekete miniruha, ami után tudni lehetett, hogy változás van a levegőben.

cdaa54f51264b78ad6e8bd9cf8c74a56

2. Audrey Hepburn

Audrey Hepburn stílusa a mai napig aktívan jelen van a nők hétköznapi ruhatárában is. Audrey úgy tekintett magára, hogy kinézetét nagyon könnyű lemásolni, csak egy pónifrizurára, egy hatalmas napszemüvegre és ujjatlan ruhára van szükség. Ehhez képest az egyik legkényelmesebb és leghasznosabb cipőt köszönhetik neki a nők világszerte. A balerinacipő minden kétséget kizárólag a legjobb dolog volt a nők életében, amit csak a divatvilág magába szívhatott. Eleganciát és kifinomult, nőies megjelenést kölcsönöz a hölgyeknek, miközben fájdalommentesen andalognak a városban. Audrey a klasszikus stílus méltó képviselője napjainkban is.

f486ec7ede3a56386b3368e9cd468a91

3. Anna Wintour

A Vogue magazin vezetője és egyben a divatvilág legnagyobb ikonja, Anna Wintour, aki most már büszke anyuka is, hiszen gyönyörű lánya idén nyáron férjhez ment. Sokat hallani arról, hogy több évtizednyi munka után visszavonul és átadja imádott magazinjának vezetését. Biztosak lehetünk benne, hogy ha a munkától el is távolodik, a divateseményeknek nem fog egyből hátat fordítani. Úttörő példakép a divatban, de még inkább ikonikus kiegészítői hagynak nyomot az emberekben. Bubifrizurája, hatalmas fekete napszemüvege és szövetkabátjai az örök klasszikusok nyomdokaiba emelték őt. Munkamorálja és a divat iránti szenvedélye miatt, megérdemelte, hogy helyet kapjon listámon.

28a17bc9d895ca8884ac37bbaf98ee22

4. Grace Kelly

Grace a legnagyobb filmcsillagok között tartják számon. Úgy tartják, hogy gyönyörű, stílusos, nőies megjelenését nem felejti, aki egyszer személyesen is látta őt. Tökéletes megjelenésével azonnal beilleszkedett a királyi körökbe is. Amiért imádom Grace stílusát, hogy a szebbnél szebb és látványosabb ruhák helyett, gyakran választott praktikusabb és kényelmes darabokat. Grace, az elmondások alapján, inkább tűnik egy békés, hétköznapi, gyönyörű anyukának, mint egy sikerorientált, pénzimádó sztárnak. Stílusa azt sugallta a hétköznapi emberek számára, hogy attól, hogy valaki ünnepelt filmsztár, nem jelenti azt, hogy a csillogás miatt le kell mondania a kényelemről.

grace-kelly-1

5. Irina Shayk

Irina napjaink egyik legszebb és legkeresettebb modellje. Sokan próbáltak ráaggatni negatív jelzőket, amiért nem olyan az alakja, mint a legtöbb kifutó modellnek. Irina sikerei azonban pont abban rejlenek, hogy inkább képviseli a hétköznapi nőket, mintsem a top elitet. Sosem érdekelték a negatív kritikák, mindig arra figyelt, hogy ragyogjon, éppen ezért a magánéletét is megtartja magának. Stílusára aligha lehetne azt mondani, hogy klasszikus, inkább nőies és kifinomult, ugyanakkor élvezi megmutatni, hogy gyermeke születése után is csodálatos alakja van.

Irina-Shayk-Intimissi-on-Ice

6. Victoria Beckham

Énekesnőként nem sikerült olyan karriert befutnia, mint tervezőként és divatikonként. Pontosabban előbb volt ikon, mint tervező, de az ő esetében ezt el is lehet nézni. Victoria pontosan tudja, hogyan kell egy fekete-fehér szettet úgy viselni, hogy sikkes legyen és a megjelenése magáért beszéljen. Olyan érzéke van a divathoz, mint keveseknek, ezért érdemes nyomon követni a kollekcióit. Az ikonok nagy kedvence, a fekete napszemüveg szinte már kötelező kiegészítő nála is, de pont ettől olyan Victoria-szerű a megjelenése. Csodás magassarkúiról pedig órákig lehetne társalogni, egyszerűen hihetetlen, hogy évtizedek óta szinte csak magassarkúban lehetett látni őt. Megmutatta, hogy a magassarkú igenis része a női ruhatárnak és milyen remekül felteszi azt a bizonyos pontot…

160de4bbfb541fb878043cded59fb95a-october-style-inspiration

7. Amal Clooney

Amal azután lett igazán ismert, hogy feleségül ment George Clooney színészhez. A páros minden esetben remekül néz ki együtt, de Amal egyedül is igazi ikon lett. Kifinomult stílus, gyönyörű színhasználat. Kicsit sem ijed meg az élénk színek használatától, ami hatalmas plusz pont. Gyönyörű vonásait és légies alakját gyakran klasszikus szettekkel emeli ki. Amiért ikonnak tekintem, hogy nem feledkezett el a nagy karimájú kalapokról. Kevés sztárnak áll jól, de neki nagyon és szerencsére ezt tudja is.

1010parkplace_style-icon-amal-clooney-1000x527-1477511793

8. Oprah Winfrey

Korszakalkotó munkásságával már kiérdemelte a helyét ezen a listán, azonban stílusáról is van mit beszélni. Emlékezzünk vissza, hogy milyen csinos volt Meghan és Harry herceg esküvőjén. A pasztellszínek nagyon finoman érvényesülnek csodás barna bőrén. Természetes adottságaihoz szinte minden szín jól áll, még a citromsárga is.

Royal wedding. Oprah Winfrey arrives at St George's Chapel at Windsor Castle for the wedding of Meghan Markle and Prince Harry. Picture date: Saturday May 19, 2018. See PA story ROYAL Wedding. Photo credit should read: Ian West/PA Wire URN:36579911