Interjú a magyar divattervezővel, akinek ruhája bekerült a brit Vogue-ba

Cserkúthy Hanna és öccse, András másfél évvel ezelőtt megalapították divatmárkájukat, amely a Whispering Wind Dresses nevet kapta. Akkor még nem is sejtették, hogy milyen nagy elismerésben részesülnek 2016 novemberében. A Vogue-ba való bekerülésről, a divat iránti szeretetéről és jövőbeli terveiről beszélgetünk a tervezővel, Cserkúthy Hannával!

A brit Vogue magazin januári számában tehetséges divattervezőket mutat be a világ minden tájáról. Magyarország képviseletében a Whispering Wind Dresses-re esett a választásuk. Az Instagram-on bukkantak rá az ígéretesnek tűnő márkára, amely immáron három kollekcióval rendelkezik.

FF: Először is, kérlek mesélj arról, mi alapján esett a választásod a divatszakmára?

CSH: Már gyerekkoromban is körbevett a divat. Kislányként nagymamám szekrényében kutattam fel a gyönyörű báli ruhákat, a régi csipke alsószoknyákban pedig szívesen tartottam saját divatbemutatót a nagyszüleimnek. Ezen kívül sokat varrtam édesanyámmal, illetve ő is sok gyönyörű ruhát készített nekem. Ekkor még persze nem tudtam, hogy mi leszek, ha nagy leszek. Még gimnázium alatt sem fogalmazódott meg bennem, mivel szeretnék foglalkozni, aztán amikor eljött a felvételi ideje, a választásom a germanisztikára esett. Az ELTE germanisztika szakán másfél évet tanultam, majd rájöttem, hogy ez nagyon nem nekem való. Aztán jött az úgynevezett megvilágosodás, valójában szó szerint. Egy határozott érzés volt bennem, éreztem, hogy a divat irányába kell mennem. Így esett a választásom a divatszakmára. Ekkor még stylist-nak szerettem volna tanulni, de az iskolai évek alatt végül kiforrt, hogy a divattervezés az én igazi világom.

Honnan ered a Whispering Wind Dresses név?

Nagyon nehéz volt kitalálni a márka nevét, nagyon sokat gondolkodtunk rajta. Mindenképpen valami olyat szerettem volna, ami tükrözi a stílusomat, a lágy nőies küllemet. Tényleg nagyon sokat ötleteltünk, aztán már nem is emlékszem pontosan, hogyan jutottunk el ehhez a névhez. Ami azonban mindvégig inspirált a névválasztásban, az a vitorlázás iránti szeretetem volt.

Sok-sok divattervező álma, hogy a Vogue-ban szerepeljen, veled pedig ez meg is történt. Mit éreztél, amikor megkerestek?

Őszintén? El sem mertem hinni. Két napig csak olvastam az e-mailt, hogy tényleg jól értem-e amit írnak; először az öcsémnek küldtem át, hogy csakugyan arról van-e szó, amire gondolok. Nem hittem el, hogy valóban a Vogue keresett meg engem. Akkor lett valós az egész számomra, amikor a kezemben fogtam az újságot. Addig nem is mertem átélni ezt a lehetőséget. De aztán megéltem, és fantasztikus érzés.

hanna_whisperingwind_2016-10-26_0402_1200px
A kép, amely a magazinban szerepel. Fotós: Debreczeni Zita

Úgy tudom, feszített tempóban kellett a képeket elkészíteni a magazin számára. Kik segítettek ebben?

Igen, nagyon kevés volt az idő. Körülbelül két hét alatt szerveztem le a fotózást és a ruhák elkészítését. A fotózáson nagyon sokat segített nekem Lánczos-Benkő Tímea, pécsi stylist. Nem csak a kiegészítők összeállításában, illetve az öltöztetésben, hanem lelkileg is támogatott. Volt ugyanis olyan pillanat, amikor én már pánikba estem, de ő visszarángatott a valóságba. A remek frizurákat is egy pécsi fodrász csinálta, Diák Viktória, neki is nagyon hálás vagyok. A sminkekről egy budapesti személy gondoskodott, aki szintén fantasztikus munkát végzett. Természetesen a fotósnak, Debreczeni Zitának is sokat köszönhetek, hiszen tényleg szép képeket készített, illetve sokat segített Zita asszisztense, Jámbor Zsóka is. Szóval nagyon sok kedves ember segített nekem a fotózáson.

hanna_whisperingwind_2016-10-26_0510

Milyen típusú nőknek tervezed a ruháid?

Olyan nőknek szeretek ruhákat készíteni, akik olyan ruhákat viselnek szívesen, amiben kényelmesen érzik magukat, de egyben nőiesnek is. Olyasvalamit, amiben nem feszengenek.

Az eddigi kollekcióid alapja az elegáns vonal. Hogyan viszonyulsz a hétköznapi viselethez?

A hétköznapi viseletbe is szeretem az eleganciát belecsempészni. Az a meglátásom, hogy kevés az olyan utcai viselet mostanában, ami laza, de egyben nőies is; amit nyugodtan lehet az utcán is hordani. Próbálom megtalálni a hangsúlyt az elegáns és az utcai laza viselet között.

A következő pár évre milyen terveid vannak? Maradnál a magyar divatvilágban vagy a külföldi tereken mozognál szívesebben?

Mindkettőben szeretnék megjelenni. Mind a hazai, mind a külföldi divat életében. Jelenleg pont ott tartunk, hogy keressük az utakat, külföldön és itthon is. Aztán végül az élet úgyis eldönti, milyen utakat rak le elém.

hanna_whisperingwind_2016-10-26_0475
Néhány darab a 2016-os őszi/téli kollekcióból

A fiatal tervezőnő jövőbeli munkásságát és sikereit érdemes figyelemmel kísérni az elkövetkezendő években is. Mi nagyon szurkolunk neki!