Interjú Csermák Dóra ékszerkészítővel

Csermák Dóra, a csermakdesign megálmodója egy olyan ékszerkészítő, aki nagyon ügyesen ötvözi a merészséget a kreativitással. Az ékszerei egyszerre letisztultak, elegánsak, ugyanakkor nagyon feltűnő darabok. Dóra már több mint hat éve foglalkozik ékszerkészítéssel, eközben elvégezte a humánökológia és a politológia szakot is, ami nem kis teljesítmény. Dórával Budapesten, a Pop-up Galériában beszélgettem, melynek végén egy csodaszép fülbevalóval lettem gazdagabb. Imádom!

Mikor jött el az a pillanat az életedben, amikor azt érezted, hogy komolyabban szeretnél ékszerkészítéssel foglalkozni? Hogyan indult a pályád?

Öt-hat éve kezdtem el ékszereket készíteni, de mindig bennem volt a vágy, hogy ezzel foglalkozzam. A legnagyobb lépés az volt, amikor három évvel ezelőtt kiváltottam az adószámot, és hivatalosan is ékszerkészítéssel kezdtem el foglalkozni. Azonban még most sem ez a munkám, hanem csak a hobbim, de nagyon szeretnék egyszer csak erre koncentrálni.

kép2

Humánökológusként végeztél. Hogyan tudtad a tanulást és az ékszerkészítést összeegyeztetni?

Mindkettőt nagyon szerettem, ezért egyáltalán nem okozott gondot. Most van egy munkám, amelyet szintén nagyon szeretek, és emellett tele vagyok energiával. Ha délután hazaérek, akkor még bőven tudok időt szakítani arra, hogy ékszereket készítsek.

Voltak nehézségeid a pályád során?

Hát persze. Folyamatosan vannak küzdelmeim, elsősorban magammal, hogy mennyire jó, amit csinálok, hogy fejlődnöm kellene, hogy tudjak elég újdonságot alkotni, hogy meg tudjak felelni magamnak. Úgy érzem, hogy nem elég az embereknek, hogy ékszereket készítek, hanem elvárják, hogy olyan eseményeket is szervezzek, ahol ezeket bemutathatom.

minimontage

Vannak olyan alkotók, akik inspirálóan hatnak rád?

A klasszikus és régi művészek inspirálnak. Dali és Gaudí hihetetlenül nagy kedvenceim. Nagyon tehetségesnek tartom a mai divattervezőket is, de annyira nem követem a divatot.

Mit jelent számodra a divat?

Én nagyon úgy érzem, hogy csak a hazai divatot ismerem, ezért nekem leginkább ez jelenti a divatot.

DCS_jewelry_2

A divattervezők általában azt hangsúlyozzák, hogy a magyarok még mindig nem mernek elég merészek lenni az öltözködést illetően. Mi a helyzet az ékszerekkel? Mennyire van közönsége nálunk a dizájn ékszereknek?

Én is úgy gondolom, hogy a magyarok nem annyira bevállalósak. Szerencsére nagyon sok olyan emberrel találkozom, akik felveszik az extrémebb darabokat is. A legtöbben azonban inkább a kisebb fülbevalókat veszik meg, mint a nagyobbakat. Pedig biztos, hogy tetszik nekik a nagyobb is, csak egyszerűen nem érzik úgy, hogy azt az utcán felvehetik, hiszen esetleg jobban megnézik őket.

Szerinted mennyire könnyű ma dizájnerként érvényesülni?

Én inkább ékszerkészítőnek érzem magam. Úgy gondolom, hogy amit eddig elértem, az nagyon szép és jó, boldog vagyok. Nem tudom, mit nevezünk érvényesülésnek.

montázs153

Mi jellemzi legfőképpen a csermakdesign ékszereket?

Modernek és kifejezőek. Nemcsak számomra, hanem azok számára is, akik viselik az ékszereimet, hiszen ők is szeretnék kifejezni magukat vagy akár a pillanatnyi hangulatukat. A kollekcióimat a geometrikus formák és az élénk színek uralják, de a természetábrázolás is sokszor megjelenik bennük.

montázs36

Milyen anyagokkal dolgozol szívesen?

Süthető gyurmával kezdtem, de most az alumínium a nagy szerelem, mert nagyon könnyen alakítható, és rengeteg lehetőséget látok benne. Dolgoztam fával és műbőrrel is. A műgyantát pedig mindenképpen szeretném még kipróbálni.

Hogyan születik meg egy kollekció?

Folyamatosan vannak ötleteim, amelyekből próbálok valamilyen egységet alkotni, tehát az ötleteimet rendezem össze egy kollekcióba. Számomra a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy ne akarjak minden egyes darabot egyetlen kollekcióba belezsúfolni, hanem legyen egy adott stílus, ami köré építkezhetek.

005

Vannak kedvenc elemeid a kollekciókból?

A fülbevalókat szeretem a legjobban. Vannak kedvenceim, amiket hetekig hordok (de mindig csak egyetlen egy darabot), és utána jövök rá, hogy ez így mennyire unalmas. Most a levélforma, ami az új kollekcióban lesz benne, tetszik nagyon, leginkább ezt hordanám mindennap.

Legközelebb hol láthatjuk az ékszereidet?

Az esküvői kollekció miatt kicsit csúszásban vagyok, de remélem, hogy egy hónapon belül mindenképpen bemutathatom az új tavaszi ékszereket. Annyit elárulhatok, hogy nagyon izgalmas kollekció lesz. Az ékszereim a héten a Lánchíd 17 Design Showroom-ban is megtalálhatók lesznek, egyébként pedig az Insitu Design Shop-ban és a Colorbárban vásárolhatók meg, és szerencsére külföldi üzletekben is.

montázs152

Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

Minden apró dolognak nagyon örülök. Jó érzés, amikor külföldről is megkeresnek, mert szeretnének rendelni, vagy egy online shop megkér, hogy rakjak fel néhány terméket.

A jövőre nézve mik a terveid? Szeretnél ezen a pályán maradni?

Most egy szuper helyen, szuper emberekkel dolgozom együtt, emellett itt vannak az ékszerek, amiket el tudok adni, és azt látom, hogy a vásárlók szeretik őket. Ez a két dolog most nagyon jó így együtt, és ezen a közeljövőben nem szeretnék változtatni. Hogy mit hoz a jövő, azt nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy az ékszerezést sosem szeretném abbahagyni. Erre mindig akarok időt szakítani.

A csermakdesign tavaszi kollekciójának darabjait hamarosan megcsodálhatjuk, ezért érdemes nyomon követni az eseményeket! Addig is nagyon sok sikert kívánunk Dórának!

Jogi nyilatkozat:
Az interjúban elhangzott válaszok minden esetben az interjúalany álláspontját tükrözik. A szerkesztőség a válaszokért, azok valóságtartalmáért, a válaszokból eredő bármiféle kárért felelősséget nem vállal.