Interjú DJ Gozth-al

Nagy Zsolt, ismertebb nevén DJ Gozth a budapesti éjszakai élet egyik szereplője. Élete egészen más irányba indult, mint ahol most tart, de ennek a fordulatnak köszönheti számos sikerét.

Zsolti amellett, hogy szóló bulikat tart, évek óta a Hősök hivatalos lemezlovasa és legújabb, Lepörög a film c. klipjük főszereplője. A klip apropója kapcsán kerestük fel az interjúra, így kicsit betekintést nyerhettünk arra az útra, amellyel eddig eljutott, illetve hogy miként sikerül beosztani az idejét a mindennapok során.

A lemezlovas szakma nem az iskolapadban tanulható meg. Milyen pályára készültél fiatalabb korodban?

Gyerekkoromban, kb. általános iskola 5. osztályig imádtam focizni, akkor nagyon híres focista szerettem volna lenni, mint nagyon sok gyerek ma is. Voltam gólkirály, válogatott meg ilyen kis apróságok, aztán ez egy idő után már valamiért nem mozgatott, hanyagoltam az edzéseket, aztán ki is kopott a foci a mindennapjaimból teljesen. Ez idő alatt is, már kisgyerekként rap zenét hallgattam, break táncoltam, szóval a zene akkor is mellettem volt úgymond, így a foci után híres rapper akartam lenni, mint Sub Bass Monster, mert akkoriban ő volt számomra a példakép. Általános suliban, meg ilyen-olyan rendezvényeken fel is léptem mindig az aktuális slágereivel. Aztán eljött az általános 8. osztálya és választani kellett ugye, hogy mi szeretnék lenni, így muszáj volt normális szakmát választanom, a rap sztárságot pedig kénytelen voltam ezért elengedni. :) Akkor nagyon érdekelt és érdekel a mai napig is a fodrászkodás, de akkor azért nem jelöltem meg azt, mert nem szerettem volna kollégiumos lenni, meg utazni sem szerettem volna minden nap, így kénytelen voltam Ajkán maradni és választani valamit. Festő lettem sajnos, de én mindenképpen a zenéléssel szerettem volna valahogyan foglalkozni, ezért nem adtam fel gyerekkorom másik nagy álmát, így több mint 10 éve már, hogy DJ-zéssel foglalkozom.

FullSizeRender

Mi volt a meghatározó zenei műfaj a tinédzser éveid alatt?

Magyar hiphop. 1995 óta hallgatok rap zenét, és akkoriban csak magyarokat hallgattam és rajtuk nőttem fel, pl. BG 41, Warning Shotz, Last Players, Pair et Passe, Sub Bass Szabi, Animal Cannibals …

Mit jelent számodra a zene és mi az, amit te szeretnél vele kifejezni?

Örömet, szabadságot. Ehhez kapcsolódóan van is egy nagyon jó szöveg, amit Eckü írt és ezt szeretném is majd magamra tetováltatni: “A zene okoz örömet, nem a Dante pokla”.

Kinek/minek a hatására döntöttél úgy, hogy a zenei vonalon próbálsz szerencsét?

2003 környékén, amikor végre eljutottam Veszprémbe a K-oS! partykba, akkor döntöttem el véglegesen, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, mert nagyon nagy flash volt az, ahogyan az ott játszó DJ srácok nyomták.

IMG_1326

Hogyan indult be a karriered? Mi volt az a nagyobb áttörés, ami ismertté tett?

Szépen, lépésről-lépésre indulgatott be. Eleinte, azaz 2005-től Ajkán és környékén játszottam, majd olyan 2007-től elkezdtek távolabb is hívogatni, majd 2009-ben történt a nagyobb áttörés, amikor Budapestre költöztem.

Éjszakánként dolgozol, egészen hajnalig. Hogyan kell elképzelni egy átlagos napodat? Mivel töltöd a szabadidődet?

Alvással. Viccet félretéve, mindig van valami tenni valóm.

A Hősök legújabb, Lepörög a film c. klipjében te vagy a főszereplő. A való életben is így összetartotok mindenkivel, aki szerepel benne?

Sajnos nagyon nehezen lehet már ezt a baráti társaságot összerántani így, de azért igen, tartjuk a kapcsolatot. Miskovits Marcika barátommal alapból mindennap együtt lógunk, Tomival sajnos már nem nagyon tudunk találkozni, mióta megint elindult az Elnöki turnéjuk (Wellhello, a szerk.). Amúgy tök jó lenne, ha a Pixa újból Pesten élne, jó lenne vele is pörögni újból.

A dalnak fontos üzenete van. Kifejtenéd ezt nekünk?

Ezt legjobban Eckü és Mentha tudná, hiszen ők írták a szöveget, de lényegében arról, hogy használd ki az élet minden percét, légy boldog, élvezd az életet.

Te is próbálod ennek a tudatában élni a mindennapjaidat? Mit gondolsz erről a felfogásról?

Próbálom igen, de persze azért okosan, nem ész nélkül.

A zenekar mellett mennyi időd jut a szóló bulikra?

Ha egy adott napon nincs Hősök, akkor vállalok csak máshol zenélést. Megesik olyan is, hogy van egy aránylag korai budapesti vagy környéki Hősök fellépés, vagy délután-kora este valahol vidéken Hősködünk és ha időben oda tudok érni valamelyik szórakozóhelyre, akkor csak abban az esetben vállalok aznapra még egy “saját” bulit is.

FullSizeRender(1)

Több zenei fesztiválon is túl vagy már, nemzetközi viszonylatban is. Melyik volt a legjobb élményed?

2011-ben és 2012-ben voltam Franciországban a Snowattack és Freeze fesztiválokon fellépni, de még ugyanabban az évben játszottam Horvátországban a Beachattack-en, amit nagyon élveztem, hiszen imádom a nyarat, a napsütést, nem is hiába, hiszen a nyár kellős közepén születtem. De jó érzés volt a londoni és a müncheni magyaroknak is Hősködni, de ami nagyon nagy mérföldkő az életemben, az a 2013-as Balaton Sound-on Nas előtt játszani. A tavalyi Strand Fesztiválos fellépést is nagyon szerettem, de életem legjobb bulija a szintén tavalyi VOLT Fesztivál volt és remélem az idei is az lesz, hiszen Wiz Khalifa napján játszok majd a Telekom Téren 18 órától 21 óráig. Amúgy nagyon várom az idei nyarat és fesztiválokat, mert eddig rap vonalból olyan neveket tettek közzé, mint Travis Scott a Szigeten, valamint Tyga, ASAP Ferg és The Game a Balaton Soundon.

Elég pörgős ez az életforma. Mennyi idő jut a magánéletre?

Próbálom úgy intézni a dolgaim, hogy jusson.

Hol képzeled el magad 15 év múlva? Szeretnél a zenei pályán maradni vagy más elképzeléseid is vannak a jövőre nézve?

Ez egy nagyon jó kérdés. Szerintem boldog családapa leszek, de mellette a zene biztosan ott lesz akkor is az életemben és remélem azt ünnepeljük majd, hogy 30 éves a Hősök.

A képeket készítette: Bajcsi Dávid

Jogi nyilatkozat:
Az interjúban elhangzott válaszok minden esetben az interjúalany álláspontját tükrözik. A szerkesztőség a válaszokért, azok valóságtartalmáért, a válaszokból eredő bármiféle kárért felelősséget nem vállal.