Interjú Lakatos Sándor tervezővel

Lakatos Sándor fiatal kora ellenére kiemelkedő eredményeket ért el a szakmában. Vajon egy magyar tervező milyen esélyekkel indulhat a nemzetközi piacon? Mi lehet a Sandor Lakatos Menswear sikerének a titka? A tehetséges divattervezőt a kezdetekről, a már megvalósult álmairól, illetve jövőbeli terveiről kérdeztem.

 

Gyerekkori álom volt a divattervezés?
Én a jelenben élem meg az álmomat. Minden természetesen jött, egymás után. Nagyszülőkig bezárólag mindenki a ruhaiparban dolgozik, így magától értetődő volt, hogy én is ezen a területen találom meg önmagam. Magával ragadott a varrodai közeg és az alkotás öröme.

Mesélnél a kezdetekről? Milyen út vezetett az első sikerekig?

Relatív, hogy mit tartunk első sikernek. Számomra siker volt az első ruha, ami olyan lett, amilyennek megálmodtam. Mint mindenkinek, nekem is fontos a pozitív visszajelzés, ez visz előre. Először magamnak varrtam, később a barátaimnak is, ezt követően pedig különböző hazai magazinokban láthatta viszont a nagyközönség a kollekcióimat. Nemrégiben a Hungary’s Got a Talent című műsor zsűritagján, Linczényi Márkón láthatták a nézők a ruháimat. Király Viktor, Pál Dénes is előszeretettel választ a kollekcióimból. Érdekes volt megfigyelni, hogy mennyire más karakterek, és mégis mennyire megtalálták magukat bennük. Emellett egyre több a külföldi megjelenés, amire nagyon büszke vagyok.

ss16_04

Fiatal korod ellenére nagy nemzetközi sikereket értél el: Vogue Magazin, Paris Fashion Week, L’Oreal reklám, emellett magyar és külföldi hírességek sora viseli a ruháidat. Mire vagy a legbüszkébb?

Én voltam ez első magyar, aki a Vogue tehetségek között megjelent. Legutoljára Párizsban az egyik leghíresebb francia rapper, Maitre Gims viselte videoklipjében a ruháimat. Friss hír, hogy együtt dolgozunk Geszti Péterrel, aki – annak ellenére, hogy már nem „tizenéves” – nagyon jól érzi magát a ruháimban. A mi vásárlóinknak pedig jó üzenet, hogy ezek az öltözékek különböző generációk számára is tökéletesen viselhetőek. A megkeresések és a pozitív visszajelzések mind nagyon sok erőt adnak a további munkámhoz.

Mi inspirál?

A technológia fejlesztése, és az anyaggal való játék lehetősége a legfőbb motivációm. Ezért inkább szakmai oldalról fognám meg ezt a kérdést. Engem az inspirál, ha valamit látok, elképzelek, akkor azt hogyan lehet újragondolni. Az egyediségre törekszem, a saját fejem után megyek. Természetesen tisztában vagyok a trendekkel, de őszintén szólva nem nagyon érdekelnek. Másképp fogalmazva, mindig próbálok valamit hozzáadni, vagy akár egyenesen az ellentétjét csinálni, hiszen mindig is formabontó öltözékeket terveztem. Az egyediség fő szemlélet nálam, hiszek abban, hogy nincs még minden kitalálva.

Kollekciófotózásaid is egyedülállóak. Honnan jött az ötlet, hogy egy pantomim művészt válassz modellednek?

Nem csak a ruhákat tervezem meg, hanem azt is, hogy összességében milyen képi világot szeretnék megjeleníteni és közvetíteni mások számára. Ha karaktereket választok a kollekció fotózásaim során, akkor az szerintem sokkal eredetibb. Erre törekszem, innen jött az ötlet.

sandor_fw15banner-15

Esztétikum, elegancia, fekete-fehér színek, geometriai alakzatok jellemzik elsősorban ruháidat. Mit akarsz kifejezni és átadni mások számára?

A fekete és a fehér szín a kedvencem, de ez nem biztonsági kérdés. Nem igazán találok olyan színes textúrát, amire azt mondanám, hogy szerepelni fog a következő kollekciómban. Fontos számomra, hogy a vevőim önbizalmat és valami pluszt kapjanak, ha a ruháimat viselik. Eddig sok volt a pozitív visszajelzés, ami boldoggá tesz, és előre visz a karrieremben.

Láthatóan a férfi, illetve unisex ruhadarabokra fekteted a hangsúlyt. 2014-ben nagy sikert arattál a női kollekcióddal. Tervezel a közeljövőben újabbat?

Igen, idén tervezem ennek a megvalósítását, és ezt szeretném is folyamatossá tenni. Úgy gondolom, hogy a nők mindig bátrabban öltözködnek, és ki vannak éhezve az új megoldásokra. Sok lány barátom hordja a férfi darabjaimat, innen jött az ötlet, hogy rájuk is gondoljak. A tervek már megvannak a fejemben, a férfi kollekciómnak szeretném a női változatát. Annyit elmondhatok, hogy nagyon izgalmas lesz ez a kapszula kollekció. Az eddigi hölgy vásárlóim zöme döntéshozó, vezető beosztásban dolgozik, számukra is önbizalmat, erőt sugároz, ha az én öltözékemet viselhetik.

noi01

Melyik kollekciód áll hozzád a legközelebb?

Mindig a legfrissebb. A legújabb „gyerek” a legkedvesebb.

Éltél Londonban és New Yorkban is. Mit tapasztaltál, miben más a külföldi piac?

Manapság szerintem sok minden megengedhető az öltözködésben. Tapasztalataim szerint nyitottabbak a külföldiek. Londonban és New Yorkban mindig is nagyobb volt a szabadelvűség öltözködésben is. Itthon kicsit konzervatívabbak, félénkebbek az emberek. Kint nem igazán kritizálják az emberek egymás öltözködési stílusát. Emellett sajnos Magyarországnak nincs jelentős divattörténelme, ebből is adódhat, hogy nagy átlagban nem foglalkoznak stílusos öltözködéssel az itthoniak. A fiatalabb generáció már szerencsére sokkal nyitottabb, az viszont kérdéses, hogy megmarad-e az érdeklődésük a divat iránt, és megőrzik-e egyéniségüket.

Mennyire lehet sikeres egy magyar divattervező?

Kettős érzésem van ezzel kapcsolatban. Mint már említettem Magyarországnak nincs jelentős divattörténelme, emiatt kisebb eséllyel is indulhatunk a nemzetközi piacon. Viszont vannak, akik izgalmasabbnak tartanak minket, közép-kelet európai tervezőket. Sokkal nagyobb fantáziát látnak bennünk. Azt is mondják, hogy most itt történnek a ’nagy dolgok’. Tervezőtársaimhoz hasonlóan nekem is vannak már olyan külföldi megjelenéseim, melyekre felfigyelt a nemzetközi sajtó. Ennek ellenére és ezzel együtt örülök neki, hogy Magyarországon születtem. Sokkal nehezebb innen érvényesülni, de hiszek abban, hogy az igazi tehetség mindegy, hogy hova születik, utat tör magának. Előbb vagy utóbb, beérik a munkám gyümölcse. Ehhez persze rengeteg munka, kitartás és alázat kell.

Ki a kedvenc divatterveződ, mi a legkedvesebb márkád?

Vivienne Westwood divattervező közel áll hozzám, stílusa és egyénisége páratlan. Giuliano Fujiwara munkássága is nagyon tetszik.

Milyen művészeti ágakat kedvelsz még?

Nagyon szeretem az építészetet, az art deco, bauhaus, illetve geometrikus irányzatokat.

Hogy néz ki egy napod?

Reggel előre dolgozom kicsit, és szabok a varrónőimnek, amivel ők egész nap tudnak foglalkozni. A legtöbbet Katicával dolgozom, aki nagy segítséget nyújt számomra. Emellett koordinálom, és felügyelem a munkafolyamatokat. Kellékeket, anyagokat vásárolok, és elintézem a hivatalos ügyeket. Pörgős napjaim vannak, de szabadabbak. Viszont ennek ára van. Sokszor megesik, hogy hétvégenként és ünnepnapokon is dolgozom.

Mivel töltöd a szabadidőd? Mesélsz a családodról?

A legtöbb szabadidőmet a gyerekeimmel töltöm. Franciska 8, Mirkó 6 éves. A kislányomnak nagyon tetszik a divat világa. Gyönyörű rajzai vannak, emellett megtanítottam varrni. Lehet, hogy ez egy generációs történet lesz. Ha Franciska a divatszakmát választja, nagyon boldog leszek. Bárhogy is alakul, bármit is terveznek a gyerekeim, mindig támogatni fogom őket az álmaikban.

Mit gondolsz mi a siker kulcsa, az elért sikereid titka?

Kitartás, tehetség, ízlés és stílus. Ezeket tanítani nem lehet, vagy meg van valakiben, vagy nincs. Ez valahol legbelülről jön. Úgy gondolom, hogy a kitartás meghozza a sikereket.

Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

Sok minden történt az elmúlt időszakban. Nagy álmom volt, hogy az Andrássy úton megjelenhessek a kollekciómmal. Sorsszerű volt, hogy ez meg is valósult. A Berlin Store lehetőséget ad arra, hogy az Andrássy út külföldi közönsége is vásárolhasson a kollekciómból. Emellett célom, hogy megméressem magam a nemzetközi piacokon is. Ehhez elkerülhetetlen, hogy tőkét vonjunk be. Ezzel együtt egy új tanulási folyamat is kezdődik számomra. Sokat tárgyalunk magánemberekkel, cégekkel, hogy egy magasabb szintre emeljük, és más piacokkal is megismertessük a Sandor Lakatos Menswear márkát. Bízom benne, hogy ez az álom is hamarosan megvalósul. Nyitottak vagyunk a megkeresésekre, hiszen több tervezőtársam is jutott a közelmúltban működő tőkéhez, ami számunkra is egy jó hír lehet.

Jogi nyilatkozat:
Az interjúban elhangzott válaszok minden esetben az interjúalany álláspontját tükrözik. A szerkesztőség a válaszokért, azok valóságtartalmáért, a válaszokból eredő bármiféle kárért felelősséget nem vállal.