Interjú Petrity Dorkával – “Tudtam, hogy csak ezzel szeretnék foglalkozni.”

A Dorka Petrity márka szinte mindenkinek ismerősen csenghet, hiszen az elmúlt években hatalmasat ugrott a népszerűsége. Celebek és bloggerek kedvelt márkája, így biztosan mindenki belefutott már 1-1 darab fotójába a közösségi médiának köszönhetően.

A brand sikere a minőségi alapanyagokban rejlik, melyeket gyakran különleges, limitált mintájú bőrrel is kiegészít a tervező, így megalkotva valami teljesen újat, mégis a márkára jellemzőt. Az egyedi megrendelések és a kérhető monogram miatt valóban személyes kedvenceink lehetnek a DP táskák, talán éppen ezért is kedvelik oly sokan. Hogy kicsit megismerjétek, miként is zajlik Dorka élete vagy éppen hogyan épült fel a márka, akkor olvassátok el a vele készített interjút.

Hogyan csöppentél bele a táskák és kiegészítők világába? Kiskori szenvedélyed a divat vagy csak később talált meg?
Főiskolai éveim alatt döntöttem el, hogy nem szeretnék átlagos munkát, valamint azt, hogy ezért mindent meg is fogok tenni. 2012-ben indítottam el a saját márkámat egy közösségi oldalon létrehozott profillal, ami sikeresebbnek bizonyult, mint gondoltam. Néhány hulladék bőrnek köszönhettem az első darabokat, ezután az első bőrnagykereskedésben tett látogatásom pecsételte meg a jövőmet: tudtam, hogy csak ezzel szeretnék foglalkozni.

Nem tanultad a szakmát, mégis elképesztő a márka sikere. Hogyan sajátítottad el a tervezői és gyártási folyamatokat?
Közgazdásznak tanultam, így minden ami a bőrművesség, azt autodidakta módon tanultam meg. Az első darabjaimban még nem volt tudatosság, ahogyan említettem, hulladék bőrökből készültek, így korlátozott volt a lehetőségem. Rengeteg időt töltöttem a varrodában, ahol készítjük a termékeimet, számomra nem munka volt, hanem tanulási folyamat, aminek minden percét imádtam. A tudatos márkaépítés csak később kezdődött, ekkor már fontos volt mind a marketing, mind pedig, hogy tökéletes termékek kerüljenek ki a nevem alatt.

Mikor debütált az első kollekciód? Visszatekintve milyennek gondolod, változtatnál rajta?
2012 nyarán fotóztuk az első darabokat, amik visszatekintve nagyon mások, mint a mostani darabok. Természetesen nem változtatnék rajtuk semmit, hiszen azok tettek olyanná, amilyen most vagyok, valamint amilyen most a márka. Ami már akkor is fontos szempont volt, hogy egyedi legyen, kihasználható és praktikus.

Itthon látni, hogy kelendőek a DP táskák, külföldön is van rá kereslet?
Amikor elkezdtem a táskákkal foglalkozni, nagyon sokan riogattak, hogy itthon nincs erre kereslet. Szerencsére a hazai közönség ezt gyorsan megcáfolta: én úgy látom, hogy a magyar nők kezdenek nagyon felzárkózni, nyitottak az új dolgokra, szeretik a szép és minőségi dolgokat. Nagyon szeretem az itthoni vásárolóinkat, mert kreatívak, rengeteg egyedi darab készül, ami külön öröm számomra.
Sok külföldi megrendelésünk is van, ám legtöbbje külföldön élő magyar nő. Alapvetően a külföldiek üzletünkbe térnek be és itthon vásárolnak, de későbbiekben szeretnénk üzletet több külföldi nagyvárosban is.

1 (2)

Honnan inspirálódsz 1-1 új darabhoz? Mi indítja be a kreatív énedet?
Mivel a kollekcióink folyamatosan egymásra is épülnek, így javarészt egy vonalat követek a fazonok tervezésekor. Természetesen szeretem az aktuális trendeket, mindig nyitott vagyok az újdonságokra. Általában utazások, új környezet, kulturális helyek, amik elindítják a fantáziámat, ekkor úgy érzem, hogy a kikapcsolódás állapotában elindul bennem a kreativitás is.

Az egyedi megrendeléseknél adsz útmutatást a vevőnek vagy teljesen az ő elképzelései szerint valósul meg a kívánt darab?
Első sorban saját elképzelés alapján készítjük, ám az egyedi rendeléseknél javarészt visszakanyarodunk egy már általam megálmodott alap darabhoz. Alapvetően a fazonokat megtartjuk, hiszen ezek a márka védjegyei, ám szín és bőrkombinációban mindenki teljesen szabad kezet kap. Az egyediséget még inkább hangsúlyozni a termék monogramozásával szoktuk, így teljesen a vásárlóra szabjuk a kiválasztott táskát.

Mit csinálsz, amikor nem a márkával foglalkozol, mivel töltöd a szabadidődet?
Két éve költöztem vidékre, ahol egy félig elkészült ház felújításába kezdtünk, ez tölti ki a szabadidőm java részét. Nagyon szeretek kertészkedni, lakberendezéssel foglalkozni, kirándulni és a családommal tölteni az időmet. Az utóbbi hónapokban a szabadidőben tudatosan elhatárolódom a munkától, így sokkal tartalmasabbak ezek a percek.

Kik segítenek abban, hogy a kollekciók mindig időben és rendben elkészüljenek?
A márka 10 emberrel dolgozik folyamatosan, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy egy táska elkészüljön. Két ember dolgozik az üzletben, akik ellátják a napi feladatokat, kommunikálnak a vásárlókkal, intézik a szállítást. Négy ember foglalkozik a termékek gyártásával, van állandó grafikusunk, valamint fotósunk. A csapat nagy része nem csak munkatárs, hanem közeli barátokból állt össze, így számomra ők nem csak a munkatársaim, hanem nagyon fontos részei az életemnek, akikre büszke vagyok. Én minden folyamatban részt veszek, valamint a bőr rendelését, szállítását, termékek szállítását és ellenőrzését egyedül végzem, ezeket sokáig nem szeretném kiadni a kezemből.

Az új kollekciók tervezésekor mennyire veszed figyelembe az aktuális trendeket?
Szeretem az aktuális trendeket, ám nem kifejezetten befolyásolóak a tervezéskor. Mivel egy határozott vonalat vezetünk a termékek körében, mind színvilágban, mind a fazonokat tekintve, így alapvetően nem befolyásol, hogy mi a mai trend. Persze igyekszünk figyelembe venni, hogy mire van igény és mi az, ami nélkülözhetetlen egy-egy kollekcióban, ám inkább úgy fogalmaznék, hogy a megtervezett darabokat megkoronázzuk ezekkel a plusz elemekkel.

Tervezed-e, hogy más márkával is együttműködsz egy közös kollekcióval?
Igen, Balázs Lilla által tervezett ékszerekkel, valamint ősszel egy ruhamárkával szeretnénk debütálni, amik mind kaphatóak lesznek budapesti üzletünkben.

Ha minőségi és variálható darabokat szeretnél, mindenképp látogass el a márka oldalára, ahol pénztárcákat, clutchokat, táskákat találhatsz, melyeket aztán saját igényeid szerint is megrendelhetsz. Ha innen vásárolsz, biztos lehetsz abban, hogy olyan darabot tudsz a magadénak, ami hosszú éveken keresztül szolgál majd.

Mentés