Ismered a hygge-t? Na és a coorie jelentését is tudod? Hozd ki a legtöbbet a kuckozásból ezen a télen!

Lassan eljön a hűvősebb idő, amikor már kevésbé vágynak az emberek a szabadtéri programokra, sokkal inkább az otthon melegére, ahol megtalálják a biztonságot és a stabilitást. Más országokban, ahol a hideg időjárás állandó vendég, ott a kultúra is megköveteli, hogy az otthon melege kapja a főszerepet a társadalomban. Így alakult ki a hygge Dániában vagy Skóciában a coorie.

 

Társadalmi jelenség, ami csak részben jelenti azt, hogy külsőségekben nyilvánul meg. Társadalmi szempontból azt jelenti, hogy az emberek, közösségek, kis csoportok tagjai odafigyelnek egymásra, ezzel erősítve az identitástudatot. Személyes, bensőséges viszonyban élnek egymás mellett, akik szeretnek és tudnak is együtt élni, elmélyíteni társas kapcsolataikat. Más országokhoz képest sokkal kiegyensúlyozottabbak, harmonikusabbak, elégedettebbek az emberek. Ha ezt nézzük kevésbé megfogható az emberek számára, de szerencsére vannak bizonyos tárgyak, helyzetek, amikkel még inkább fokozni lehet ezt az életérzést. Az otthon melege szorosan kapcsolódik a hygge életérzéshez, éppen ezért minden olyan tárgy, étel, ital, ami melegséggel tölti meg az ember lelkét, felkerülhet erre a listára. Ilyen például, egy bögre kávé/tea, forró csoki, egy meleg takaró, egy kandalló, ami mellé oda lehet ülni egy könyvvel, égő mécsesek, egy pár pihe-puha meleg zokni, vagy akár ezek összessége, ami egy hangulatos és vendégszerető otthont ábrázol.

hygge-2985636_1280

A jó hír, hogy nemcsak Dániában, hanem Skóciában is él ez a társadalmi jelenség, csak ott éppen coorie-nak hívják. Szinte ugyanaz jellemzi, mint a hygge létformát, az otthoni kuckózás legjava, különösen a hideg hónapokban.

room-2593422_1280

A coorie egy olyan régi életforma, ami leginkább az utóbbi években vált igazán népszerűvé. Jellemzően a családi otthonokban tudjuk elképzelni a fentebb is kiemelt jeleneteket, amikor átéljük a coorie vagy hygge életérzést, azonban ez nem feltétlenül van így. Kisebb közösségi terekben is átélhetjük ezt, ahol csendben és nyugalomban tudunk beszélgetni egy jót ismerőseinkkel. Talán úgy fogalmazhatjuk meg a legjobban, hogy bárhol lehet ez a hely, a legfontosabb, hogy bensőséges, meghitt légkörben tudjunk időt eltölteni, ahol nem a világ gondjaival vagy a saját gondjainkkal foglalkozunk, hanem valóban egymásnak szenteljük az időnket és figyelmünket.

hygge

Személy szerint, először én is otthon, a szobámban találtam meg ezt az érzést. Télen a legegyszerűbb, amikor esik az eső, vagy szerencsésebb esetben a hó, miközben én a meleg lakásban készítem a család kedvenc muffinját és közben a kedvenc tejeskávémat iszom. Vagy amikor egy hűvös estén körbeveszem magam öt párnával, egy meleg takaróval, egy tálka finom keksszel és megnézem a kedvenc sorozataim részeit, amikre korábban nem volt időm. Ma már ilyen pillanatnak számít az is nekem, amikor leülök a meditációs párnámra, mellettem egy bögre meleg tea, lágy zene szól és teljesen átadom magam a békének, mert hiszek abban, hogy a hygge és coorie életérzés nemcsak arról szól, hogy egymásra figyelünk, hanem arról is, hogy saját magunkra hangoldóunk. Van, aki ezt önzőségnek tartja, én öngondoskodásnak. Muszáj odafigyelnünk magunkra és annyira erősen hiszek benne, hogy minden velünk kezdődik el, így néha azzal tesszük a legtöbbet és legjobbat a világnak, ha magunkra figyelünk elsőként.

Éppen ezért, ha bárki azt mondja neked, hogy ez egy felkapott létforma, ami most elterjed, és az emberek csak azért követik, mert ettől népszerűek lesznek… nos, ne hallgass rájuk. Ha tetszik, csináld, ha nem, akkor egy idő után, úgyis elhagyod ezeket a dolgokat. Éld meg a pillanatot és foglalkozz magaddal és a családoddal, szeretteiddel, hiszen a közelgő hidegebb hónapok és ünnepek pontosan erről szólnak.