Itthon modellkedni, mint fogyatékkal élő

Lassacskán külföldön is kezdenek ráébredni arra, hogy nem csak vékony és kövér emberek léteznek.

Behunyhatjátok a szemeteket, befoghatjátok a fületeket, a sérült emberek akkor is ugyanolyan életet fognak élni, mint egészséges társaik, hiszen mindenféle korlát ellenére igen is igényük van a divatra és a stílusra is egyaránt. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a helyzet idehaza ez ügyben, ezért egy különleges modellügynökséggel készítettünk interjút arról, hogy ők hogyan látják a helyzetüket, és hogy miért is tartják fontosnak azt, hogy mozgáskorlátozott, látás és hallás sérült vagy bármilyen más betegséggel küzdő társunk modellként érvényesülhessen és példát statuáljon.

1525192_459263124185225_170257678_n

 

Honnan ered az Ability Fashion ötlete? Miből eredt az inspiráció, hogy szükség van egy ilyen különleges modell ügynökségre?

A.F.: Szlovák Dorina egy internetes versenyen vett részt, melynek a győztese egy ingyenes portfólió fotózást nyerhetett. A hölgy szorgosan gyűjtögette a lájkokat, mikor Buday Gergely rábukkant. Már az első beszélgetésnél olyan bizalom alakult ki kettejük között, hogy napokon belül megszületett az Ability Fashion. Közös szeretetük a fotózás és a sérültek támogatása iránt igen jól megalapozta az Ability Fashion-t, amely most már két és fél éves!

 

„Célunk, hogy egy nemzetközileg is elismert divat márkát hozzunk létre, és megmutassuk, hogy a fogyatékkal élő emberek is maximálisan helyt tudnak állni a divat szakmában. Akár modellként, akár bármilyen más területen.” Írjátok a közösségi oldalatokon. Hogyan látjátok az itthoni divatvilágot? Mennyire nyitottak erre a nézetre?

A.F.: Nagyon büszkék vagyunk csapatunk minden tagjára, hiszen hátrányaikkal karöltve hatalmas sikereket érnek el az életben. Ki tehetséges énekes, ki sikeres sportoló, de akad jeltáncművész és újságíró is. Akad, aki a gyógyulásért küzd, és nem adja fel, akkor sem ha kórházhoz köti az élet. Ezeket azért tartjuk fontosnak megosztani a világgal, mert sok erőt adhat ép és sérült társainknak is! A divat világa eleve sokarcú terület. Úgy érezzük, azok a tervezők és fotósok, akikkel eddig sikerült személyes kapcsolatba kerülnünk, nyitottak és segítőkészek voltak. Talán látnak bennünk valamit, ami különleges – és ezt jól is látják, hisz egyik modellünk sem nevezhető átlagosnak. Modelleink több alkalommal vettek már részt fotózásokon, klipforgatáson. Emellett rengeteg szakmabeli nyitott ránk és elismeri a lányok adottságait, tehetségét. Sajnos azonban azt a bizonyos nagy áttörést még nem sikerült elérnünk hazánkban, de igyekszünk! Ezért is tartjuk fontosnak a külföldi példákat, hiszen a nyugat több lehetőséget biztosítana.

 

10247811_517014848410052_6636118296762398227_n

Mesélnétek arról, hogy hogyan megy nálatok egy fotózás? Miben tér el az úgy nevezett „hagyományos” fotózástól?

A.F.: Sokan nem gondolják, hogy egy fotózás milyen kimerítő is lehet egy ép modell számára. Mi sem azt mondjuk, hogy modelljeink számára csak móka és kacagás egy-egy ilyen alkalom. Fontos, hogy mind a fotós, mind a modell szívből, szenvedéllyel dolgozzon. Eddigi fotózásaink során a modelleket segítő kísérte, hogy akadálytalanul folyjon a munka. Mindenkinek a maga igényeinek megfelelően kell segítség, melyet eddig mindenki remekül megszervezett az alkalmakra! Kell idő, hogy a stáb egymásra hangolódjon, hogy közösen megtalálják azt a pózt, ami jól áll a modellnek.

486103_313312772113595_371972467_n

 

Melyek a legkiemelkedőbb megjelenésitek?

A.F.: Legkiemelkedőbb megjelenésünk talán a HVG, a Nő című mellékletében olvasható cikk. Illetve a Petőfi Rádió – Egész úton hazafelé című műsorában adott interjúnk, ahol Szlovák Dorina és Buday Gergely mesélt rólunk. De adtunk már interjút a Class Fm-nek is, és több modellünk is szerepelt már az RTL Klub – Fókusz című műsorában.

10419567_550465181731685_7635237661302593633_n

Jelenleg hány modelletek van? Ők milyen betegséggel küzdenek?

A.F.: Jelenleg 18 modellel rendelkezünk. Mozgássérült és kerekes székes, látássérült, hallássérült hölgyek és urak teszik tiszteletüket az Ability Fashion-nél, de természetesen szívesen fogadunk még jelentkezőket!

 

Pontosan hogyan lehet nálatok valaki modell? Milyen kritériumaitok vannak?

A.F.: Saját facebook oldalunkon minden információt megtalálhatnak az érdeklődők. A hivatalos email címre várjuk a bemutatkozást és egy egész alakos fotót. A jelentkezők profilját egy facebook csoportban vitatjuk meg, majd szavazás alapján döntjük el, hogy kik a szerencsések. Itt általában a kisugárzást, az arcot és a bemutatkozást szoktuk figyelembe venni.

 

 

Tehát kedves olvasó, ha szeretnél kis hazánkban úttörő lenni, és megmutatni magadat a világnak, akkor ne habozz! Hiszen attól függetlenül, hogy mankóval tudsz csak közlekedni vagy netán nem látsz, hallasz, még te is vagy olyan szép vagy, mint bárki más a kifutón. Rajtad áll, hogy mersz-e tenni azért, hogy más legyen a megítélés!

 

Képek: www.facebook.com/abilityfashion