Izgi skandináv krimi filmek az unalmas estékre

Hollywood csak úgy ontja magából a sikerre szánt filmeket, amit nem is bánunk, viszont a rutinos filmnézők számára egy kicsit unalmassá válhat az, hogy a legtöbb alkotás esetében tíz-tizenöt perc után már látjuk lelki szemeink előtt a történet kimenetelét.

De miben is mások ezek a skandináv eredetű filmek?

Nagyon egyszerű a válasz rá: soha nem tudom mi fog történni, az utolsó percekben is hihetetlen fordulatok következnek. Mutatjuk melyekkel érdemes indítani!

A tetovált lány

Stieg Larsson Millenium-trilógiájának első részét láthattuk amerikai feldolgozásban is, amelyben Craig David alakította a főszereplőt, viszont azt kell, hogy mondjuk, Michael Nyqvist sokkal hűebben játszotta el a híres oknyomozó újságíró, Mikael Blomkvist szerepét. Ha még nem láttátok egyiket sem, akkor kötelezően a svéd változatot válasszátok!

A történet középpontjában egy megoldatlan ügy áll, meglepő módon, melynek megoldására az ismert újságírót kérik fel, így alakul, hogy ki kell települnie a civilizációtól távol, egy havas kisvárosba. Milliárdos megbízójának évekkel ezelőtt eltűnt szeretett unokahúga, aki vélhetően minden évben a férfi születésnapján emlékezteti őt az esetre. Ahogyan megismerjük a családot, egyre gyanúsabbá válik mindenki, ráadásul Blomkvistnek egy kéretlen segítője is akad, egy problémás hacker-lány személyében.

Nyomtalanul

Carl Morck nyomozót egy szolgálatteljesítés közben elkövetett hiba miatt irodai sorsra kárhoztatják, egy alagsori irodában segítője, Assad társaságában kell, hogy megoldjon régi, megoldatlan ügyeket, teljesen, mint a Döglött akták című sorozatbn. Ők lesznek a Q ügyosztály.

A Nyomtalanul a Q ügyosztály munkáját bemutató filmek első része, amelyben egy eltűnéses-öngyilkossági esetet vizsgálnak ki. Hamar rájönnek, hogy valami bűzlik az eset körül, és egy új bizonyíték fényében nyilvánvalóvá válik, hogy nem öngyilkosságról van szó. A nyomozás elkezdődik, ám az igazság felderítése lehetetlennek tűnik. Vajon sikerül-e nekik fényt deríteni a részletekre?

Fácángyilkosok

A Q ügyosztály új esetet kap: adott egy tóparti nyaraló, ahol anno brutálisan meggyilkolnak egy ikerpárt. A gyanú a helyi elit bentlakásos iskola gazdag és befolyásos szülőkkel rendelkező diákjaira terelődik, viszont az ügy lezáratlan marad. 20 évvel később járunk, amikor is az ügyosztályhoz kerül az eset, akik hamarosan rájönnek, hogy abban az időben rejtélyesen eltűnt egy fiatal lány, és hogy az ügy körül valami nem stimmel.

De vajon sikerül-e kideríteni az igazságot ennyi idő elteltével?

Palackposta

Partra sodródik egy palack, melyben segélykérő üzenetet talált a rendőrség. Az ügy a Q ügyosztályra kerül, ugyanis fennáll a gyanú, hogy a bűncselekmény még évekkel ezelőtt történhetett: elraboltak egy gyermeket, aki így próbált meg segítséget kérni. Természetesen a történet itt nem áll meg és tovább bonyolódik, kis idő múlva hasonló eset történik, hogy sikerül-e megmenteni az elrabolt gyermeket, teljesen a Q ügyosztályon múlik!

Hóember

A méltán híres norvég író, Jo Nesbo, azonos című regénye alapján készült el a Hóember, amelynek, mint számos más Nesbo műnek, az alkoholista nyomozó, Harry Hole a főszereplője. Az első hó lehullásakor megjelenik egy rejtélyes gyilkos, akinek a névjegye, nem meglepő módon: egy hóember. A történet természetesen nem ilyen egyszerű, hogy a város éppen aktuális sorozatgyilkosát kell felkutatni, időközben kiderült, hogy az esetek összefügghetnek néhány múltbéli cselekménnyel. De hogy ki is valójában a Hóember, azt próbálja meg mindenki kitalálni! ;)