Karácsonyi szokások más országokban

A keresztény vallás egyik legnagyobb és legfontosabb ünnepe lévén, a karácsonyt szinte a világ minden táján ünneplik. Ám míg a lényege mindenhol ugyanaz, néhány helyen különös tradíciói vannak az ünneplésnek.

Anglia

Nagy Britanniában a karácsony az év legfontosabb ünnepe. Az utcák, terek fényárban úsznak, a Trafalgar Square-en pedig felállítanak egy hatalmas karácsonyfát, amit a Norvég kormány ajándékoz minden évben hálájuk jeléül az angolok második világháborúban nyújtotta segítségéért.

Christmas Eve, vagyis 24-e munkanap, ámbár rövidebb a szokásosnál, ezért a karácsonyi ünnepségeket is ilyenkor tartják. A gyerekek karácsony másnapjára készülve zoknikat akasztanak ki, amelyekbe majd a kéményen keresztül érkező Télapó az ajándékokat rejti. Levelet és ajándéklistát is írnak neki, amit a kandallóba dobnak, hogy így jusson el az Északi-sarkra.

large-12

Christmas Day, azaz 25-e az ajándékozás napja, vagyis aznap reggel bontják ki a csomagokat, majd családi körben elfogyasztják a hagyományos karácsonyi ebédet: sült pulykát, hozzá sült krumplit, kelbimbót, valamint karácsonyi pudingot. Utóbbihoz egy hagyomány is kötődik, miszerint aki az étel készülése közben megkeveri a tésztát, kívánhat valamit.

Természetesen elmaradhatatlan hagyomány az uralkodó karácsonyi beszéde, amit a televízió közvetít és mindenki meghallgatja.

large-23

Ausztrália

Mivel a Föld déli féltekén a karácsony nyárra esik, az emberek a tengerparton töltik az ünnepet, a hagyomány szerint a Mikulás szánját rénszarvasok helyett 8 kenguru húzza.

large-342

Finnország

24-én reggel a finn családok fahéjas tejberizst esznek, amibe egy szem mandulát rejtenek, és aki azt megtalálja, szerencsés lesz a következő évben. Az ünneplésből az állatok sem maradhatnak ki, ugyanis őket is megvendégelik. Természetesen a szaunázás sem maradhat el.

3ea4c1b492a9f4cf5eee255d84d883ca

India

Annak ellenére, hogy a népesség csupán kis százaléka keresztény, a karácsony hivatalos ünnep, azonban fenyőfa híján itt banán-vagy mangófát díszítenek fel.

8a7b7147583c1242dba8b5eac738a381

Izland

A szigetországban nem egy, hanem 13 télapó van, akik mindenféle turpisságokat csinálnak. Egyesével jönnek a gyerekekhez, az első december 12-én, az utolsó 24-én. A csínyt már a nevük is tükrözi: Ajtócsapkodó éjszaka becsapkodja a nyitva hagyott ajtókat, Láboskikaparó pedig rajong az ételmaradékos lábosokért. A gyerekek pici ajándékokat is kapnak, amiket még aznap ki is bontanak.

large-34

Olaszország

A karácsony esti vacsora hagyományosan hal, illetve zárásként “panettonét”, azaz karácsonyi kalácsot esznek. A Mikulás napja náluk január 6-ra, vagyis Vízkeresztre esik, a gyerekek pedig az ajándékokat zokniba vagy harisnyába kapják. A rossz gyerekek zoknijába nem virgácsot, hanem széndarabkát rejtenek.

large-212

Norvégia

Norvégiában karácsony előtt az összes seprűt elrejtik, hogy az ilyenkor előbújó rossz szellemek és boszorkányok ne tudják ellopni őket. Ugyancsak karácsonyi hagyomány a fa körüljárása – az illető még fel is kap egy csomagot az ajándékhalomból, és odaadja a címzettnek, majd ezt addig ismételik, amíg az összes el nem fogy.