Kate Moss – Az ikon

Ha a divatról és a modellszakmáról beszélünk kikerülhetetlen, hogy ne említsük meg Kate Moss-t. Akinek karrierje az 1990-es években indult és még a mai napig felfelé ível. Nincs év, hogy ne jelenne meg a divathetek kifutóin, a nagy designerek kampányaiban, vagy éppen jópár Vogue címlapon. Miért és mitől ilyen népszerű a szupermodell? Cikkünkkel most végigkövethetitek a pályáját és döntse el mindenki magának, ő éppen miért is tartja ikonnak Kate Moss-t!

Karrier

Karrierjét sok más modellhez hasonlóan egy véletlennek köszönheti, őt éppen egy repülőtéren fedezték fel. Ám akkoriban nem sokan mondták volna, hogy ma már egy ikonként fogjuk emlegetni. Ugyanis a ’90-es évek elején még a teltebb idomokkal megáldott modellek hódítottak, de John Galliano barátságának köszönhetően a divatbemutatókat és a kampányokat a nadszálvékony lányok kapták. Kate ezzel igazi lavinát indított el, mindent elleptek az anorexiásnak tartott, csontsovány modellek, ő maga pedig a “heroinsikk” legnépszerűbb alakja lett. Nem volt olyan Yves Saint Lauren, Versace, Longchamp, Calvin Klein vagy Roberto Cavalli kampány amiben nem szerepelt volna. A kifutók királynőjévé vált, Alexander McQueen, Marc Jacobs és John Galliano is múzsájukként emlegették a botrányos modellt. Kate karrierje 2005-ben egy az egész világsajtót bejárt címlap miatt megszakadt, ezen a fotón ugyanis éppen kokaint szippantott fel. Egészen 2006-ig alig kapott munkát, ám ekkor újult erővel tért vissza a divat világába és 18 márka kampányában és a Pirelli-naptárban is helyet kapott. Mindemellett neki ítélték a British Fashion Awards “Év modellje” díját. Kate Moss a models.com “Top Icons” listájának második helyét foglalja el, ugyanakkor ő a harmadik legjobban kereső szupermodell is.

A tervezőasztal mögött

Miután bizonyított, mint szupermodell, nem elégedett meg ennyivel és 2006-os visszatérése után tervezőként is kipróbálta magát. Először 2007-ben a Topshop számára készített saját kollekciót, ezzel a munkával 3 millió fonttal gyarapította bankszámláját. 2010-ben ismét a tervezőasztal mögé állt, hogy a Longchamp-nak tervezzen exkluzív táskákat, majd a Fred márkánál saját a tetoválásai ihlette ékszerkollekcióval jelentkezett. Kate azonban nem elégedett meg ennyivel és, mint minden magára valamit is adó híresség 2007-ben saját parfümmel is előrukkolt, melyet azóta több illat is követett. De ez sem volt neki elég, így mikor a Rimmel közös munkájuk 10. évfordulóján felkérte egy saját rúzskollekció megalkotására, amelyre szívesen igent mondott.

A címlapon

Nincs olyan hónap, hogy ne jelenne meg jó néhány nemzetközileg is elismert divatlap címlapján. Kate Moss ebben is rekorder, ugyanis harmincnál is több alkalommal szerepelt a brit Vogue borítóján, de természetesen a más országok kiadásainak címlapján sem egyszer pózolt. A Vogue-on kívül a Harper’s Bazaar, az i-D, a W és az Elle is szívesen dönt az ikon képei mellett.

Botrányok után mesés esküvő

Kate Moss magánélete sosem volt botrányoktól mentes. A sajtó pályája kezdete óta hangos volt nem éppen mindennapi szerelmi élete miatt. Jonny Depp-pel tökéletes párt alkottak, de járt Mario Testino divatfotóssal és egy neves újság szerkesztőjével is, akitől Lili Grace lánya született. Kate-et a féktelen bulizásban nem állíthatta meg, hogy anya lett, így nem is csodálkoztunk, mikor a lapok ő és a súlyosan drogos Pete Doherty kapcsolatáról kezdtek el cikkezni. A “szerelem” végetért és tavaly Kate mesebeli esküvőn mondta ki a boldogító igent a The Kills zenekar frontemberének, Jamie Hince-nek. A nagy napon olyan hírességek mulattak az a friss házasokkal, mint Anna Wintour és Naomi Campbell. A ruhát pedig nem más, mint jó barátja John Galliano tervezte.

Az utánozhatatlan “Moss” stílus

Hiába próbálnánk, sosem tudnánk Kate stílusát teljes mértékben lekoppintani. A London Look-ot leginkább az ő nevével és stílusával lehet jellemezni. Gardróbja kulcsdarabjai saját bevallása szerint a fekete bőrdzseki, a szexi kis fekete ruha, a blézer és a tűsarkú. Imádja a kicsit kopott és szakadt hatású ruhákat, a csizmákat, ezeket hihetetlen stílusérzékkel párosítja méregdrága kiegészítőkkel. Hétköznapi ruháit a vörös szőnyegre lépés előtt csillogó designer estélyikre és koktélruhákra cseréli. Haja általában egyszerűen le van engedve, vagy tarkóján kis kontyba, lófarokba köti. Sosem visel túl sok sminket, szerinte a hatalmas fekete pillák, az erőteljes tusvonal és vörös rúzs a tuti befutó. Hétköznapokon a vibráló vöröset nude árnyalatú ajkakra cseréli.

Kate Moss botrányhős, divattervező, üzletasszony, anya, szupermodell, olykor színésznő, de mindezek felett egy igazi IKON.