Kezdőből klasszikus – Munkácsi Márton

Újságíró, fotóriporter, divatfotós, majd ikonikus fotóművész – Munkácsi Márton felbecsülhetetlen tehetsége révén világhírnévre tört, és kis hazánkból indulva küzdötte fel magát a legnagyobbak közé. Életszerűen elkapott pillanatai és egyedi mozdulatai olykor bámulatosan fordultak könnyed minimalizmusba, kézjegye letételéhez pedig friss szemléletű divatfotói segítették.

Márk, Márton vagy Martin?

Mr. M  120 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Kolozsváron, a szülei pedig Mermelstein Márknak keresztelték a parányi jövevényt. Az otthon melegében, hat testvérrel együtt nevelkedett az ifjú Márk, aki kamaszként úgy döntött, hogy kipróbálja magát apja mesterségében – a szobafestésben.

Ekkoriban még senki sem sejtette, hogy a fiú egy valóságos zseni, kifogástalan tehetség, bizonyos értelemben vett polihisztor, pedig már ekkor is ott áramlott az ereiben, óhatatlanul előre tört az élet sodrásának vad medrében (legalábbis rettenetesen vágyott rá). Így senkinek sem okozott túlságosan nagy meglepetést, amikor különösen fiatalon, alig tizenhét évesen elhatározása szerint a saját talpára állt, majd a mázoló ecsetet tollra és papírra cserélvén az Est című napilap szerkesztőjének, egészen pontosan sporttudósítójának szerződött. A különböző eseményekről a lap haladó és nyitott hangvételéhez leginkább illő beszámolókhoz rövidesen elragadó illusztrációk is társultak. A komplex cikkek debütálása nem kerülhette el a polgári olvasók, majd a 20. század nagyjainak figyelmét sem.

Véletlenből világhírnév

“Meglátni a perc ezredrésze alatt azt, ami mellett a közömbös emberek vakon haladnak el – ez a fotóriportázs elmélete.”

 

 

A fiatal tehetség számára egyetlen sorsfordító pillanat döntötte el a valódi nagy áttörés lehetőségét, amelynek a kulcsfontosságú kép készítésekor még csak tudatában sem volt. Mindössze azt tette, amit mindig is: nyitott szemmel, és vizuálisan érzékeny perspektívából szemlélte a világot. Egy napon a szerkesztőségbe menet érdekes szituációt kapott lencsevégre a villamoson: egy katonatiszt heves szóváltásba keveredett egy idős emberrel. A vita tárgyát ugyan homály fedte, azonban Márton elégedetten adta le a friss anyagot a szerkesztőségben. Épp, mielőtt kezdetét vette volna a hétvégi pihenőnek szánt vidéki utazás. A munkába visszatérvén különös helyzet fogadta: nemrégiben leadott fotója már a rendőrség kezében volt, ugyanis az idős férfit a katonatiszt meggyilkolásának vádjával őrizetbe vették, a kép pedig tagadhatatlan bizonyítékul szolgált. A férfit végül a fénykép segítségével felmentették a büntetés alól, mondván a kép bebizonyította, hogy pusztán önvédelemből elkövetett emberölésről volt szó.

Az ügy és a bámulatosan elkapott fotó egyetlen csapásra felkapott fotóriporterré tették Munkácsit. Karrierjének íve töretlenül felfelé vette az irányt, miközben folyamatosan kialakuló sajátos nézőpontját kortársai amerikai stílusúnak és rendkívül nyitottnak kezdték titulálni. A képeiben rejlő őszinteség által igyekezett feltárni a hétköznapi élet és a hétköznapi emberek szépségét. Visszavonhatatlanul új irányt vett a hazai fotóművészet, azonban maga Márton is érezte, hogy tovább kell mennie ahhoz, hogy a nevét egykor majd a legnagyobb óriások között emlegessék.

Út a mennyországba

Szülőföldjét maga mögött hagyva és nevét a nemzetközi ismertség érdekében Martin-ra váltva Berlinben kezdte újjá építgetni karrierjét, a fényesebb jövőt pedig Európa egyik legnagyobb kiadójában, az Ullstein-ben látta meg, mely különleges képeslapjairól és napilapjairól volt híres. A tehetség viszonzásra és gondoskodásra talált az új projektben, az önkifejezés egészen az egekig szárnyalhatott. A kiadó jóvoltából lehetősége nyílt beutazni a földet és megörökíteni az élet legapróbb pillanatait, Rio De Janeirótól kezdve egészen Tanganyikáig, ahol egyik legismertebb fényképét, a Három fiú a Tanganyika-tónál-t sikerült lefényképeznie.

38067840_1_x

 

A világlátó kezdő hihetetlen iramban érett mesterré. Az Ullstein befolyása alatt álló női magazinokban is szép számmal jelentek meg fényképei, talán ez tekinthető a divatfotózás iránti vonzalma kiindulópontjának. Időközben azonban Hitler hatalomra jutásával a helyzet egyre kétesebbé vált Németországban, a forgandó politika pedig a második világháború pusztításába sodorta Európa népét.

picture-6
Mindenre elszánt művész munka közben

Márton kapva az alkalmon, egy amerikai út idején véglegesen székhelye áthelyezése mellett döntött. Az óceánon túli újvilághoz fűződő remények beigazolódni látszottak: az Ullstein-nek küldött amerikai tudósításai magukra vonták Carmel Show, a Harper’s Bazaar új és lendületes főszerkesztőjének figyelmét. Ezáltal vette kezdetét a Munkácsi világhírnevét leginkább megalapozó, újszerű divatfotó-sorozat, melynek modelljeit a műterem helyett inkább az utcára vitte, ahol a légiesség jegyében tükrözte a hétköznapok természetességét.

 

Eközben egyaránt kapott fotóriport megbízásokat a Life-tól és a Look-tól is. Az 1940-es években művészi vénáját kibontakoztatván készített igen sikeres fotószériákat Amerika különböző társadalmi rétegeiben élő családok mindennapi pillanatairól a Ladie’s Home Journal számára, amely bizonyos értelemben a szakmája csúcsának is tekinthető. Az elismeréseket és a kiemelkedő megbízásokat pedig csak tetézték a különleges sztárportré-sorozatok, többek között Katharine Hepburn-nel, Marlene Dietrich-el és Louis Amstrong-gal.

 

Munkácsi Márton csillagának leáldozásához súlyos egészségügyi problémák és két szívroham vezetett, amelyek közül a második már az életét követelte. Noha dicsőséges életútját bámulatos alkotások szőtték át, az ő életében is elérkezett a pont, ahonnan egyszerűen már nem volt feljebb. Az eszményi életműnek tekinthető alkotói tevékenysége egészen különleges hagyatékul adatott a magyarok számára.