Költözés kisokos!

A költözés szó hallatán a legtöbb ember idegessé válik. Valóban rengeteg stresszel jár, komoly szervezést igényel, fejben és gyakorlatban is. Több napot, vagy akár hetet is igénybe vehet. Rengeteg idő, mire minden a helyére kerül, arról nem is beszélve, hogy először mindent dobozolnunk kell.

Annak érdekében, hogy minél gyorsabbak legyünk és zökkenőmentesen tudjunk költözködni, érdemes pár dolgot betartanunk.6

Lista, lista és még attól is több lista

A listák írásával megalapozhatjuk a rendezettséget. Leírhatjuk post it-ekre egy-egy doboz tartalmát, így amikor keresünk valamit azonnal tudjuk majd, hogy melyik dobozt kell kinyitnunk.

Írjunk listát a legfontosabb dolgokról, amire szükségünk lesz már az első este. Gyógyszerek, tisztálkodási szerek, váltóruha… Ezeket felhalmozhatjuk egy külön dobozba, vagy táskába, hogy kéznél legyenek.

Felírhatjuk azokat a teendőket, amelyeket szükséges elvégeznünk a költözést megelőző napon.1

Rendezzünk színek alapján

Minden szobához párosítsunk egy színt, majd a dobozokat is jelöljük meg az adott színnel, attól függően, hogy mi került bele. A későbbiekben, az új helyen így már a színek alapján tudjuk a dobozokat bepakolni a lakásba, később pedig a kipakolás is gyorsabb lesz.2

Adományozásra szánt kupac

A pakolás során mindig kerülnek elő olyan ruhák, eszközök és játékok, amire már nincs szükségünk, ám jó állapotban vannak még, így mások hasznára válhat. Ezeket a tárgyakat ajándékozzuk el, adományozzuk el, így az új helyen nem halmozunk fel felesleges dolgokat, több teret hagyva magunknak és az újdonságoknak is.

Szobáról szobára

A be- és kipakolás során is szépen sorban haladjunk, ugyanis, ha össze-vissza, rendszer nélkül nekiesünk az egész lakásnak, abból semmi jó nem fog kisülni, pillanatok alatt átfordulhat káoszba a költözés. Csak akkor kezdjünk neki egy másik térnek, ha már az előzőt teljesen befejeztük.

Apróságok

Az apróságokat is legalább annyira szükséges rendszereznünk, mint a többi nagyobb tárgyat.

A nyakláncokat fűzzük szívószálakba, így nem csomósodnak össze. A gyűrűket és a fülbevalókat gyűjtsűk olyan tárolóba, amit le tudunk zárni.3

A törékeny kozmetikumokat vattával védhetjük meg.

Ruhák szállítása

A vállfákon lévő ruhák szállításának legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha le sem szedjük őket, csak egy nagy zsákot ráhúzunk, így az új gardróbot egy pillanat alatt berendezhetjük.4

Rajzoljunk és mérjünk

Az új lakás szobáit és alapját ismerve, előre berajzolhatjuk, akár csak fejben elképzelhetjük, hogy a nagyobb bútorokat hová helyezzük majd el, így a nagy rohanás közepette legalább azzal nem kell foglalkozni, hogy hogyan férjenek el tárgyaink.

Környezettudatosság mindenek felett

A rengeteg kartondoboz és újságpapír helyett használjuk fel azokat a tárolókat, amit otthon találunk, lavórokat, szennyeskosarakat, nagy táskákat/hátizsákokat, így nem pazarolunk feleslegesen, illetve takarókat, zoknikat, párnákat a törékenyebb darabok megvédésére.

Költözős kellékek

Legyen egy doboz, amiben össze tudjuk gyűjteni a költözéshez szükséges kellékeket, mint a ragasztó, az olló, és a szerszámok.14

Takarítás

Ajánlatos az új helyet kitakarítani a költözés előtt, ugyanis ilyenkor még üres, így könnyebb dolgunk van, valamint a pakolás után már sokkal kevesebb energiánk jutna rá. Miután a dolgok helyükre kerültek sokkal egyszerűbb lesz majd, és csak egy gyors, megszokott, mindennapos takarítás is elég lesz.

Pihenés, ünneplés, levezetés

A költözés, bármilyen szervezetten is működik, mindig stresszel jár, rengeteg munkával, borzasztóan fárasztó és viszonylag hosszú folyamat. Amikor mindennel végeztünk, tartsunk pár napos pihenőt, esetleg rendezzünk házavatót barátainknak és családunknak, hogy megmutassuk munkák gyümölcsét másoknak is, így pedig levezethetjük a munkás, költözős, monoton hétköznapokat is.

Képek forrása: Pinterest