Könnyed elmélkedés az őrjítő agyalásról

Lehet, hogy annyira igyekszel fejlődni és haladni a saját életeddel, hogy mentálisan már-már őrjítően sok lábon állsz, de az is lehet, hogy annyira egy helyben toporogsz, hogy már csak magadnak kreálod a felesleges agyalnivalókat.

Úgy érzem az a tény, hogy nő vagyok, kellőképpen kvalifikálttá tesz ahhoz, hogy írjak erről a témáról, noha pont ezért, mint nő, úgy érzem olyan a fejem, mintha konstans keresztülmenne rajta egy vonat, így elég… nehézkes lesz ez.
Mit rontottam el? Ő rontott el valamit? Együtt leszünk még valaha? Most mit csinál? Kivel csinálja azt? Akarom én azt tudni? Mikor fogok így a munkámra koncentrálni? A főnököm vajon teljesen normális? (Bár ezen sose kell sokat gondolkozni.) Próbálta már valaki beutalni valahova vagy már onnan is rég megszökött? Merte-e már valaha valaki megkérdezni tőle, miért van állandóan baseball sapkában? Mi történt azzal az emberrel? És mi van a sapka alatt?
Nem mondom, hogy maga vagyok a spiritualitás és a zen fényesre polírozott ékköve, de úgy érzem mostanában azért igyekszem valamelyest egy hullámhosszon lenni önmagammal mert rájöttem, másképp nem lehet ténylegesen előrébb jutni.
A lényeg, hogy annyira igyekszünk fejlődni, haladni, célokat elérni, hogy egyszerre nemcsak, hogy több dolgot csinálunk, de egyszerre mentálisan is több helyen vagyunk jelen, ami nem lenne kifejezetten rossz, ha ezzel gyakorlatilag nem blokkolnánk saját magunkat a tényleges haladástól. Dolgozol, tanulsz, ha van barátod, mégis hova teszed, ha nincs, mégis hova tennéd, szabadidődben azon agyalsz hogyan fejlődj még többet, hogyan törj előre, és aztán amúgy meg hol vannak a barátaid? És még, mindezek mellett ott van az az egymillió apró gondolatszál, amik ezen történésekhez hozzákapcsolódnak.
Oké, és akkor most mit csinálj? Nem ülhetsz egész nap tömjént inhalálva egy barlangban, több lábon állni pedig egyébként is hasznos, de segíthetsz önmagadon, hogy valamelyest ne őrülj bele saját magadba.

6027898f7e039d5b03f6a0c16efbb9f8

Nulladik lépés.

Igen, nos elfelejtettem arra a nem túl elhanyagolható kérdésre kitérni, hogy mi a szituáció, ha a nonstop agyalás kiváltó oka nem éppen a színes és aktív élet, hanem épp ellenkezőleg, az, hogy zéró inger ér nap, mint nap, és ezért te érzed úgy tudat alatt, hogy kreálnod kell magadnak történéseket. Ezzel pedig tulajdonképpen meg is adtuk a választ a nem létező kérdésre – kezdj el élni.
A lényegtelen és képtelen filozofálgatás ellenszere az, hogy valami konkrét és értelmes cselekvésre fókuszálsz, hogy csinálsz valamit, aktivizálódsz, hogy kimész és teszel valamit magadért, nem pedig tespedsz a négy fal között és életed minden egyes apró részletén ezerszer végigrágod magad.
Mert valljuk be, baromi nagy klisé, de igaz – a múlt az már elmúlt, a jövő pedig csak akkor lesz olyan fényes amilyennek szeretnéd, ha a jelenedre koncentrálsz. Igen, nagyon nehéz összpontosítani és elvágni magad minden zavaró és lényegtelen tényezőtől, de nem lehetetlen.

5f51a4ed2a6fbeb4f9202af55ef2f137
Miután ezt megtetted…

… vezess határidőnaplót!

Bizony.
Tudom, ez önmagában nem oldja meg a problémát, de ha gondolataid ide-oda rohangálásának oka az, hogy nem tudsz mindenre egy helyen fókuszálni, akkor ebben megteheted.
Felírhatsz minden fontos dátumot, eseményt, vezetheted a napi költekezéseidet, mikor-kivel találkozol, és, a kedvencem…

… készíthetsz ‘to-do’ listát.

Amit be is tarthatsz.
Rengeteget segít abban, hogy ne csapongjanak a gondolataid a napi teendők között és ne csak ácsorogj a gondolataid tócsájában miközben ténylegesen aktivizálnod kéne magad. Így felírhatod, mire mennyi időt szánsz, és kipipálhatod őket, amint kivégezted őket. Vagyis el. Elvégezted őket.

3da965e03a639a0e64531595cf07d9be

Tudd, min kell, és min nem kell agyalni.

Szakítottatok a barátoddal? Segítek, ezzel már nem kell foglalkoznod, épp eleget foglalkoztál vele mikor még érdekelt voltál a témában, talán felesleges volt már akkor is a vele kapcsolatos gondolatokkal gyötörnöd magad. Koncentrálj inkább arra, ami igazán fontos – hogy túltedd magad a dolgon, és éld az életed.
Nem szakítottál senkivel, mert nem is jöttél össze senkivel? Minél többet agyalsz rajta, annál jobban körbevesz egy ijesztő és veszélyes felhő, amely olyan elmebeteg tettekre fog késztetni, hogy szegény esetleges célpont országhatárokat fog átlépni miattad – nem érted, miattad.
És ha még össze is jöttél valakivel, akkor mit csinál amikor nem veled van? Valószínűleg éli életét, de vajmi kevés esély van rá, hogy három thai prostituálttal teszi azt.
A lényeg, hogy annyi időt elvesztegetsz felesleges merengésekkel, miközben annyi mindent tehetnél helyettük, és persze, nagyon nehéz egy dologra koncentrálni, mikor egyszerű emberek vagyunk, cseppet sem tökéletesek. Azonban érdemes megpróbálnunk leegyszerűsíteni a saját magunk és mások életét, így amit csak lehet, kérdezz meg, beszéld meg, és ha nem lehet, vagy nem azt a választ kaptad amit akartál, tedd túl magad rajta és lépj tovább.

Fókuszálj!

Ha kell, meditálj, ha kell, hallgass minden nap egy meghatározott időben zenét, de meg kell tanulnod koncentrálni arra, ami igazán fontos, lényeges és előrevisz.

e422da20a7268c36693fbc570e963473