Kontúr kisokos

Nos, a kontúrozás nagymestere minden bizonnyal Kim Kardashian (vagy a sminkese), de azért nekünk is illik megtanulni az alapokat, ha nem szeretnénk, hogy kinevessenek minket, miután elégedetten útnak indulunk a friss, ám de kevésbé mutatós sminkünkkel.

A kontúrozás technikája az utóbbi években indult fejlődésnek, így ha szeretnénk mi is megtanulni, már rengeteg videót és tutorialt találunk hozzá segítségként. A legfontosabb, hogy figyelembe kell venni az arcunk formáját és a bőrünk színét. Ez a két alapvető tényező, amelyre ha odafigyelünk, már jó eséllyel fogunk tudni szép kontúrt készíteni.

 Arcforma

Mint írtam, a kontúrozás legfőbb befolyásolója, így mielőtt bármibe is belevágnál, meg kell határoznod az arcod formáját, mert eltérő területeken kell árnyékolni, így nem mindegy. Az alábbi képet mentsd le, állj a tükör elé és tanulmányozd át az arcod, hogy sikerüljön valamelyik kategóriába besorolnod a formáját. Ha ezzel készen vagy, akkor jöhet a következő pont, amelyben leírjuk nektek, mivel érdemes kontúrozni. A technika lényege: az arcod magasabb, csontosabb pontjait egy fényes, világos színnel kell kiemelni, míg árnyékoltabb részeit tovább mélyíteni egy barna színnel.

kontú

Termékek

Alapvetően kétféle termékre van szükség a minőségi kivitelezéshez: barna árnyékoló színre és egy fényes, világos highlighterre. Ezekhez figyelembe kell venned a bőröd (és az alapozód) színét is, hogy illeszkedjen az arcodhoz és ne legyen túl mű, esetleg borzalmas a végeredmény.

Választhatsz por állagú és folyékony termékeket is, ez csak rajtad áll, érdemes kipróbálnod mindkettőt, hogy kitapasztalhasd, neked melyik válik be inkább. A folyékony termékek jóval pigmentáltabbak, ezért azokat inkább építgessük, mint rögtön túl erős színt hagyjunk az arcunkon. Ezek a verziók hamarabb is száradnak és nehezebb is őket szépen eldolgozni.

folyékony

Highlighterből mi továbbra is a hagyományos, por állagú termékeket ajánlanánk, azokkal szebb lesz a végeredmény és nehezebb túlzásba esni vele.

highlighter

A legjobb, ha kontúrpalettát vásárolunk, ebben mindkét szín helyet kapott, így helytakarékosabb és az abban lévő árnyalatok úgy lettek párosítva, hogy illeszkedjenek egymáshoz.

cocoakontúr

Megjelentek már a stick kiszerelésű termékek is, amelyek eléggé pigmentáltak, krémes állaguknak köszönhetően viszont szépen el lehet őket dolgozni. Éppen ezért, akinek a por állagú termékek nem válnak be, először ezeket próbálja ki a folyékony verziók helyett.

kontstick

Eszközök

Mint minden más terméknél és területnél, itt is nagyban befolyásolja a végeredményt az, hogy mivel visszük fel az árnyalatokat. Érdemes jó minőségre befektetni, hiszen ezek nem fognak olyan gyorsan elhasználódni, mint például az alapozásra használt eszközeink.

Ecsetek

A legalapvetőbb, amit beszerezhetünk a kontúrozáshoz. A mélyítéshez érdemes egy közepesen tömött, ferde vagy lapos ecsetet beszerezni, amely jól illeszkedik az arcunk “gödrösebb” területeihez.

ferde

A highlighter felviteléhez a legyezőecset a legjobb választás, ezzel finoman tudjuk felvinni a terméket, nem pedig rögtön töményen, így szépen eldolgozható.

zoeva

 

Szivacs

Ugyanúgy, mint az alapozót és a púdert, ma már a kontúrszíneket is felvihetjük beauty blenderrel. Így szép, egységes végeredményt kapunk, mivel az ütögető mozdulatoknak köszönhetően mindkét termék összesimul az alapozóval.

bblender

Technika

Nos, ez abszolút gyakorlás kérdése. Egyet viszont fogadjatok meg: mindig addig dolgozzátok és satírozzátok el a terméket, ameddig szükséges, ne sajnáljátok rá az időt! Az éles, vonalszerű kontúr nem hogy nem szép, de egyenesen nevetséges.

Itt egy videó, amelyben végigkövethetitek, mit és hogyan érdemes felvinni és hogy milyen végeredményre számíthatunk, ha mindent jól csináltunk. (A kiemelendő területeket érdemes korrektorral is kivilágosítani.)

Vágjatok bele ti is, gyakoroljatok sokat és hamarosan profin végzitek majd ezeket az elsőre bonyolultnak tűnő műveleteket!

A képek forrása: Pinterest