Könyvajánló: Michelle Obama – Így lettem

Ha szereted a jó könyveket, akkor már biztosan te is hallottál az előző first lady első könyvéről, melyben gyerekkorától kezdve mutatja be az egész életét. Az életrajzi könyv óriási sikernek örvend, gyakorlatilag egy kalap alá került a Harry Potter és a Szürke ötven árnyalata sorozataival.

Magyar nyelven 2018. december 7. óta olvashatjuk az ex-first lady sorait, és hát gondolom nem meglepő, hogy Magyarországon is hatalmas érdeklődés volt iránta, és a mai napig rengetegen kapkodják le a polcokról. Ezen persze nem is szükséges csodálkozni, hiszen a jó könyveknek híre megy, ez pedig nagyon jó. Nemcsak a fantasztikus életút miatt, hanem azért is, mert mindenki kíváncsi arra, hogy mégis mi játszódik le egy olyan nő fejében, aki az amerikai elnök felesége (volt). Vajon megtudhatunk “kulisszatitkokat” erről az életmódról? Vajon betekintést nyerünk abba, hogy hogyan élte meg a család, mikor ki kellett költözni a Fehér házból? A válasz igen. Ha ez ráadásul ilyen könnyed és olvasmányos megfogalmazással van fűszerezve, akkor a siker tényleg borítékolható.

8ed6e71891a0253d7ed407581990969f

Michelle Obama titka abban rejlik, hogy nem csak egy bájos, mosolygó feleség szerepét töltött be Barack Obama mellett, hanem saját akaraterővel, ötletekkel és egyéniséggel rendelkezett már az első perctől kezdve. Persze amikor megismertük, még nem tudhattuk, hogy valójában egész életében óriási energiát fektetett minden olyan dologba, amibe egyszer belekezdett. A könyvből teljesen világossá válik, hogy szinte már mániákus megfelelési kényszere volt, és mindig be akarta bizonyítani, hogy bőrszíne ellenére is helye van ott, ahova éppen berendezkedett. Két jogi diplomát is szerzett, és fantasztikus karriert futott be Obama nélkül is. Sőt, valójában Barack ment oda gyakornoknak, ahol Michelle karrierje egyre csak ívelt felfelé, de hát aztán ahogy ez lenni szokott, villámcsapásként érkezett a szerelem közéjük, és onnantól kezdve ők már összetartoztak.

3bd7ec4b0629c4e76222ad8034697166

Nyilván mindamellett, hogy rengetegen szeretik Michelle személyiségét és kíváncsiak az élettörténetére, az embereket az is ösztönzi a vásárlásra, hogy minél többet megtudjanak arról, milyen a Fehér házban élni, vagy hogy bizonyos időszakok mennyire viselték meg a házasságát. Természetesen nem egy botránykeltő, teljesen kitárulkozós könyvről van szó, hiszen ahogy eddig is, azért itt is igyekezett diplomatikus maradni és éppen csak egy kicsit hagyta résnyire az ajtót: sok mindent eddig is tudtunk, de azért rengeteg kiegészítő információt is megtalálhatunk a könyvben amik persze érdekesek egy “átlagos”, hétköznapi ember számára. Megismerhetjük a gondolatait azzal kapcsolatban, milyen érzés volt feladni karrierjét azért, hogy férje lehessen Amerika első fekete elnöke. Talán sokan bele sem gondolnak abba, hogy mennyi áldozattal és lemondással járhat az, hogy valaki idáig felküzdje magát. Könnyebb vádaskodni azzal, hogy egyszerű neki, hiszen a világ egyik legrangosabb embere mellett mosolyog, aztán pedig szépen hazamegy a legkomolyabb biztonsági rendszerrel őrzött luxus házába, problémája tehát abszolút nem lehet az életben. Ennek ellenére ahogy mindenki másnak, az ő házasságának is voltak olyan nehéz percei, ahol már tanácsadó segítségére is szükség volt, ráadásul a gyermekáldás sem érkezett meg olyan könnyen, mint ahogy azt az ember először elképzeli magának.

13a0f8d39e6304419d464dd07fe46abb

Kendőzetlen őszinteséggel beszél arról, mennyire konzervatívan és szigorúan tartotta magát azokhoz a pontokhoz és szintekhez, melyeket fokozatosan, lépésről lépésre ugrott meg tanulmányai alatt. Hatalmas ambíció gyökerezett benne már kisiskolás kora óta, így egyáltalán nem meglepő, hogy jobbnál jobb ötletekkel állt elő az elnök oldalán is, hiszen neki mindig szüksége van arra, hogy hasznosnak érezze magát. Rengeteg fiatalokat segítő programot találtak ki, alapítványokat hoztak létre közösen férjével, ugyanakkor a túlzott konzervatív életmódot ellensúlyozva mindig tudtak haladni a korral is. Az ember mindig örül annak, ha szelfizni látja az elnöki párt, ha Beyoncé koncerten látja tombolni a first lady-t, vagy ha Youtube-os műsorban látja autóban énekelni azt az embert, aki arról híres, hogy az amerikai elnök felesége. Olyan emberek ők, akik bőrszínük miatt történelmet írtak Amerika életében, és ez mindenki számára nagy dolog.

774d2d99c319559cb484da5245852a48

Ha már eddig is csodálattal nézted nyilvános szerepléseit, akkor ez után már ismerni fogod a teljes háttér történetet is, melynek köszönhetően még izgalmasabbnak fogod tartani Michelle Obama személyiségét. Kitartása és áldozatkészsége példaértékű, Amerika pedig méltán lehet büszke arra, hogy 8 évig egy ennyire ambíciózus first ladyje lehetett, mint amilyen ő volt. Biztosra vehető, hogy Obamáék továbbra is tevékenyen fogják majd tölteni idejüket, és nagyon sok olyan hasznos dologban lesz még benne a kezük, mellyel jobbá tehetik ezt a világot.

A képek forrása: Pinterest