Könyvajánló: Patricia Gucci – Gucci

Néha csak természetesnek vesszük, hogy egy-egy világmárka létezik, és elfogadjuk őket úgy, hogy ők uralják a divatvilág csúcsát már sok-sok évtizede. De vajon hogy érték el céljaikat, és milyen buktatókon kellett keresztülmenniük addig, míg odáig felértek?

Patricia Gucci visszaemlékezése a nyilvánosság előtt egy, csak kevesek által ismert szerelmi történetről szól, egy sokáig eltitkolt gyermekről, egy tiltott szerelemről, és a legközelebbi rokonok hatalom éhségéről. Mindezt Aldo Gucci lánya írja le, aki mindig is büszke volt arra a birodalomra, amit édesapja felhúzott, habár sokáig titokban tartották még a létezését is.

covers_419311

A Gucci birodalom alapítása

Természetesen a történetet onnan indítja, ahol azt a nagyapja, Guccio Gucci is elkezdte: az inasból lett vállalkozó, aki felismerte, hogy Európában igény van a kézzel készített, luxus bőrárukra, 1921-ben, Firenzében nyitotta meg első üzletét. Hamar családi vállalkozás született belőle, hiszen mindhárom fiát bevonta a feladatokba. Legalkalmasabbnak Aldo bizonyult, akinek remek érzéke volt a vezetéshez és a terjeszkedéshez is. Féltek tőle az alkalmazottak, hiszen az utolsó porszemet is észrevette a polcokon, és bizony jó olaszhoz méltóan nem ismert kegyelmet, ha hangja felemeléséről volt szó.

ad-via-della-vigna-nuova-7-l
Miről szól a történet?

A könyv egy izgalmas életrajzi könyv, mely Aldo Gucci életét mutatja be. Patricia mindezt édesanyja történetei alapján, visszaemlékezései nyomán, valamint szülei szerelmes leveleinek tanulmányozása után tudta ilyen egységesen felépíteni. Megtudjuk, hogy szülei milyen gyorsan és szenvedélyesen szerettek egymásba, melyben a nagy korkülönbség sem tudta őket meggátolni. Ez a szerelem aztán életük végéig kitartott, annak ellenére, hogy Aldo többet tartózkodott külföldön, mint otthon, ráadásul házas is volt majdnem a végsőkig – valaki mással. Szerelmüket ráadásul akkor a törvény is tiltotta, hiszen a házasságtörésért börtönbüntetés is járhatott.

IMG_4931

A mindig tisztességes Bruna nagyon nehezen birkózott meg ezzel, de a szerelem aztán minden kétségét legyőzte, és átadta magát az érzéseknek. Kilépett egy nyomasztó kapcsolatból, titokban találkozgatott Aldoval, és szép lassan ő is megismerte, milyen igazi luxus körülmények között élni. Számára ez azonban soha nem volt elvárás, nem vágyott drága ajándékokra sem, amitől aztán Aldo csak még nagyobb istennőként tekintett fel rá.

043_Gucci_9780804138932_ins_r1-777x1024

Patricia fiatalsága is kalandokkal teli volt, hiszen jobbnál jobb bentlakásos iskolákba járhatott, saját lakása volt New Yorkban, tehát soha nem szenvedett hiányt semmiben. Édesanyjával nem igazán találta a hangot, édesapjával viszont annál inkább: annyira, hogy Aldo még az igazgatótanács tagjai közé is beültette őt, és később a legmenőbb kirakatokat is ő rendezhette be, annyira megvolt hozzá az érzéke.

Patricia-GUCCI-Biographie-fuessli-Verl-4

Aldonak sajnos látnia kellett még a halála előtt, hogy szedik szét ízekre saját fiai a birodalmat, mennyire elvesztik a józan eszüket, ha a hatalomról van szó. Rengeteg fordulat, kétszínűség és hazugság jelenik meg a könyvben, amiről az olvasó még csak álmodni sem mert volna.

gg

Patriciának remek érzéke van az íráshoz, a karaktereket annyira jól mutatja be, hogy szinte úgy érzed, mindenkit ismersz, és mindenki álláspontjával azonosulni tudsz. Tipikusan az a könyv, amit ha egyszer elkezdesz olvasni, utána csak nagyon nehezen tudod letenni, mert magával ragad: néha már magam sem tudtam, hogy filmet néztem-e pár órája, vagy olvastam-e, annyira élénken magam elé tudtam képzelni Aldo Gucci birodalmát és ezt az egész szerelmi történetet. Eredeti fotókat is találhatunk az oldalak között, amik még inkább hitelessé teszik a könyvet.

Patricia_Author_photo-699x1024

Lebilincselő és igaz ez a történet, a könyv elolvasása után pedig biztos vagyok benne, hogy egészen más szemmel fogsz tekinteni a Gucci birodalomra!