Könyvklub: Ég veled- a mai tinik kedvence

Leiner Laura napjaink egyik legkiemelkedőbb fiatal magyar írónője, akinek regényein a mai fiatalok felnőnek, akit igazán szeretnek a tinédzserek. 18 évesen kezdte először papírra vetni gondolatait, majd megszületett első alkotása Remek! címmel. Az igazi nagy sikert és széleskörű ismeretséget A Szent Johanna gimi című napló-regény sorozata hozta meg neki…

azóta pedig rendületlenül alkot tovább, csupa olyan kreációt, melyen öröm felnőni!

Megjelenés, főszereplő

Az Ég veled című regénye az Iskolák versenye-trilógia első része. A 2017-es év decemberében jelent meg, a folytatásokat pedig még várjuk. Főszereplője Újvári Hanna, akinek egy éve óriási tragédia fordította fel életét, meghalt édesanyja, azóta pedig már nem tudja, és nem is akarja a tinik átlagos életét élni. Gyötrik az emlékek, képtelen kilépni a múltból, a csuklóján hordott karkötő és a telefonján a háttér minden pillanatban az édesanyjára emlékezteti. E közben pedig egyszerre aggódik édesapjáért, akinek megszállottan állítja össze a legegészségesebb étrendet és nagymamájáért, aki egyedül van. Minden napja ugyanúgy tellik, barátok nélkül, önmagából kifordulva, magányosan, az érzelmek rabjaként.24254914_1745372145532947_5593160056359675366_o

“A képet nézve szép lassan lehervadt a vigyor az arcomról, és megsimítva a kijelzőmet, mélyet sóhajtva lehunytam a szemem. Istenem, miért nem beszélhetem meg vele a valóságban is?”

A regényről

A hétköznapokból való kizökkentés kulcsa az Iskolák Országos Versenye, melyet senki sem ismer, tele van titokzatossággal és legfőképpen izgalommal.

Hanna először az olvasók számára is zárkózott, majd szépen lassan elkezd kinyílni, személyiségfejlődésen megy keresztül, kilép a komfortzónájából, barátkozik, az új helyzeteket pedig a lehető legjobban oldja meg, kihozva a maximumot magából.

Egyre több barátot szerez, ismerkedik, ez által pedig az olvasó is fel tudja térképezni a szereplők csoportját. Az írónő annyi személyiséget tár elénk, egyenként, részletesen kirajzolva, hogy a mű végére úgy érezzük mi is csapattagok vagyunk.

Megjelenik a mindenkinek legjobb barátja és a legnépszerűbb Máté. Zsombi, a legfiatalabb, kissé gyerekes és félénk fiú a többiekhez képest. Számos sportágból ízelítőt kapunk, többek között Bernadettel, akinek az úszás az élete és Lórival, aki a “lábnapot” sem hagyja ki. A sport mellett az infósok is jelen vannak, akik még akkor is Messengeren kommunikálnak, ha egymás mellett ülnek. A Musical.ly-őrült lányok, akik a tavalyi év nyerteseként mindenkitől előbbre helyezik magukat. Valamint a csapatok legalább olyan fontos tagjai a felügyelő tanárok is, akik ugyanolyan erőbedobással igyekeznek az első díjért, mint a diákok, vagy legalábbis a legtöbben…

“Voltak, akiket egyáltalán nem ismertem még, csak a csapatszínüket tudtam. Voltak, akiket sikerült jobban megismernem. És voltak, akiket akaratomon kívül is megkedveltem. Valaki esetében talán a kedvelésnél jóval többről is beszélhetünk. De akadt olyan is, akiben a rövid idő alatt csalódnom kellett. Nem is kicsit.”

A regény több szálat is bemutat, a csapatmunka és az egyéni feladatok szintjén, mind logikai, mind erőnléti vonalon. Kapunk ízelítőt a szórakozás részéből is, de a főhős egyéni, belső világát is részletesen megismerhetjük.

A szerelem fontos motívumként épül be, már egészen az első néhány fejezettől. Hanna és Kornél kapcsolata barátságból virágzik szerelemmé a tinik apró rögökkel teli útján, ahol összefonódik a két szereplő. Egyre jobban sikerül megtalálniuk a közös hangot. Minden mozdulatuk, még a legapróbb bakik, vagy éppen akkor kínos helyzetek is előre viszik kettejük kapcsolatát.

“Valamiért Kornél társaságában teljesen máshogy működtem, ami egyszerre tett boldoggá, és okozott maró bűntudatot. Gyűlöltem magam, amiért jól szórakoztam a társaságában, miközben hálás voltam azért, hogy ez megtörténhet.”

A történet alapja

Az írónőnk egy egészen izgalmas ellentétre alapozta az alkotást. A természet lágy ölén játszódik, a Bükkben, a semmi közepén, ahol a táborhelyen kívül csak a tiszta környezet és élővilág található. Ezt a helyzetet szembeállítja a mai tinik környezetével, kissé ki is figurázva ezt az igazgató személyén keresztül, aki a közösségi portálokon éli az életét, megpróbálva ezzel közkedveltebbé válni a diákjai szemében. Instagram, Facebook, Messenger és Wifi. Ma már mindenki számára normális, hogy ez a hétköznapok része. Itt viszont időnként kizökkenünk, és megtanuljuk jól érezni magunkat telefonok nélkül is, a szereplőkkel együtt.

Leiner Laura rendkívül jól ért a mai fiatalok nyelvén, de olyan megnyerő a stílusa, hogy az idősebb réteg is örömmel olvas tőle. Minden alkotása különleges erővel bír és abszolút hangulatfüggő, hogy éppen a szereplők legjobb barátjaként érzed magad, azonosulni tudsz valakivel közülük, sírsz a nevetéstől, vagy éppen a főhőssel együtt. Kedvenc karaktert szinte képtelenség választani, olyan szépen kirajzolt személyiséggel rendelkezik mindenki. Az írónő egyszerűen bárkivel megtalálja a közös hangot a regényein keresztül. Ezek az alkotások egész életre szóló tanácsokat rejtenek, amiket érdemes elcsomagolni magunkban!

Szeretjük az írónőnket és tárt karokkal várjuk a trilógia második kötetét!

“A telefonomat felemelve mosolyogva néztem apura, és mesélni kezdtem a versenyen szerzett élményeimet, miközben a barna csapat távozása után az élet pillanatok alatt visszatért a táborban megszokott kerékvágásba. Mert még tizenkét csapat játékban volt az Iskolák Országos Versenyén. De nem sokáig.”