Korok titkai 6 – avagy hogyan szépültek elődeink

A szépség hatalom! Vajon, hogyan próbálták megőrizni vonzerejüket egy-egy kor ideáljai? Tartsatok velünk, és ismerjétek meg az ókortól a XX. századig a legkedveltebb trükköket!

XX. század:

A XIX. századhoz képest a századfordulón a hirtelen megváltozott életkörülmények kedveznek a szépítkezésnek. A következő száz évben minden évtizednek megvolt a maga új ideálja.

'20

századforduló Az első évtized:

Boldog békeidők, Párizs, világkiállítás, elegancia, így jellemezhetnék az új évszázad első évtizedét.

Ami a szépséget illeti, az arcszín még mindig fehér és áttetsző, sőt már reklámokkal is népszerűsítik az amúgy is kedvelt púdereket. A különféle szépészeti kiadványok gyakran cserélnek gazdát a hölgyek között, hiszen mindenki hamvas arcbőrre vágyik. A századfordulón a merészebbek elkezdik rúzsozni is magukat, a szemöldökét pedig ceruzával festi vastagabbra a kor asszonya.

A hajviseletre a konty jellemző, amit nappal kalap alá rejtenek.

A kor társadalmának higiéniai szokásai azonban hagynak kivetnivalót. A tisztálkodást az egészségre veszélyesnek tartották, sőt Amerikában néhol egyenesen tilos volt a fürdőkád használata, így csak a „cicamosdás” volt az elterjedt eljárás.

A darázsderék fénykorát éli. Fűzők és plasztikai műtétek hivatottak a homokóra alak élérését segíteni. Előfordul a 42 cm-es derékméret.

Portrait of Mary Pickford July 19, 1928 A tízes évek:

A színésznők kezdik diktálni a trendeket. Egyre inkább felfedezik az érzéki, keleties szépséget, másrészt azonban az ártatlannak tetsző vesztaszüzek divatja hódít, akik a reneszánsz nőideálját idézik fel a közönségben.

Nivea1911A bőrápolásban megjelenik egy újdonság. Egy hamburgi patikus 1911-ben piacra dobja hófehér, olajos-vizes emulzióját, ami a Nivea nevet kapja. Ekkor kezdenek először a hidratálással foglalkozni. Természetesen továbbra is léteznek még veszélyes vagy éppen haszontalan szerek, azonban 1913-ban a fehérólom betiltásával megkezdődik a kozmetikai ipar modernizációja. Az arcfestés természetessé válik, a frizurák terén pedig Gabrielle Chanelt követve a nők lassan megszabadulnak hosszú tincseiktől.

20-as A húszas évek:

Az emancipáció jellemezte évtized a fiús lány ideálját hozta el. Rövid, garçon-frizurák, kebellaposítók, csípőszorítók mind az új kinézet eszközeinek számítanak.

Az alapsmink továbbra is rúzsból és púderből állt. A kozmetikumok egyre jobbak, Hollywood pedig egyre nagyobb hatással van az aktuális trendekre. Megszületik az ősz hajra való hajfesték, csókálló rúzs és a vízálló szempillaspirál is. Sőt, a korábbi több száz éves trend, a fakó arcszín is kezd megdőlni, felfedezik, hogy a barna bőrszín kiemeli a szemek és a fogak ragyogását.

 

30-as A harmincas évek:

Az évtized legnagyobb ideálja Greta Garbo, aki a többséggel ellentétben nem használ sem rúzst, sem körömlakkot, és igen titokzatosnak számít. A végzett asszonya mítosz másik nagy sztárja Marlene Dietrich volt.

A napozás népszerű tevékenységgé vált, létrejöttek az első UV-kabinok és megszülettek a napszemüvegek, valamint a napolajok is. A nők műszempillát hordtak, szemüket erősen festették, a rúzsozást viszont visszább fogták, hódítani kezdett a „darázscsípés-ajak”.

 

40-es A negyvenes évek:

Lauren Bacall az első számú nőideál. A mindennapi életet számtalan újítás befolyásolja. Az arisztokrácia fürdőszobáiban megjelent a folyóvíz, feltalálják a dezodort és a biciklizési hóbortnak hála változott a divat is. A nők egyre karcsúbbak, nagyobb hangsúly tevődik a szépség mellett az egészség megőrzésére is. Újra divat a hosszú haj, a tartóshullám és a rúzs. Rúzs nélkül egyetlen ápolónő sem száll tengerre, a háború frusztráltságát a „pin up lányok” enyhítik, a kozmetikumok pedig visszakerülnek az „alapszükségletek” listájára, mivel nélkülük a nők kevésbé voltak haderőbe vonhatók.

 

50-es Az ötvenes évek:

A háború után a konzervatív értékeké lesz a főszerep. A nők mídert hordanak, magas-sarkúban járnak, férjhez mennek és gyerekeket szülnek. Újra népszerű lesz a sápadt bőr, az „őzike tekintet” és az intenzíven színezett ajkak. A nőkre jellemző a hosszú, vörös köröm és kontyot vagy lófarkat hordanak. Legkedveltebb ideáljai a kornak: Grace Kelly, Ava Gardner, Brigitte Bardot, Audrey Hepburn és Marilyn Monroe.

A XX. század második fele:

A múlt század második fele már nem is olyan távoli. Anyáink, nagyanyáink kora ez, számtalan ismert alakkal. A ’60-as években Twiggy borzolta a kedélyeket, a ’70-es években pedig a hippik voltak népszerűek. A ’80-as években Jane Fondával berobban az aerobic-láz, a 90’-es években pedig megjelenik egy új topmodell a színen, Kate Moss személyében.

20. század

A kozmetikumok egyre inkább fejlődnek, az ideálok pedig állandón változnak. Ez a tendencia napjainkban is tovább él.  A szépség az elmúlt háromezer évhez hasonlóan változatlanul fontos, annyi könnyebbséggel, hogy nem kell mértani számoknak, buta hóbortoknak megfelelnünk.