Levendula, az örök kedvenc

A levendulát szinte mindannyian jól ismerjük, szeretjük és mondhatni, soha nem tudunk ráunni. Népszerűsége régóta töretlen, már az ókorban is a szépségápolás meghatározó növénye a levendula volt. De miért is szeretjük annyira és mire használhatjuk?

A levendula látványa virágzás idején olyan különleges látványt nyújt, amit nem szabad kihagynunk egyetlen évben sem.  A legtöbb levendulabokor májusban kezd el virágozni, ami egészen júliusig tart. Ha szeretnénk idén is élőben a lila ködben illatozni, fényképeket készíteni és levendulát szedni, akkor még nem késő, de siessünk, mert hamarosan vége a levendula idei tavaszi/nyári virágzásának.

Hogy mire használhatjuk szinte mindennap?

  • A levendula az egyik legsokoldalúbban használt, nagyon finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény napjainkban is. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel a levendula szárított virága és a belőle nyert illóolaja is. A gyógyászatban a levendula lilás színű virágát és/vagy ennek sajtolásából készült olaját alkalmazzuk.
  • Feszültségoldó, relaxáló, nyugtató hatású. Enyhíti a depresszív kedélyállapotot, segíti a nyugodt alvást. Pár cseppet tegyünk a levendula olajból a párnánkra lefekvés előtt, ha alvásproblémával küzdünk.
  • Nyáron, a túlzott napozást követően kialakuló égési sérülésekre ideális a levendula olaja. Más típusú égési sebekre (ha van ilyen) is jó hatásfokkal alkalmazható a terápiás tisztaságú levendula illóolaj, melyből 1 cseppet elég a sérült felületen elkenni, hamar látványos, fájdalommentes és gyors javulást eredményez. Ezt misem bizonyítja jobban, mint a modern aromaterápia megalkotójának dr. René-Maurice Gattefossé vegyésznek az esete, aki súlyos balesete következtében ismerte meg saját bőrén keresztül az illóolaj jótékony hatását, amikor is egy laboratóriumi kísérlete során bekövetkezett robbanásban nagyon súlyos égési sérülést szerzett az egyik kezén. Hirtelen reflexből belenyúlt a legközelebbi folyadékba, ami levendula illóolajat tartalmazott. Bár a „kezelése” a véletlennek köszönhető, a megsérült vegyész azonban azt tapasztalta, hogy enyhültek fájdalmai és felgyorsult a gyógyulási folyamata is, amit a levendula olajnak tudtak be. Ennek hatására fordult a figyelme a levendula illóolaja felé.
  • Előfordulnak nem kívánatos vendégek a szekrényünkben? Nem kell ezen sem bosszankodnunk, hála a levendulának, mert a molyok ellen a szárított levendulavirágot tartalmazó, apró zsákok megoldják a problémát helyettünk. Ha pedig maradt levendulánk, készíthetünk belőle házi szappant, krémeket vagy fürdőgolyókat.
  • Fürdővízbe cseppentve a levendula illóolajat és kevés tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen a bőrünk.
  • A gasztronómia világában ​a levendula virágát ​használjuk, ugyanis a levendula kiváló fűszernövény: húsokhoz kiváló fűszerkeverék részeként, édességként tökéletes a levendulás fagylalt, a levendulás keksz és a levendulából készült csokis bonbon. Készíthetünk belőle szörpöt, limonádét, gyógyteát és a nyári melegben természetesen hűsítő fröccsöt is.

Egy igazi hűsítő aperitif recepttel zárjuk sorainkat, amit bátran ajánlunk minden Favernek elkészíteni, főleg, ha vendégeket várunk otthonunkba. Egy különleges, nyáresti kerti party welcome koktéljának elegáns és nélkülözhetetlen kelléke a levendulás proseccos jégkocka, amit így tudunk a legkönnyebben elkészíteni:

A levendula virágát 1-2 cm-es darabokra vágjuk, majd ezekből pár darabot a jégkocka tartónkba helyezünk, amit felöntünk proseccoval és betesszük a fagyasztóba pár órára. Ezt követően fogyaszthatjuk, ha ízlett, írjátok meg Nekünk!