London: a Doc Martens és a virágos ruha találkozása

Amikor Londonban jártam, néha azon kaptam magam, szívesebben fotóznám az embereket, mint a látnivalókat. Előző héten New Yorkról írtam Nektek, most a brit stílus egyediségének nyomába eredtem, és összeszedtem, mitől is számít a divat London egyik látványosságának.

A londoni stílus

Amikor felveszünk egy Martens bakancsot, brit lobogó-mintás pólót és bőrdzsekit, azt gondoljuk, na most sikerült tetőtől-talpig angol stílusban felöltöznünk. Annyira nem járunk messze a valóságtól, de valószínűleg kevés olyan angollal fogsz találkozni, aki otthon így öltözködik. Az angol lányok stílusa nőies, de egészen másképp, mint a New York-i nők flitteres, magassarkús, dizájner darabokból való összeállításai. A legjellegzetesebb talán az, hogy az öltözködésbe mindig visznek egy kis rockos élt: ha virágos ruha, akkor bőrdzsekivel vagy bakanccsal, ha pasztellszínű felső, akkor szakadt farmerrel és szegecses karkötővel. A mix and match mesterei, ami – amellett, hogy ultra sikkes – praktikus célt is szolgál: Angliában az öltözködés teljes mértékben időjárás-függő, bármikor eleredhet az eső, lehűlhet a levegő, ezért a réteges öltözködés, nyári és téli darabok keverése kulcsfontosságú. A rövidnadrág-fekete harisnya kombó szinte minden szituációban megállja a helyét, akár egy strapabíró Doc Martens-szel, akár gumicsizmával. Bár van, akinek még ez se kell: ha éjszaka bulizni indulsz Londonban, egyből látni fogod, ki az, aki odavalósi – az angol lányokat nem igazán zavarják a téli mínusz fokok abban, hogy szandálban és egy szál nyári ruhában vágjanak neki az éjszakának. Míg én a klub előtt kígyózó sorban dideregtem télen – hogy aztán fél óra várokozással bejussak egy heringpartiba, amit öt perc után ott hagytam – ők vígan masíroztak mellettem az utcán úgy, hogy pontosan láttam, kinek milyen színűre van lakkozva a lábkörme, akár egy nyári estén a Balatonon. Az öltözködés másik jellegzetessége, hogy imádják a vintage-darabokat, amelyeket gyakran egyedien újítanak fel. A fesztivál-stílus itt nem csak a Woodstock idejére értendő, hanem egész éves viselet: fejkendő, rojtos cuccok, koptatott, szakadt farmerek és bőrdzsekik bakanccsal kiegészítve. Szeretnek kísérletezni az új trendekkel, bevállalósak olyan téren, hogy már akkor ombre-hajjal és creepers-ben virított a csajok fele, amikor hozzánk még el sem jutott, hogy egyáltalán mi ez. Nem véletlen, hogy én is egy rózsaszín hajfestékkel gazdagabban jöttem haza a szigetországból.

Alapdarabok

london look

Brit stílusikonok

A jellegzetes brit stílust olyan ikonok tették világszerte híressé, mint Kate Moss, Alexa Chung, Agyness Deyn, Emma Watson, és az angolok legújabb kedvence, Kate Middleton – szinte megszállottan figyelik és azonnal divat lesz a hercegnő minden egyes szettje, amelyben megjelenik a nyilvánosság előtt. Ő a klasszikus Nő megtestesítője: mindig csinos, tip-top, az elegáns kalapjai mellé már csak az üvegcipellő hiányzik a lábáról. Az öltözködése viszont egy cseppet sem lesz unalmas attól, hogy nem követ minden őrült trendet, és marad a hagyományosabb, nőies daraboknál, mert a maga módján becsempészi a ruhatárába a legújabb irányzatokat.

Kate Middleton

Kate Moss, a leopárdminta nagyasszonya, valahol a luxusbuxa és rockdíva között húzta meg az angol öltözködési vonalat: télen szőrmebunda, nyáron bőrdzseki, arany vagy ezüstékszerek, platinaszőke, kócos haj, fekete-fehér minimálstílus, rojtok, és persze az elengedhetetlen szemhéjtus. Tőle elleshetjük, hogyan viseljük az elegánsabb darabokat is western-rockos stílusban, és hogyan legyünk egy szőrmebunda segítségével egyből szupersztárok.

Kate Moss

Alexa Chung, angol modell és a British Vogue szerkesztője, mindig kifogástalanul ötvözi a díszes alkalmi darabokat a grunge stílusával, anélkül, hogy egy cseppet is erőltetett lenne. Nála láthatjuk, hogy a punk-rock szubkultúra olyan erősen beleivódott az angol öltözködésbe, hogy egy-két jellegzetes kiegészítő formájában akár a vörös szőnyegen is felbukkanhat.

Alexa Chung

Emma Watson szereti a fiús darabokat keverni a nőiessel, a hétköznapokon inkább sportosan elegáns, de a vörös szőnyegre mindig különleges ruhákat választ. A basic öltözködés mellett gyakran látni kalapban, eklektikusabb, fesztiválozó-stílusban.  A csinos és lezser kombinációja az angoloknál nem a neonszínű Nike sportcipő-szoknya-baseball sapka összeállítás, hanem a vintage darabok keverése a modern divattal.

Emma Watson

Agyness Deyn, angol modellt, rövid, szőke hajáról és iszonyú vagány stílusáról azonnal felismerhetjük: ha valaki bevállalós, na akkor ő az, ahogy az alábbi szettekből is láthatjátok.

Agyness Deyn

Shopping Londonban

Londonból általában jól megtömött Primark-os szatyrokkal jönnek haza a turisták: ez az óriási áruház olcsó áraival és nagy választékával csábítja el az arra járókat az Oxford Streeten. Két fontért akár már cipőt is kaphatunk és itthon nem elérhető márkák közül válogathatunk. Ez így eléggé shopping-mennyországnak tűnhet, hozzá kell tenni viszont, hogy ilyen tömeget én még nem láttam: az esélytelen, hogy fél órán belül bejuss valamelyik próbafülkébe, bárhová mész, rengeteg emberen kell átverekedned magad, és hogy megéri-e… csak azért igen, mert amit itt veszek, talán tényleg nem fog velem szembejönni itthon, bár hasonló darabokat valószínűleg a kínaiban is találok közel ilyen áron.

A legtöbb turista az Oxford Streetre megy vásárolni, hiszen itt egy helyen megtalálható az összes híresebb angol márka boltja, így a New York-i Time Square-en sincs akkora tömeg, mint itt egy átlagos szombat délelőttön. Aki élvezi a félórás sorban állásokat a próbafülkékhez és az állandó emberáradatot, az mindent megtalál itt, amit keres: a River Island, a Topshop, a Primark és a New Look hatalmas üzletekkel várják a látogatókat. Az ottlakók viszont tudják, hogy inkább az Oxford Streetet övező kis utcákban érdemes nézelődni, a goth-, punk-, cyber-irányzatok rajongói pedig a Camden Townban könnyítenek a pénztárcájukon.

A híres Harrods üzletház hatalmas épületében csak az alsó szinten tolonganak az emberek, ahol parfümöket, és mindenféle ételkülönlegességeket vásárolhatnak. A felsőbb szinteken, ahol a luxusmárkák kínálatából lehet válogatni, már jóval kevésbé tapossák egymást a turisták, mert a legtöbb embernek az is elég, ha elmondhatják, bent voltak, itt vásárolni úgyis csak a gazdagabbak tudnak. Azt viszont meg kell hagyni, hogy a Harrods-nak még a WC-je is luxus, így ha már ott vagyunk… semmit se hagyjunk ki a nézelődésből.

Az ajándékboltokban minden formában és mennyiségben megtalálhatóak a “Keep calm and carry on” feliratot viselő ajándéktárgyak, különleges teák és brit zászlós cuccok, de nem ez az igazi érték, amit Angliában találhatunk. Szerintem, ha már ott vagyunk, inkább újságokból érdemes bevásárolni: semmi nem adja át olyan jól a legújabb, fiatalos angol divatot, mint a Company Magazine, így a hazaúton átlapozva ki is találhatjuk, hogyan viseljük majd a legújabb szerzeményeinket!