MADISON Budapest presents: Eight & Bob

Néhány beauty márka után itt az ideje, hogy ismét új illatot mutassunk be, méghozzá egy időtlen férfi illatot.

Albert Fouquet, egy párizsi arisztokrata fia volt, a 20. század eleji nyüzsgő párizsi elit közkedvelt alakja, nem mellékesen a parfümök nagy tisztelője. A családi kastély felső szintjén inasa, Philippe segítségével saját használatára számos illatot fejlesztett ki, majd tökéletesített. Az eseményeken, amelyekre hivatalos volt, gyakran kápráztatta el a vendégeket illataival, amelyek iránt egyre nagyobb lett az igény az általa látogatott körökben. Ám Fouquet makacsul elutasította, hogy árulni kezdjék illat-kreációit.

1937-ben, egy Cote d’Azure-on töltött vakáció egyik estéjén Albert megismerkedett egy amerikai diákkal, aki épp kocsival járta be Franciaországot. A neve John F. Kennedy volt. A hiú Kennedyt már megismerkedésük után pár perccel rabul ejtette az Albert által viselt illat. Kennedy sármja és meggyőző szavai hatására Albert másnap reggel ott hagyott egy mintát a hotelben az ifjú amerikai számára az alábbi sorok kíséretében: „Ebben az üvegcsében benne van az a francia bűbáj, amely az Ön amerikai személyiségéből hiányzik.”

Hazatérése után Albert levelet kapott Johntól, amelyben megköszönte a kedves gesztust, egyben tudatta vele, hogy az illat nagy sikert aratott a barátai körében. Arra kérte, hogy Albert küldjön neki nyolc darab mintát, és „ha a készletei megengedik, még egyet Bobnak”. Mivel Albert nem egészen értette a kérést, úgy döntött, hogy annyi extra mintát küld, ami majd kiegyenlíti a szállítási költségeket. Mivel a tökéletességre való törekvése nem csak a parfümökre, de minden másra kiterjedt, addig nem adta fel a csomagot, míg Philippe egy gyógyszertárban rá nem bukkant pár gyönyörű üvegcsére. Albert megfelelőnek találta őket a parfümje számára, majd feladta a csomagot, melyet John tréfás kérésével címkézett fel: Eight+Bob.

Albertet igencsak meglepte, amikor pár hónap múlva elkezdett leveleket kapni Amerikából, amelyekben hollywoodi színészek és producerek, mint Cary Grant és James Stewart, ostromolták kéréseikkel. Mindenki az Eight+Bob illatot akarta, amihez John apján keresztül jutottak hozzá, aki korábbi vállalkozásai révén jó kapcsolatban maradt a filmvilág szereplőivel.

Sajnos az illat sikere nem terjedt el sok helyen. 1939 tavaszán Albert életét vesztette egy Biarritz mellett történt autóbalesetben. Philippe, az egyetlen ember, aki kezelni tudta a rendeléseket, de csak pár hónapig folytatta a munkát, mivel a II. Világháború kitörése miatt elvesztette a Fouquet családnál vállalt munkáját. Az utolsó szállítmányt könyvek közé rejtette, amelyek közepét a saját kezével vágta ki, hogy a parfüm ne juthasson a nácik kezére.

Évtizedekkel később, hála Philippe családjának, az Eight+Bob értékes formuláját, valamint a hozzá tartozó kifinomult gyártási eljárást teljes egészében sikerült fellelni. Ennek hála ismét az egyik legkülönlegesebb illat lett, amelyet elegáns férfiak éreznek magukénak a világ számos pontján.

Limitált darabszám

1934 Januárjában Albert Fouquet a helyi olasz nagykövet meghívására Chilébe utazott. Amellett, hogy kiélvezte az ország szépségeit, az Andokban kutatott illatos növények után, amelyektől azt remélte, hogy javítani fogják az illatot.

Párizsba számos Andrea hajtással tért vissza. Ezt a nevet Albert adta a növénynek, amelynek kivonata biztosította az Eight+Bob lelkét. Az Andrea egy ritka növény, mivel nagy magasságon és is területen nő, ezen kívül pedig csak decemberben és januárban szedhető le. A begyűjtött virágok egy szigorú kiválasztási eljáráson esnek át, amelynek végén csak a 7%-uk marad meg. Ennek a folyamatnak március-április környékén van vége, és csak ekkor derül ki, hány üvegcse Eight+Bob készül majd el és hány darab jut az egyes országokba.

Fej-jegyek: gyömbér, kardamom, citrom, bergamott
Szív-jegyek: cédrusfa, dió, rózsaesszencia, guajakfa
Alap-jegyek: pacsuli, szantál, ámbra, vanília


www.madisonperfumery.com