Mai divat a folklór varázsában

A divatra fokozottan jellemző, hogy a múlt vissza-vissza kacsint a jövő alkotásában. Most azokat a legjelentősebb ruhadarabokat mutatjuk be, amelyek az urbánus rétegek köreiben egyaránt hatalmas népszerűségnek örvendenek.

Cowboyok

A tehenészfiúk elsősorban egy szubkultúra részeinek tekinthetőek, ám jellegzetes öltözködésük beépült a divatvilágba is. Természetesen ezt nem a Stetson-kalapra vagy a Colt pisztolyra értettük. Jelenleg rendkívül népszerűek a hasonló stílusban készült kiegészítők, nem beszélve a flannel ingről vagy farmerről.

http://www.lopezjennylopez.com/2012/01/falling-in-love-with-cowboy.html

Espadrilles

Ezen a nyáron fedezte fel a divat magának az elsősorban Katalóniában és Franciaországban viselt, kizárólag természetes anyagokból készült lábbelit, az Espadrilles-t. Külön érdekesség, hogy már a XIV. század óta gyártják manufaktúrákban. Viszonylag olcsón be is szerezhető, így nem okoz gondot az aznapi viselet tökéletes összeállítása sem. Kényelmességének köszönhetően kiválóan alkalmas egy hosszú sétára is. A divattervezők gyorsan potenciált láttak benne praktikussága és egyedülállósága miatt, így már kapható Tory Burch, Fred Perry és Hermès boltokban is.

http://swipelife.com/2009/01/16/hermes-mens-espadrilles/

Ethnic Style

A divatházak antropológiai inspirálódása ciklusonként jelentkezik. Az öltözködés történetében először Yves Saint Laurent dolgozta fel forradalmian az afrikai motívumokat, 1967-ben. A sikeren felbuzdulva számos más prominens márka követte őt a későbbiekben. Így került sor többek között hasonló témájú kollekciókra a Dolce&Gabbana tervezőpárostól és Jean Paul Gaultiertől is.

Legutoljára az olasz Gucci divatház merített ihletett a kontinens etnológiai kincseiből 2011 tavasz/nyári kollekciójának összeállítása során. Alapvetően a colorblock elemekből felépülő koncepcióját a képen is látható ruhával tette még változatosabbá. Ezzel párhuzamosan Afrika imádata ugyanúgy jelentkezett a zene területén is, többek között Louie Vega, Grammy-díjas zenész és felesége, Anane közbenjárására.

http://beautyisdiverse.com/2011/01/gucci-this-fendi-that/

From Russia with love

Népi ruhák tekintetében talán az egyik legnagyobb hatást az orosz kultúrkör jelentette a divat életében. Megfigyelhetjük, hogy a tervezők milyen odaadással dolgozzák fel a cári vagy szovjet időszakot az öltözködés terén. A formabontó Yves Saint Laurent megelőzve mindenkit 1967-ben piacra dobta Russian Collection terveit. Elemzők szerint Kenzo 2009-es hatalmas sikerét elsősorban annak köszönhette, hogy a nemzet korszakait egy kollekcióban volt képes sikeresen ötvözni. Dolce& Gabbana tervezőpáros, a szexi nőideál egyik megteremtője, egy koncepció erejéig hanyagolva ezelőtti üzletpolitikáját, orosz parasztasszonyokká varázsolta modelljeit divatbemutatója keretein belül.

image_4280

kenzo_fall_winter_2009_campaign_06

Kalocsai motívumok

Egyre nagyobb rétegek élnek kalocsai lázban és díszítik ruháikat a méltán híres mintával. Kevesebb néha több elvén teljesen egyedivé varázsolhatja egyik kedvenc tornacipőnk vagy vászonblúzunk. Viszont a motívum túlzott felhasználása, akár giccsbe is fulladhat. Kulturális örökségünk részeként meggondolandó, hogy milyen mértékben és keretek között alkalmazzuk.

A hungarikum hatalmas népszerűségnek örvend a világsztárok körében is. Példának okáért említem meg Nicole Kidmant, Suri Cruise-t vagy nem utolsó sorban Emma Watsont, azokat, akik szívesen viselték a magyar hímzést szabadidejükben. Az ország, pedig külön büszkeségeként könyvelheti el, hogy Jenson Button és Louis Hamilton kalocsai mintával fűszerezett overállban versenyzett a világ egyik legnépszerűbb motorsportjában, a Forma 1-ben. Végezetül Alice McCall ausztrál divattervező 2012-ben az ausztrál Mercedes Benz Fashion Week-en bemutatott kollekciójának alapgondolata szintén a kalocsai köré fonódott. A végeredményt hatalmas siker övezte, mely alapján egy kellően romantikus és múltba révedő, de mindezek ellenére innovatív munkát vitt véghez.

http://pinterest.com/pin/96334879499701794/

Tartan

A köznyelv csak skótkockaként emlegeti, amely a Felföld kultúrájának legjellegzetesebb elemei közé tartozik. Források szerint használatának kezdete már a bronzkorra tehető.Külön érdekesség, hogy a kockák különbözősége más-más családokat jelent, ám a divatvilág mintázata merőben eltér ezektől. Az olasz Dolce&Gabbana divatház később egy külön kollekciót szentel az egyedülálló mintázatnak.

dolce-gabbana-fall-winter-2008-2009-ad-campaign

http://4.bp.blogspot.com/_p-xFVeP2njI/R8LxA0oUpCI/AAAAAAAAAGU/X_DlAY9wwuc/s1600-h/20080224_TartanMilanFW2008.jpg

Traje de luces

A szépséges Bianca Baltit Anna della Russo öltöztette divatos matadornak a márciusban Vogue Japan számára. A végeredmény annyira jól sikeredett, hogy saját magunk is elgondolkoztunk, vajon nem lenne-e érdemes befektetni egy hasonlóan stílusos zakóra. Tudni illik, hogy a matadorokat Spanyolországban hatalmas megbecsülés övezi, ezt igazolva nevezték el a gazdagon díszített kabátjukat a „fény kosztümének”, amely elkészítése is hatalmas megtiszteltetést von maga után a közösségben. Mint az editorial is bizonyítja zseniális ízlésről tanúskodik viselete egy fekete ceruzaszoknyával egyetemben.

http://1.bp.blogspot.com/-BC0WkovazOg/TyPMR_Z_CUI/AAAAAAAAk1I/5rIpcZsI3H0/s1600/bianca_balti_vogue_jp7.jpg

Egyes nemzetek öltözékeinek megismerése lehetőséget ad az embereknek, hogy elfogadják és nyitottabbá váljanak távoli etnikumokkal szemben. Így a divat tudatosan is generálhatná azt a pozitívumot, hogy a világ népei valamelyest -ha szűk kereteken belül is-, de toleránsabbá válhassanak egymással.