Márciusi pasink: James Franco

Márciusi pasink egy amerikai színész, akinek filmes jelenetei sokunk szívét megdobogtatják. Azonban nem csak felfelé ívelő színészi karrierjéről ismert napjainkban, hiszen kismillió más dolgot is űz szabadidejében, ami igazán titokzatossá teszi őt!

Nézzünk néhány tényt és érdekességet James Dean tökéletes hasonmásáról!

Ki is az a James Franco?

James Edward Franco 1978. április 19-én született Palo Alto városában, Kaliforniában. Édesanyja Betsy Levine, orosz-zsidó írónő, édesapja pedig a portugál-svéd származású Doug Franco, aki egy Szilícium-völgyi cég tulajdonosa. Két fiatalabb testvére van, Dave és Tom Franco, akik szintén a film- és művészvilág területén építgetik karrierjüket.

http://www.newhdwallpapers.in/wp-content/uploads/2014/04/2014-James-Franco-HD-Desktop-Wallpaper.jpg
Miután befejezte a Palo Alto-i Gimnáziumot, James a Los Angeles-i University of California intézményben angolt és drámát tanult. Ezen tanulmányait viszonylag korán abba is hagyta, inkább a színészi pályát választotta helyette, azonban később visszatért és befejezte a szakot. Sőt, tanulmányainak sorozata csak itt kezdődött el: részt vett a Columbia University által megszervezett írói programban, majd elvégezte a filmkészítői szakot a New York University keretein belül. Ezeken kívül különböző diplomákkal rendelkezik még a Brooklyn College, Warren Wilson College, Rhode Island School of Design intézményeitől. Jelenleg doktori címét készül megszerezni a Yale egyetemen, angol szakból.

http://blogs-images.forbes.com/danschawbel/files/2014/06/people_james_franco_jpeg_1280x960_.jpg

Filmes karrierje 1997-ben kezdődött, amikor 19 évesen szerepet kapott a Pacific Blue sorozatban, majd a Freaks and Geeks Daniel Desario-jaként ismerhette meg a közönség. 2000-ben láthattuk Drew Barrymore színésznővel a Never Been Kissed című romatikus vígjátékban, viszont egy évvel később, a TNT csatorna életrajzi filmjében James Dean alakítása hozta meg neki a várva várt sikert. A legendás színész megformálásáért 2002-ben Golden Globe-díj legjobb színész kategóriájára jelölték, amit meg is nyert. Ezek után láthattuk Robert De Niro oldalán a City by the Sea (2002) bűnügyi drámában, majd egy katonát alakít Nicolas Cage által rendezett Sonny (2002) című filmben. A nagyközönség viszont Harry Osborne-ként ismerhette meg a Pókember-filmekben (2004 és 2007) nyújtott szerepéért.

http://vignette2.wikia.nocookie.net/p__/images/6/62/James-Franco-Spiderman-Harry-Osborn.jpg/revision/latest?cb=20150123164911&path-prefix=protagonist

Ebben az időszakban számos filmben láthattuk, például: Nights in RodanteMilkHowlDate NightSpring Breakers. A 2013-as This is the End fantasztikus vígjátékban saját magát alakította Seth Rogen és Jonah Hill mellett. A komédiában még Rihanna, John Cena és Emma Watson is szerepet kapott. A True Story (2015) bűnügyi filmben szintén Jonah Hill társaságában láthattuk, egy gyilkost alakítva. Feltűnik még a Palo Alto, Third Person és a Child of God című filmekben is. Saját rendezésű filmje, a The Interview címet viseli és hatalmas botrányt kavart: az észak-koreai szervezetek támadással fenyegették meg az amerikai mozikat, ha le merik adni a filmet a nagyközönség előtt.

http://img.cinemablend.com/cb/4/4/4/2/6/8/44426894c50b14fce51c715a0007a0818b8dffddabcd0f96a50adcbffe898f59.jpg

Néhány érdekesség

– Magánéletét sosem titkolta a média előtt: 2006 és 2011 között Ahna O’Reilly színésznővel élt párkapcsolatban, viszont James inkább a tanulmányaira szeretett volna koncentrálni, ami a kapcsolat végéhez vezetett.
– A Pókember szereposztására eredetileg Peter Parker szerepére jelentkezett.
– Hobbija és szenvedélye a festészet, több kiállítása is volt már Amerika-szerte; ez mellett a zenei pályával is megpróbálkozott.
– 2008-ban a Gucci reklámarcaként láthattuk.

http://ell.h-cdn.co/assets/cm/15/02/54ae165e04d13_-_elle-james-franco-gucci-01-de.jpg