Marie Claire Fashion Days 2015

Volt itt minden – hetvenes évek, középkori kastélyok ihlette darabok, mesebeli anyagok, a végletekig merész összeállítások, és még a balatoni nyarakat idéző kollekciók is.

Fogja meg mindenki egymás kezét és készüljön fel, mert most szépen végigzongorázunk a magyar tervezők kollekcióin, melyek az idei három napos Marie Claire Fashion Days keretein belül lettek felvonultatva, kezdve a pénteki nappal, ahol megismerkedhettünk a Dániel Benus, a Dori Tomcsányi, az Elysian, a konsanszky, a Nora Sarman, a NUDE by Nubu, a The Four és a Zigi 2016-os tavaszi-nyári darabjaival.

Tehát akkor.

Daniel Benus

85866_712387_784x523

A bemutatót Lengyel Tamás, színész nyitotta meg, remek hangulatot biztosítva ezzel a show további részére. Magát a kollekciót, melyet általában a zene inspirál, a geometrikus minták, a karakteres szabásvonalak jellemezték, színek terén pedig az acélosan hideg szürke, fekete és kék játékát lehetett megfigyelni az élénk, élettel teli árnyalatokkal. Összességében határozottan elmondható, hogy a darabok hibátlanul egyensúlyoznak az elegáns és a sportos fogalma között.

Dori Tomcsanyi

85867_712408_784x523

Dóri tavaszi-nyári alkotásait gyermekkorunk balatoni nyaralásai, (Már akinek.)  a cserkésztáborok, illetve a nem túl üde és vidám, de olybá tűnik, annál inspirálóbb kommunizmus ihlette, melynek hármasa itt meglepően bájos hangulatot árasztott magából. Ez persze nagyban köszönhető a lágy és nőies szabásvonalaknak, a  ruhákon lévő nyomatok pedig elbűvölő pajkosságot kölcsönöznek a daraboknak. Kész mázli, mivel a színvilág komolyabb vizekre evez vissza, ám úgy érzem ez senkit nem zaklat fel, mert minden darab praktikus, hordható, és nem utolsó sorban – különleges.

Elysian

85868_712429_784x523

Az Elysian idén is hű maradt mottójához, mely szerint a letisztult eleganciát, a szép textíliákat és a nőies szabásvonalakat részesítik előnyben, így logikus döntés is volt a gyönyörű Epres Pannival megnyitni a bemutatót. A kollekció darabjai a határozott, szofisztikált és erős nő, illetve a játékosan bájos hölgy különböző képeit vetítették elénk. Azonban legyen az egy kifinomult színvilágú, karakteres szabású nadrág, vagy egy légiesen üde ruha – minden esetben kellemesen lágy esésű darabokat láthatunk.

Konsanszky

85869_712450_784x523

Ha eddig azt gondoltuk volna, hogy a bájos kislányokon és az erős nőkön kívül már nincsen más kategória egy mai nő számára, akkor itt már rájöhettünk, hogy tévedtünk. A Konsanszky shown a merész, vagány nőt ünnepeltük a húszas évektől kezdve egészen a nyolcvanas évekig, ahogyan azt Schoblocher Barbara méregzöld flitteres ruhája, az elasztikus anyagok, és a zöld-fehér-fekete szentháromsága is sugallja.

Nora Sarman

85870_712471_784x523

Valószínűleg velem van a probléma, de az első gondolatom ezen a bemutatón az volt, hogy ki hívta meg Lady Gagát. De aztán leesett, hogy a Nora Sarman “pusztán” egy mesebeli hótündérré formálta Pásztor Anna énekesnőt, és bizony-bizony, a kollekció további elemeiben sem okozott csalódást. Könnyed, testhez simuló, ám mégis lenge átlátszó anyagok a pasztellszínek különböző árnyalataiban, legyen az jeges kék, barackos nude, vagy bármi, ami a kettő között van, mindezzel olyan hangulatot kreálva, mintha egy elvarázsolt kastély köddel ellepett kertjében ébredtünk volna.

NUDE by Nubu

85871_712493_784x523

Üdv a modern – és fényévekkel sikkesebb – Karate Kidben! Jó, a filmet nem láttam, a harcművészeti felszerelésekben meg nem vagyok járatos, de mind értjük mire gondolok, ugye. Persze nem csak a kungfu bajnokokat idéző formák, a quilted anyagok és az úgynevezett “obi” övek uralták a bemutatót, bőven találhattunk magunknak más, laza, ám, többnyire a fényes anyagoknak köszönhetően, mégis elegáns darabokat is. Színek terén azt hiszem senkit nem lepünk meg a feketével és a fehérrel, de az már izgalmasabb újdonság lehet, hogy megjelentek a misztikus sötétlila, sőt, a kobaltkék árnyalatok is.

The Four

85873_712567_784x523

Aki olvasta összefoglalónkat a Mercedes-Benz Fashion Weekről, annak már valószínűleg leesett, hogy most sem fogok a The Four tavaszi-nyári kollekciójáról rosszat mondani – eklektikus, sikkes, sportos, kényelmes, mégis kifinomult, pont, amire egy mai modern városi nőnek szüksége lehet. Noha a megnyugtató neutrális színek dominálnak, amennyiben egy-egy árnyalattal megpróbál kitörni ebből a tematikából, még mindig megmarad a higgadt, enyhén élénkebb színek talaján.

Zigi

85874_712587_784x523

Ziginél az első számú szempont a kényelem volt, legyen az egy mindennapos szerelés, egy koktélruha, vagy akár egy sokkal inkább alkalmi darab. A visszatérő motívumok a kék bársonnyal készült indaminták, a hajókötélre emlékeztető kiegészítők és övek és a neutrális színek végtelen skálája volt… kivéve, amikor épp érzéki skarlátvörös darabokkal kápráztatott el minket.

Most pedig észrevétlenül suhanjunk át a szombati napra, ahol a délután folyamán az Enihorn, az Émé, a Galla, az LBL, a Celeni, a Cukovy, a Fibula, és a Zoe Phobic, majd este az Annaeva, az Artista, a Cako, és a Zako kollekcióiból kaphattunk ízelítőt.

Enihorn

85900_712887_784x523

Ismét csak szemügyre vehetjük a mai modern nőt – ezúttal az Enihorn szemén keresztül. Hogy milyen is ő szerintük, azt mai gyors és fejlett világunkhoz képest úgy tudnám leírni, hogy természetközeli. A nyugodt földszínekkel, rendkívül nőies motívumokkal és lágy esésű anyagokkal operáló márka az alapvetően higgadt összhatásba próbált egy-egy izgalmas részletet csempészni, legyen az hirtelen felbukkanó élénk színakkord, vagy szokatlan anyagválasztás.

Émé

85900_712896_784x523

Az Émé showján a modelleket a kislányos báj és elegancia jellemezte: légies szín, egyszerű formavilág egy-egy titokban előbukkanó aprólékos részlettel, amely nagyszerűvé és egyedivé teszi az összhatást. Csak semmi harsány, semmi kirívó – miért is lenne, hiszen ezek a darabok a könnyed kellemről szólnak, a nőről, aki elbűvöl, de még véletlenül sem veszi túl komolyan magát.

Galla

85900_712906_784x523

Ha az Émé nőalakjai a kislányos bájt varázsolták elénk, akkor a Galla a karakteres nőt mutatta meg, aki tudja mit akar, és aki meg is szerzi azt. A jogosan oly népszerű nude színkombinációk mellett fel-felbukkan egy-egy erőteljes folt a palettán a pipacspiros és az élénk pink képében, a formát illetően pedig megfigyelhetőek a keleti harcművészetek világát idéző elemek, a grafikus minták, és a határozott kivágások.

LBL

85900_712924_784x523

Milyen egy szerethető tavaszi szett? Vegyük alapul a fehéret, a fehéret mindenki szereti, majd mint egy igazi művész, hanyag eleganciával dobjuk a vászonra a nap életvidám sugarait, a tenger tiszta árnyalatát, mintha csak egy hajóúton lennénk. (Kivéve, hogy nem vagyunk. Mert november van. Hideg. És sötét.) Végezetül pedig, hogy igazán sajátos legyen alkotásunk, engedjük el magunkat, és adjunk minden egyes darabunkhoz szokatlan részleteket, meglepő formákat, pont, ahogy az LBL tette.

Celeni

85915_713106_784x523

Üdv a színtiszta hetvenes években – egy csavarral. Persze, a bohém szabású és mintázatú darabok, a fejkendők, a trapéz, és még sorolhatnám mi minden visszaköszön abból az időszakból – de a pasztell árnyalatok, a babakék, a halvány rózsaszín, vagy a sárga mind mintha egy álomvilág szerű változatába kalauzolna el bennünket.

Cukovy

85915_713116_784x523

És a hetvenes évekből vissza is ugrottunk… egészen a jövőbe. Letisztult, mégis tele van apró megoldásokkal melyek igazán érdekessé teszik – legyen az egy-egy vágás az ujjon, egy oldalt felsliccelt szoknyarész, egy rafináltan megoldott öv. A transzparenseket idéző bőr anyagok pedig gyakorlatilag olyan hatást keltenek, mintha a modellek kifacsart módon jövőből jött kalózok lennének, és őszintén, nagyon jól működik ez a párosítás. A Cukovynak megint sikerült össze nem feltétlenül illő párosításokból valami igazán egyedit és szépet alkotnia.

Fibula

85915_713126_784x523

Ti tudtátok, hogy a “fibula” az valójában egy, a bronzkortól használatos eszköz volt, mellyel a vállon tűzték össze a köpenyt vagy a felsőruházatot? Én sem, és lényegében ennek köze nem volt a bemutató inspirációjához, (Bár eme viszonylag új márka profiljához annál inkább, ha ez bárkit is megnyugtat.) úgyhogy kanyarodjunk is vissza a bemutatóhoz. Noha teljes mértékben pártolom a neutrális, akár pasztell színek használatát, mégis nagyon lelkes lettem mikor megláttam a Fibula legújabb kollekcióját, amely bővelkedett a naplemente gyakorlatilag összes árnyalatában, számomra kissé az afrikai szavannák alkonyát idézvén vissza, főleg, ha megnézzük a rojtokkal díszített részleteket.

Zoe Phobic

85915_713136_784x523

Egy újabb futurisztikus ihletésű kollekció, abszolút gyönyörűen megtartva az egyensúlyt a túl-a-modernen és a viselhető között. A Zoe Phobic lányai merészek, lendületesek, dinamikusak, szeretik a kényelmet, de egy pillanatra sem szűnnek meg teljes mértékben nők lenni. Nem tudom eldönteni, hogy az izgalmas formavilág vagy az imádni való anyagválasztás vett le még jobban a lábamról, mindenesetre azt hiszem a kompromisszumok eme egyvelege járult hozzá ahhoz, hogy egy ennyire üde, fiatalos, mégis vagány kollekcióval rukkoljon elő.

Annaeva

85901_712934_784x523

Az Annaeva az ízig vérig klasszikus nő kollekcióját tárta elénk – a lehető legnőiesebb szabásvonalakkal, érzékien sötét árnyalatokkal, és alaposan kidolgozott mintákkal. Fénylő, az alakot hibátlanul kiemelő anyagok és formák, a derekat hangsúlyozó megoldások, mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy emlékeztessenek minket arra, milyen az igazi nő.

Artista

85901_712943_784x523

Az Artista kollekciójában érezhetően a kényelem felé billent a prioritás mérlege, és ezzel szerintem senkinek semmi problémája nincs, ugyanis így végre a végletekig kellemes érzetű anyagokat és formákat kaptunk, melyek mindenkit összhangba hoznak önmagukkal. Ami pedig még véletlenül sem engedi, hogy belesüppedjünk a hétköznapok világába, azok a vibrálóan élénk és vidám, vagy épp ellenkezőleg, a chi-re emlékeztető, nyugalmat árasztó színválasztások voltak.

Cako

85901_712952_784x523

Ismét egy mediterrán álomnyaralásra emlékeztető kollekcióval találkoztunk, köszönhetően a vattacukor árnyalatainak, és a lenge, szellős daraboknak. A bemutató egyetlen része, amelyek kicsit kiszakított az álomszerű képekből és egy karakteresebb jelleget adtak néhol a szetteknek, az a határozott kialakítású kiegészítők, illetve a néhol megjelenő éles szabásvonalak voltak.

Zako

85901_712961_784x523

És hogy milyen az idei tavasz-nyár férfija? Egyszerű, vad, merész. Lendületes, és van humorérzéke, legalábbis ezt látja az ember amikor ránéz a Zako darabjain megjelenő eleven és grafikus mintákra, amely nem is meglepő, hiszen a tervezőpáros fő ismérve a szabadon kezelt, sajátos, kézi nyomhagyás. Legyen az egy folt, egy művészeti inspiráció, bárminemű nyom, amely a személyiséget írhatja körül – ők ezt grafikai mintákként interpretálják nekünk.

És végül, de nem utolsó sorban, aki nem fáradt ki a nagy pezsgőkóstolásban, az szemügyre vehette az Anna Daubner, a Bridget & Olivia, a Prieston, a Zsigmond Dora, az 1975, az INQ concept, a Mei Kawa, és a Virag Kerenyi munkáit.

Anna Daubner

85920_713235_784x523

A 2014-ben saját márkával debütáló Annára leginkább a fehér színvilág a jellemző, köszönhetően a Maison Martin Margelánál eltöltött idejének, ahol a tervező letisztult szemlélete még anno nagy hatással volt rá, éppen ezért meglepve tapasztaltuk, hogy idén kissé kitört ebből a burokból, és milyen jól is tette. Abban azonban nem változott, hogy továbbra is a rá jellemző minimalizmust, bohókás megjelenést – Úgy értem, láttátok azokat a pálmafákat? És a bohém, mégis geometrikus mintákat? –  és modern eleganciát tartsa szem előtt.

Bridget & Olivia

85920_713245_784x523

Vannak, akik a “sportos-elegáns egyenesen” szeretnek középtájt lavírozni, hogy megtartsák az egyensúlyt. Vannak, akik kétségkívül szeretnek elmenni az elegáns irányába. Hát, a Bridget & Olivia nem ilyen, ők fogták magukat, és egy abszolút sportos kollekcióval rukkoltak elő, hallelujah. Igazából már a végletekig kényelmesnek, ám mégis sikkesnek tűnő overallnál megfogtak, de a bő ingruháknál és a glamúrosan újragondolt sportruházatnál már végképp az övék lettem.

Prieston

85920_713264_784x523

Esküszöm, a Prieston legújabb kollekcióját Cindy Lauper Girls Just Want To Have Fun című száma inspirálta. Rendben, egészen valószínű, hogy nem, de merje azt mondani bárki is, hogy nem ez a dal fut végig a gondolatain miközben ránéz ezekre az élettel teli, vibráló narancssárga és pink színkombinációkra és a pajkos, vidám formákra. Pláne, hogy mindezeket az édes kis részletek teszik igazán különlegessé – egy-egy vagány felirat itt, némi tollberakás ott, szív alakú kivágások, és még sorolhatnám.

Zsigmond Dora

85920_713274_784x523

Zsigmond Dóra inspirációja a férfi, akinek értékes kapcsolata van a tradíciókkal és belső valójával, aki igyekszik kitörni a tömegből és valami egyedit adni másoknak. Színek terén nem esett túlzásokba a tervezőnő, de ezt nem róttuk fel neki, hiszen kárpótolt minket a részletekre és különös megoldásokra való törekedésével. Ügyesen keveri a klasszikus és alternatív anyagokat, a megszokott és tradicionális technikákat.

1975

85917_713174_784x523

Győre Nikoletta és Kupi Szimonetta munkáira összességében elmondható, hogy törekednek a letisztult, konstruktív, ám mégis érzéki darabok létrehozására, aki pedig nyomon követi munkásságukat, annak nem meglepő, hogy színviláguk a fekete, fehér, sötétkék, szürke és a nude talaján mozog, mégis mindig sikerül valami újat mutatniuk, legyen az az anyaghasználat, vagy a formavilág terén.

INQ Concept

85917_713184_784x523

A második világháború előtti enteriőrök – geometrikus formák, tág terek, military árnyalatok ihlették az INQ Concept tavasz-nyári alkotásait, melyekbe nem félték belecsempészni a pasztell színek lágyságát. A különböző darabokat szalagok tartják, és elmondható, hogy náluk a komfortosság, a nyugalom és a szimmetria elérése volt a fő szempont.

Mei Kawa

85917_713194_784x523

A Mei Kawa noha elsősorban férfiaknak tervez, láthatóan a nők számára is akadnak megfelelő darabok, köszönhetően a márka nevében is visszaköszönő kettősségnek – mottója ugyanis az, hogy a szigorúbb, karakteresebb, egyszóval férfiasabb formákat a nőkre jellemző játékosság és lágyság töltse ki, ami jelen kollekciójukban is megfigyelhető. Mivel tudatosan a természetesség az elsődleges cél, a munkák abszolút testbarát anyagokból készülnek olyan sajátos megoldásokkal, hogy azok a mindennapokban könnyedén variálhatóak legyenek.  Az idei kollekcióban pedig egy teljes mértékben sport inspirálta hatást vehettünk észre, mely nyugalmat, kényelmet áraszt magából, és… azt hiszem a galériában található képek maguktól beszélnek.

Virag Kerenyi

85917_713213_784x523

Emlékeztek még, amikor azt mondtam a Nora Sarman a tündérien elvarázsolt kastély ködös kertjében való ébredést érzékelteti? Na. Hát, akkor a Virag Kerenyi a körülötte lévő rejtélyes, sötét erdő mágikus mivoltát és ezerarcú lényeit fedi fel előttünk, ehhez mérten pedig a sötét tónusú színválasztás jellemezte. Színek terén nincs is szükség többre, ugyanis anyaghasználat terén emelték a tétet – miért is használnának egyszerűen króm beütésű darabokat – itt a flittereket is bevetették. A Virag Kerenyi kollekció már messze nem csak a vagány, karakán alakokról szól, a kreativitás és az érzékiség a darabok minden ízében érezhetőek.

A képek forrása.