Marie Claire Fashion Days 2017 – A divat művészete

Az elmúlt nyolc évben a magyar divatvilág egyik legmeghatározóbb eseményeként tündökölt, és nem volt ez máshogy idén sem. A november 17-19. között megrendezésre kerülő 9. Marie Claire Fashion Days a tavalyi évhez hasonlóan, ismét impozáns környezetben, a Várkert Bazárban kapott helyet.

László Krisztina, a Marie Claire magazin főszerkesztője, egyben a hétvége háziasszonya úgy fogalmazott, hogy az idei Fashion Days kifutóján egy olyan  összművészeti hatást próbáltak megeleveníteni, mely a divat, a zene, a vizuális elemek és egyéb művészeti ágak izgalmas és sokszínű egyvelegét alkotja. A 2018-as tavaszi-nyári kollekciójukat felvonultató magyar tervezők számára ezt a koncepciót nem volt lehetetlen küldetés megvalósítani, hiszen maradéktalan művészi élményt sikerült átadniuk a nagyérdeműnek. És hogy mivel gazdagodtunk idén? Azzal a jóleső érzéssel, hogy a magyar tervezők kreativitása határtalan, mernek nagyot álmodni – és azt meg is valósítják. Szó mi szó, igazán büszkék lehetünk rájuk, a magyar divat zászlóvivőire.

NUDE BY NUBU

A Nubu 2014-ben rukkolt elő kistestvérével, a NUDE by NUBU-val, melynek már a kezdetektől fogva olyan kollekciót álmodtak meg, mely letisztult, kortárs, egyszerű, ám nagyszerű darabokat kínál, amik végső, de nem utolsó sorban valóban hordhatóak.  Ezek a ruhadarabok a városi, modern fiatalok számára lettek megalkotva, akik stílusában a minőség mellett a lazaság és a nem túlgondolt koncepció a mérvadó. Szinte borítékolható volt, hogy Nubuék kollekcióját Polgár Odett nyitja meg, aki stílusát tekintve akár a márka múzsájaként is tekinthető, olyannyira képes azonosulni a tervezők szellemiségével. A kollekció darabjai a már jól megszokott semleges, egymással remekül harmonizáló szürke, fekete és fehér színekben pompáztak, az oversize tollkabátok és pufidzsekik mellett pedig a pamut fejpántok, az óriási shopper táskák és a geometrikus minták is központi helyet foglaltak el.

CUKOVY

Csukovics Brigitta márkája, a Cukovy már a múlt hónapban bemutatta a jövő tavaszi-nyári kollekcióját a Mercedes Benz Fashion Weeken. A STRUKT névre keresztelt kollekciót a Magyar Nemzeti Galéria Modern idők című kiállítása inspirálta, melynek kubista, futurista és expresszionista jegyei mind visszaköszönnek a kollekció darabjain. Mesterien keveredtek a maszkulin és a feminin vonások a vibráló, élettel teli pasztell színek skáláján, minden egyes darab imádni valóan tavaszi, tele egyedibbnél-egyedibb ruhákkal és kiegészítőkkel, legyen szó a négyzethálóról, pasztell színekről, a sárga bőrdzsekiről, vagy a hatalmas színes szoknyákról, a Cukovynak sikerült meglibbentenie előttünk a jövő tavaszi madárcsicsergést- még így, november derekán is.

 

Elysian

Az Elysian bemutatója igen erősen indult: a kollekciót Borbély Alexandra nyitotta meg, aki úgy lejtett végig a hátán mélyen kivágott Elysian ruhakölteményben, mintha egész életében ezt csinálta volna. A ruha bámulatosan mutatott rajta, a közönség pedig elismerő tapsviharral jutalmazta. Nem véletlen a tervezők választása, hiszen az Elysian-nő erős és büszke, ugyanakkor törékeny és érzékeny is egyben. A kollekció a 30-as éveket idéző fürdőkultúra légiesen könnyed oldalát vonultatta fel, a lágy vonalú és finom szabású bodyk és ruhák formájában, a tavirózsa és szitakötő-mint a kollekció védjegyei-pedig mindenhol felfedezhetőek voltak valamilyen formában.

 

Mode by Sandor Lakatos

Lakatos Sándor bemutatóját igazán stílusos módon Mucsi Zoltán nyitotta meg, aki utánozhatatlan humorát megcsillogtatva, szó szerint stíluscsászárként vonult végig a kifutón, nem kis tapsvihar kíséretében. A márkára jellemzőnek és megszokottnak mondható fekete-fehér színhasználat tekintetében most sem volt hiány, ahogy a meghökkentő formatervezésben sem: elég, ha csak a nadrágra gondolunk, melyben a fehér ing is valamelyest visszaköszönt. A kollekcióban a fényesebb darabok és a lyukacsos kapucnis pulcsik és ruhák mellett ott volt a klasszikus hajszálcsíkos nadrágkosztüm, és a kissé disszonáns kockás öltöny is, melyek egytől egyig utánozhatatlanná tették a a jövő évi tavaszi-nyári kollekciót.

Nora Sarman

Sármán Nóri 2011-ben alapított márkájára eleve jellemző romantikus felhang a  The Honeymooner névre keresztelt 2018-as tavaszi-nyári kollekciójában is igencsak meghatározó volt. Az aprólékos módon díszített csipkéktől, fodroktól és virágos rávarrásoktól a ruhák egytől egyig a boldog és romantikus nyaralásra szánt darabok koncepcióját erősítik, melyek hol áttetszőbbek, hol csupán csak sejtetnek valamit, de a fehér szín, -néhol egy kis sárgával ötvözve- a fodrok, a virágok és a széles karimájú kalapok alapvetően a kollekció lelkét képezték, mintha csak egy tejfehér, szerelmes álomvilágba csöppentünk volna.

Tomcsanyi

Tomcsányi Dóri jövőre, a melegebb évszak beköszöntével valami igazán mozgalmas és vidám időtöltésre invitál bennünket, legújabb kollekciója koncepciója ugyanis a tenisz vintage stílusa lett.  A Dóritól megszokott retró és modern vonal most is imádni való módon keveredett egymással, a ruhákon megjelenő teniszütők, teniszpályák és műanyag székek mintái pedig olyan bohósággal dobják fel a szetteket, amit csak a Tomcsanyi-stílussal lehet azonosítani.

 

THE FOUR

Vibráló, élettel teli színekben, és meghökkentő formákban egyáltalán nem volt hiány a THE FOUR bemutatóján. A márka kollekcióját Weisz Fanni nyitotta meg, szettjében a narancssárga dominált, de a kollekcióban olyan különleges darabok is megjelentek, mint a színes bundák, az ugyancsak vibráló mintás szoknyák, és a márka védjegyeként szolgáló  MOTIVATED feliratos pulcsik és pólók. Kimondottan friss, üde és bátor darabokat láthattunk, melyeket mi is nagyon szívesen hordanánk. A márka filozófiája a legújabb kollekcióban is tetten érhető volt, azaz, hogy merd variálni a színeket és mintákat, légy önmagad, légy karakter!

Képek forrása: www.marieclaire.hu/Nagy Attila és Gregus Máté