„Merd megélni magad, légy büszke magadra” – Sitku Bernadett interjú

Esküvői ruhatervezőként segíti a mennyasszonyokat, hogy életük nagy napján a legjobb formájukat hozhassák, ugyanakkor szakmai tudása és elhivatottsága mellett sokkal többet ad, mint egy gyönyörű ruha. Értéket közvetít, hogy a nő, Nő lehessen az esküvője napján.

Elsősorban esküvői és alkalmi ruhákat tervezel. Hogyan alakult ki, hogy ilyen irányba szeretnél elmozdulni?

Felnőtt fejjel kezdett el igazán vonzani a ruhák világa. A kezdtek kezdetén gyakran találkoztam azzal a nehézséggel, hogy nem igazán találtam olyan ruhát az üzletekben, ami méretben megfelelő lett volna rám az alacsony termetem miatt. Innen jött az ötlet, hogy miért is ne tervezhetnék, készíthetnék magamnak ruhát, ami még egyedibb is lehet, mint a boltokban találhatóak. Első körben ez volt, ami elindított a ruhákkal kapcsolatos úton, bár igazság szerint a mai napig keveset tervezek magamnak. Az érdeklődésem korán átterelődött az alkalmi ruhák vonalára, amihez nagyban hozzásegített az első divattervezői pályázat, amin elindultam.

Ezután alakult ki a márka fő koncepciója, hogy esküvő és alkalmi ruhákat szeretnél tervezni?

Igen, ekkor éreztem meg, hogy igazán elmerülni ebben a világban tudok, mikor az első alkalmi ruha került ki a kezeim közül, amivel neveztem. A különdíjas helyezésem pedig hab volt a tortára és megerősítette bennem, hogy kifelé is érződik, hogy ez a vonal áll közel a szívemhez.

A márka, a Berbloom, a nőies, kifinomult, ugyanakkor egyedi stílusra törekszik. Hogyan találkozik ez a két stílus?

Elsősorban arra törekszem, hogy az különleges megoldások mellett a nők, akik a ruhámat viselik, érezzék, hogy nekik szól, amit tervezek. Akik hozzám fordulnak, alapvetően azonosulni tudnak ezzel a nőies irányzattal, amit képviselek és az apró részletek segítségével megmutatkozik a személyiségük is. Így tudják leginkább magukénak érezni a ruhát.

Milyen kérésekkel keresnek meg leginkább? Fel tudsz állítani hazai trendet a tapasztalataid alapján?

Még mindig érzékelhető különbség a hazai és nemzetközi trendek között. De kezdenek már egyre bátrabbak lenni az itthoni menyasszonyok is akár stílus, akár színválasztás tekintetében. Gondolok például egy overálos esküvői ruhára, aminek a gondolatával még a legtöbben csak elméleti síkon játszanak, de a hagyományos értékek megőrzése mellett nagy hangsúlyt kapnak a modern megoldások is már. Illetve egyre inkább előtérbe kerülnek a kényelmi szempontok a kellem mellett. Hisz látják, hogy a két dolog egyáltalán nem zárja ki egymást. Tündökölhetnek például egy csodálatos lágy esésű uszályos ruhában anélkül, hogy kényelmetlenül vagy feszengve érezzék magukat. Különösen ha az adott darab kifejezetten nekik, és rájuk készül.

DSC_5051

fotó: All that makes you happy; dekor: Esküvődekor Nóritól; smink: Szlamizita

A folyamatos megújulás az esküvői ruhák tervezése során is fontos. Honnan szerzed az inspirációt a munkáidhoz? Van bevált tipped?

Általában sokkal inkább érzésből, mint tudatosan alakul ez a folyamat. Amikor csak egy-egy darabot tervezek, akkor akár a pillanatnyi képek, benyomások, érzelmek tudnak dominálni és vezetni az alkotás folyamán. Előfordul, hogy szabóbabán tervezek. Ilyenkor van, hogy akár az alapanyagok alapján döntök és a kezdeti elképzelés élőben formálódik, amiben a „véletlenek” is szerepet játszhatnak.

A konkurenciát mennyire figyeled, mennyire tartod velük a lépést?

Vannak kedvenc tervezőim, de nem üzleti szempontból követem nyomon őket. Sokkal inkább alkotásként tekintek más és a saját munkámra is.

DSC_4875

fotó: All that makes you happy; dekor: Esküvődekor Nóritól; smink: Szlamizita

Térjünk vissza a márkádra egy kicsit. Mit jelent számodra a márkád kulcsüzenete?

Maga a márkanév, a nevem egy részéből és a kivirágzás szó angol megfelelőjéből tevődik össze. A kivirágzás számomra a kiteljesedést, önmegvalósítást szimbolizálja, ezért igyekeztem olyan szót alkotni, ami mindezt magába foglalja. Amolyan missziómnak tartom, hogy a nőket, akikkel együtt dolgozom, saját maguk által tudjam fejleszteni. A ruha sok esetben egy eszköz, hogy segítsen számukra, hogy észrevegyék és megéljék saját szépségüket. Leírhatatlan érzés, amikor látszik rajtuk, hogy jól érzik magukat a bőrükben és szinte ragyognak. Pedig nem történt más, csak egy olyan ruhát viselnek, ami minden részletében Őket tükrözi vissza. Nagyon hálás dolog, hogy egy kicsit segíthetek nekik megélni ezt a kiteljesedést. Különösképpen a nagy napjukon. De bízom benne, hogy ez az élmény sokáig elkíséri őket, és minden alkalommal a tükörbe nézve különlegesnek látják magukat.

Hogyan látod a hazai piacon a tervezők lehetőségeit?

Kezd javulni a tendencia, egyre többen igénylik és nyitottak a tervezői darabokra, de a többségtől talán még mindig távol áll, hogy beengedje az egyedi öltözködést az életébe.
Ez lehet amiatt is, hogy a vásárlók elsősorban a fast fashion márka áraival hasonlítják össze a tervezői ruhákéit, ami így jelentősen különbséget mutathat. Viszont ebben az esetben talán a legnagyobb baj, hogy az emberek nem látják, hogy valójában mennyi munka van egy ruha megszületése mögött, csak a végső árat nézik. Megoldás lehetne akár, ha lehetőségük lenne bepillantani a kulisszák mögé, például a közösségi média platformjain keresztül, és így közelebb kerülhetnének ezekhez a darabokhoz is.

Van rá esély, hogy a hazai tervezők közös munkával, akár egy közös projekt vagy kezdeményezés során támogassák ezt a szemléletváltást előidéző projektet?

Szerintem igen, többen is csatlakoznának ehhez. Mindenképp érdekes és izgalmas összefogás lehetne.

Egyéb együttműködésre volt már példa, amit az Instagram oldaladon is nyomon lehet követni. Készülsz még hasonló együttműködésekre?

Igen, esküvő témában volt néhány együttműködésem már. Több alkalommal alkottunk együtt fotográfussal, dekorossal, cukrásszal, ékszertervezővel. Remek lehetőség a közös kreativitás kibontakozására és arra, hogy segítjük és támogatjuk egymást. Nemcsak fantasztikus alkotókat ismerünk meg egy-egy ilyen alkalommal, hanem inspiráljuk is egymást és egységben az erő alapon, közösen több emberhez el tudunk jutni a mondanivalóinkkal.

DSC_4972

fotó: All that makes you happy; dekor: Esküvődekor Nóritól; smink: Szlamizita

A megjelent képeken jól látszik a természet ábrázolása. Ez a fajta természetközeliség a márka része?

Tudatalatti tudatos, azt hiszem így lehet a legjobban leírni. De általában a képek az adott alapkoncepción túl érzésből születnek. Az elkészült képek szépsége leginkább a fotósok érdeme, de abban biztos vagyok, hogy a munkánk iránti szeretet tükröződik vissza rajtuk. Kimondott színvilág, ami a márkához kapcsolódik, nem igazán van jelen, de elképzelhető, hogy egyszer csak még egységesebb lesz.

A közösségi médiában jelenleg csak az Instagramon vagy jelen. Ez tudatos választás?

Az egész márkát egy kis csend veszi körül mostanában. Többnyire ezért is szüneteltetem a Facebook jelenlétet, illetve az Instagram oldalon az aktivitást erősebbnek éreztem korábban is. De ez nem jelenti azt, hogy elvetném a visszatérést a Facebook oldalra.

Mi a terved a jövőre nézve?

Az utóbbi időben a csend mögött egyfajta megújulás, átalakulás volt jellemző rám is, ami vonzza magával azt, hogy ezt a márkánál is észre lehet majd venni. Számos új ötletem és tervem van, rövid és hosszútávon egyaránt. Szeretnék majd kivételesen kollekciót tervezni, új célcsoportot megcélozni, ezek mind új kihívások. Rég dédelgetett vágyam, hogy szeretnék kifejezetten az apróbb termetű nőkhöz szólni és számukra tervezni, már csak a saját tapasztalataimból is kiindulva. Nem titkolt szándékkal, hogy ösztönözni tudjam Őket arra, hogy bátran vegyék fel azt, amiben jól érzik magukat, és hogy az általánosnak vélt szabályok ellenére is viselhetnek olyan darabokat, amitől eddig tartottak.