Meseszerelem

Kezeket fel, ki imádja még a mai napig is a meséket? Ugye, hogy ezekből sosem lehet kinőni? Ha csak másfél órára is, de vissza tudják hozni gyerekkorunk legszebb pillanatait. Ennek kapcsán hoztunk el nektek 3 olyan animációs filmet, amelyet muszáj látnotok!

Ciki vagy cuki?

Egyértelműen cuki! Már kinőttünk abból a korból, ahol bármi is a ciki kategóriába csúszna, nem gondoljátok? Ráadásul, ha jobban belegondoltok, (kis)felnőtt fejjel nézve egy mesét nem az lesz a lényeg, hogy a hercegnő szívét elrabolja a királyfi, hanem észreveszitek a mögöttes tartalmat is. Hiszen minden rajzfilmben megjelenik valami fontos mondanivaló: szeressük egymást olyannak, amilyenek vagyunk; ne legyünk gonoszak embertársainkkal; segítsünk egymáson a bajban stb. Ezeket átgondolva inkább cuki mint ciki, nemdebár?

lilo

Gólyák

2016-ban debütált Storks címmel Nicholas Stoller és Doug Sweetland rendezésében készült rajzfilm, amely sokak szívébe belopta magát élethű, de mégis könnyed stílusú és nagyon tanúságos mondanivalójával. Élénk fantáziával rendelkező olvasóink már a címből is arra asszociálhatnak, hogy babákkal, babaszületéssel foglalkozik a mese. Az alapsztori bizony ez, de a készítők megbolondították néhány csavarral: beszélő gólyák, egy egész vállalkozás a csecsemőkre építve és rengeteg felelősség, amely a családalapítással jár.

A film megálmodói ügyesen elrejtettek egy társadalomábrázolást a képkockák mögött, melyekben megjelennek a világunkra jellemző problémák: kirekesztés, igazságtalanság, bizalmatlanság. Ugyanakkor ezekkel párhuzamosan ott van szinte mentőövként a bátorság, összetartás, önzetlenség. Gyakorlatilag anélkül hívja fel a figyelmet ezekre a jelenségekre az animáció, hogy erőszakoskodna: eléri, hogy a néző ne gondolkozzon, egyszerűen csak bámulja a képernyőt és mintegy “aha”-élményként arcon csapja az, ami a világunkban uralkodik. Garantáljuk, hogy a finálé után máshogy fogtok vélekedni az életetekről.

Bébi úr

2017-ben bemutatott, Tom Grath által rendezett The Boss Baby című animációs film alaptörténete hasonló az előzőhöz: szintén a gyermekszületés áll a középpontban, ám itt szó sincs már a gólyákról. Ennek ellenére – a mesevilághoz méltóan – ismét egy agyafúrt ötlettel álltak elő a készítők, miszerint a babákat gépekkel gyártja a Bébi Rt. A csavar ott van, amikor eldöntik, hogy a csecsemők családokhoz kerülnek avagy a vállalat alkalmazottjai lesznek. Így született meg Bébi úr is.

Ennél a rajzfilmnél inkább a szórakoztatásra fektettek nagyobb hangsúlyt a gyártók, mint a mögöttes tartalomra. Amivel természetesen az égvilágon semmi gond nincs, hiszen ilyen alkotásokra is vágynak a nézők. Persze megfigyelhető az összetartás egy közös cél elérésénél, a szeretet, amelyre mindenkinek szüksége van és amely nem kerül sokba.

Ha egy vicces filmre, kikapcsolódásra vágysz némi mókával megfűszerezve, akkor ez a mese tökéletes választás lesz, erről biztosíthatunk!

Virsliparti

Bár kilóg a sorból, ennek ellenére elhoztuk nektek a Sausage Party címmel Conrad Vernon és Greg Tiernan által rendezett animációt, mert ahány ember, annyi ízlés. Megoszlottak a vélemények erről a meséről, van akinek nagyon tetszett, van akit felháborított. Pontosan ezért most nem alkotnánk róla véleményt, mert úgy vagyunk vele, hogy mindenki döntse el maga, hogy mit gondol róla. Egy biztos, ne legyetek előítéletesek, egy könyvet sem a borítója alapján ítélünk meg – legalábbis nem szabadna -, és kukkantsatok legalább egy picit bele, hátha elnyeri tetszéseteket és végül jól szórakoztok rajta.

Aki esetleg még nem hallott erről, annak így előzetesben ismertetnénk, hogy egy felnőtteknek szóló, 18-as karikás filmről van szó, amely túlfűtött erotikával. Lényegében így lehetne körülírni egy mondatban az alkotást, de az alábbi trailer megmutatja, hogy pontosan mire gondolunk:

Bónusz tippek mindenféle kommentár nélkül:

  • Balerina (Ballerina, 2016)
  • Jégvarázs (Frozen, 2013)
  • Vaiana (Moana, 2016)
  • Trollok (Trolls, 2016)
  • A hercegnő és a béka (The Princess and the Frog, 2009)
  • Gru-filmek (Gru, 2010/2013/2017)

keepcalm