Miért jó könyvtárba járni?

Sajnos manapság egyre kevesebb embertől hallhatjuk, hogy szeret olvasni, vagy éppen sokat olvas, ám közülük is akadnak olyanok, akik a digitális könyveket részesítik előnyben – emiatt sokan azt gondolhatják, a papír alapú könyvekre és azok gyűjtőhelyére, a könyvtárakra egyre kevesebb szükség van. Vajon igazuk van?

A könyvtárak számtalan kisebb-nagyobb előnnyel rendelkeznek, olyanokkal, amelyek elsőre akár eszünkbe sem juthatnak – nem véletlen, hogy már több évezrede léteznek ezek az intézmények, történelmük ugyanis legalább a III. századra nyúlik vissza időszámításunk előtt, arra az időre, amikor megalapították az ókori világ legnagyobb könyvtárát az egyiptomi Alexandria városában.

Manapság már messze sem kell mennünk, ha könyvet szeretnénk kölcsönözni, hiszen szinte mindenki közelében található egy kisebb-nagyobb intézmény, ahova bármikor betérhet. De pontosan milyen érvekkel csalogassunk valakit könyvtárba, illetve miért érdemes nekünk is gyakran járnunk?

tumblr_oemnjxenlq1qhwvwho1_1280

Olcsó

Talán a legnyomósabb érv az, hogy csupán minimális kiadással tudunk tengernyi könyvet elolvasni, hiszen mindössze az olvasójegyet kell kifizetnünk, azt is csak évente egyszer (bár némelyik intézményben az is előfordul, hogy egy adott napon ingyenesen iratkozhatunk be). Mostanság, hogy könyvet vehessünk, igen mélyen kell belenyúlnunk a pénztárcánkba, ráadásul ha később meggondolnánk magunkat vagy az elolvasása után nem tetszene az iromány, nincs lehetőségünk visszavinni. Mellesleg pedig a megvásárolt könyvek végül a polcon landolnak és jobb esetben is csak igen ritkán vesszük újra kézbe őket.

tumblr_ohb3zccjnp1uol799o1_1280

Nagy a választék

Egy könyvtár nem is lenne igazi könyvtár, ha nem lenne benne megszámlálhatatlan kötet – ez a mennyiség pedig hatalmas választékot eredményez, nem kizárólag műfaji szempontból. A szép- és szakirodalom mellett általában nagy számban akadnak olvasmányok idegen nyelven is, a klasszikusok mellett gyakoriak a kortárs alkotások, a népszerűek mellett pedig rálelhetünk néhány különlegesebb, ritkább könyvre is – egyszóval mindenki talál a saját ízlésének megfelelő művet.

tumblr_off67fd47b1s03fboo1_1280

Magazinok

A könyvtárakban nem csak könyvekkel találkozhatunk: számos újság és magazin legfrissebb számába lapozhatunk bele az erre kijelölt részlegen.

tumblr_ofv4ehjidy1r4hp5mo1_540

Különleges atmoszféra

A könyvtár az egyik legrégebbi intézmény, amely a tudás megosztásán alapul, ennélfogva jellegzetes atmoszféra lengi körül. A régi könyvek látványa, illata különleges érzést kelthet bennünk, kellemes a sorok között járkálni; egyszóval azt is mondhatjuk, már azért is érdemes könyvtárba járni, mert egyszerűen jó érzés.

tumblr_ofvlgq9ilx1uol799o1_500

Jó programlehetőség

A könyvtár felfedezése kiváló program lehet nem csak barátok, a család számára is, hiszen az ifjúsági részlegen még a gyerekek is jól érezhetik magukat. Ám az is előfordul, hogy az itt eltöltött idő alatt kötünk új ismeretségeket, az azonos érdeklődési körön alapuló barátságnál pedig nincs is jobb, azonban akár különböző, kisebb – pl. művészeti – csoportok kialakulását is elősegítheti. Mellesleg a csend miatt kiváló helyszín a kutatásra, leckeírásra, tanulásra, ráadásul akár forrásokat, segítséget is találunk ehhez a könyvekben, lexikonokban.

tumblr_oesx798lkw1vqulamo4_500

Programokat szerveznek

A könyvkölcsönzés mellett számtalan egyéb funkciója van egy könyvtárnak, például lehetőségünk van elmenni néhány előadásra, író-olvasó találkozóra, filmvetítésre vagy könyvklubba is.

tumblr_oesx798lkw1vqulamo1_500