Minden, amit a 2017-es divathétről tudnod kell

A hétköznapi öltözködés során hajlamosak vagyunk elfelejteni, honnan származik az, amit viselünk. Megfeledkezünk a számtalan álmatlan éjszakáról, szorgos kezekről, kávéhalmokról és minden más áldozatról, amit a divatházak és tervezőik, dolgozóik értünk, a fogyasztókért hoznak. Most ezek az áldozatok még inkább növekednek, hiszen közeleg a 2017-es divathét!

Történelem

Honnan is származhatna a divathét, ha nem Párizsból? A lavinát az indította el, hogy a tervezők külön modelleket béreltek fel kreációik terjesztésére, mutogatására a francia nagyvárosban. Eleinte a modellek csak az utcán, néhány eseményen jelentek meg a ruhákban. Ezután alakultak ki a divatbemutatók, melyek Haute Couture Salon Show néven terjedtek el akkoriban. A tervezők már több darabbal rendelkeztek, mint amennyit az utcákon, szociális rétegekben mutogatni lehetett, így megalkották ezeket a divateseményeket. Többek között Coco Chanel és Yves Saint Laurent is szívesen rendezett nagyszabású rendezvényt legújabb kollekcióinak bemutatására. Ezek az események pedig több napig is elhúzódtak, így megszülettek a divathetek.

A Négy Nagy

A divathetek megjelenésekor lassan kialakult egy alapvető rendszer, beosztás. Ennek alapján a négy legnagyobb divatváros, azaz New York, London, Milánó és Párizs kezdik a divathetek szezonját, mindegyik városban nagyjából egy hétig tart az eseménysorozat. Ez a sorrend megváltoztathatatlan, a Négy Nagy előtt nem tarthat divathetet egyik város sem. Miután ők megnyitották a szezont, minden divatban érdekelt város megtarthatja a saját eseményeit. Az időpontok minimum egy évvel az események előtt lefoglalásra kerülnek.

phil-oh-pfw-spring-2016-day-7-street-style-07
Christine Centenera – Paris Fashion Week Spring 2016 Ready-to-Wear

Mindent elsöprő csillogás

A divathetek hatalmas munkát és stresszt jelentenek a divatipar dolgozói számára. A grandiózus események előtti utolsó hajrá természetesen nagyon kimerítő, hiszen ahhoz, hogy minden olajozottan működjön, rengeteg embernek kell tökéletesen és együtt végeznie a munkáját. Az a csillogás, amit a közönség lát álmatlan éjszakák és kemény munka eredményeként jön létre. Emellett nem csak maga a divatbemutató fontos, hiszen a közönség soraiban olyan meghatározó emberek ülnek, mint Anna Wintour, Anna Dello Russo vagy Carine Roitfeld. Egy-egy márka divattervezője ezeknek az ikonoknak is bizonyítja tehetségét a show által, így a felelősség nagyon nagy. Ennek megkoronázásaként lépnek ki a tervezők a színfalak mögül a show végezetével.

Fashion Week 2017 Január

A divatipar szorgos dolgozói nem lustálkodhatnak túl sokat az újévi buli után, hiszen a jövő évi első bemutató már január 6-án megrendezésre kerül. Az év első hónapja a férfidivaté lesz, a Négy Nagy megmutatja a közönségnek a férfiak öltözködésének legújabb trendjeit.

  • Január 6 – 9.: London Fashion Week Men’s
  • Január 10 – 13.: Pitti Uomo (Florence Menswear Tradeshow)
  • Január 14 – 17.: Milan Fashion Week Men’s
  • Január 18 – 22.: Paris Fashion Week Men’s
  • Január 22 – 26.: Paris Haute Couture
  • Január 30 – Február 2.: New York Fashion Week Men’s

Fashion Week 2017 Február

Az igazi nagy események februárban kerülnek megrendezésre, kifulladásig pörögnek a Négy Nagy meghatározó divatházai. A februári bemutatókon megtekinthetjük, milyen változást hoznak az őszi/téli trendek.

  • Február 9 – 17.: New York Fashion Week Fall/Winter 2017
  • Február 17 – 21.: London Fashion Week Fall/Winter 2017
  • Február 22 – 28.: Milan Fashion Week Fall/Winter 2017
  • Február 28 – Március 8.: Paris Fashion Week Fall/Winter 2017

mercedes-benz-fashion-week-fall-2012-calvin-klein-collection-emma-stone-29364317-2560-1707

Ti figyelemmel fogjátok követni a divathetet?