“Minden gyermek megérdemli, hogy mosolyoghasson!”

Minden ember számára meghatározó tényező a mosolya, már egészen gyermekkorától kezdve. A legelső dolgok között van, amit megnézünk egy társunkon. Abban az esetben, ha valaki nincs megelégedve saját mosolyával, lelki és fizikai problémák is felléphetnek nála. Mindenki megérdemli, hogy önfeledten, magabiztosan, boldogan, szégyenérzet nélkül mosolyoghasson!

Te tisztában vagy a helyes fogápolás lépéseivel?

A szájhigiénia alapszabályai nagyon fontosak, ugyanis ezen múlik ápolt mosolyunk. Már gyermekkorban meg kell tanulnunk a helyes lépéseket, hogy a későbbiekben mi is át tudjuk majd adni tudásunkat csemetéinknek.

42254324 - family in bathroom brushing teeth

Kezdő lépésnek mondhatjuk a napi többszöri, rendszeres, alapos fogmosást és a fogorvosunk látogatását (évente legalább kétszer, akkor is, ha nincs panasza, először pedig 12 hónaposan ajánlatos).

Dentist brushing a dental model

Ápoljuk fogainkat életkornak megfelelően

Amíg a gyermek kicsi, sokáig a szülőre hárul az a feladat, hogy gondoskodjon gyermeke fogainak ápolásáról (óvodáskor előtt), később pedig, amikor már egyedül is el tudják látni magukat, időnként érdemes ellenőrizni, hogy mindent jól csinálnak-e, illetve emlékeztetni őket a megfelelő lépésekre, amit semmiképpen sem hagyhatnak ki.

Az első fogacskák 6-8 hónaposan bújnak elő, ilyenkor egy speciális, gumiből készült, ujjakra húzható fogkefét használjunk. Később pedig, amikor már több foga is kint van, választjunk minél puhább fogkefét, illetve kis adag fluoridos fogkrémet használjunk csak, ugyanis a legtöbb gyerek a hab nagy részét lenyeli.

A tejfogakat is legalább olyan odafigyeléssel kell naponta kétszer (reggeli előtt, lefekvés előtt) megmosni, mint a csontfogakat, ugyanis a szuvasodás fertőző és nyállal terjed.

Már kicsiként is ismerniük kell a fogápolási eszközöket, mint a fogkefe, fogkrém, fogselyem (12 éves koruk után már használhatják), cukormentes rágó-ilyen az Orbit is-,illetve a plakkfestő tabletta, ami beszínezi a fogainkon maradt lepedéket, így megmutatva, hogy mennyire alapos a munkánk.

67322498 - children's toothbrush oral care on wooden background.

Mi az amit kerülnünk kell, annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk?

A magas cukor artalmú ételek és italok semmilyen tekintetben sem pozitívak a testünk számára. Olyan ételekben is megtalálható, amiről nem is gondolnánk, ezért is fontos, hogy mindent ellenőrizzünk le, mielőtt megvásárolnánk. Fontos a tudatosság. Felnőttként a saját magunkért való felelés mellett, gyermekeinkért is felelősséggel tartozunk, nekünk kell megtanítani őket arra, hogy mi tesz jót fogainknak és mi vezethet esetleg fogszuvasodáshoz.

49072950 - cute baby toddler brushing teeth. isolated on white background.

A szuvasodást okozó baktériumok ugyanis cukorral táplálkoznak, lepedék formájában tapadnak fogainkhoz és olyan savakat termelnek, melyek a fogzománcra negatív hatással bírnak. A nyál semlegesítheti ezeket a baktériumokat, termelődését pedig akár rágózással is elősegíthetjük, ám fontos hogy cukormentes változatot választjunk.

Miért fontos hogy mosolyogjunk?

Az emberi kultúrában a mosolyt csupa pozitív dologgal köthetjük össze. Üdvözölhetünk vele, kifejezhetjük másokhoz való viszonyulásunkat, mosoly közben fiatalabbnak tűnhetünk, csökkenti a stresszt és támogatja immunrendszerünket, javíthatjuk vele rossz kedvünket, vagy akár csak szebbé tehetjük egy idegen napját, ha rámosolygunk.

66533440_xl

Ezért is fontos, hogy példát mutassunk és ápoljuk fogunkat. A rossz fogak ugyanis számos dologtól megfoszthatnak már gyerekként is. A boldogtalan, önbizalomhiányos gyerekekből pedig csak nagyon rögös út során lehet kiegyensúlyozott, újra mosolygó, magabiztos felnőtt.

Ennek tudatában az Orbit immár harmadszor támogatja az SOS Gyermekfalvakat!

A kampány augusztus 23-tól október 7-ig tart. Az Orbit minden termékének eladásából befolyó összeg 1%-át az SOS Gyermekfalvaknak adományozza. A már harmadik éve megrendezett kampányhoz idén Dombóvári István, a magyar stand-up comedy kiemelkedő és ismert alakja is csatlakozott. A támogatók között pedig idén is jelen van az Auchan és az OMV. A cél a megfelelő szájhigiénia ismertetése mellett az, hogy a gyermekek egészséges önbizalmát is támogatják.Orbit_gum_logo

Ebben az évben kampányfilm is készült, ami a “próbálj meg nem nevetni” kihívás nevet kapta. Felhívja a figyelmet a mosolygás és nevetés fontosságára. Nézd végig Te is! Mondd csak, kibírtad nevetés nélkül?

Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalvak igazgatója is szólt néhány szót a kampánnyal kapcsolatban:  „Az elmúlt évek Gyermekmosoly kampányainak köszönhetően az Orbit már több, mint 27 millió forintot adományozott az SOS Gyermekfalvaknak, amit az SOS házak karbantartására fordítottunk. A gyerekek a kampányhoz kapcsolódó programokat is nagyon élvezik, úgy mint a fogászati workshopok, a versenyek vagy épp a hírességek fellépései. Nagy izgalommal várjuk az idei évi együttműködést. Minden évben egyre több a meglepetés és egyre több és több a gyermekek arcán felbukkanó mosoly”.

Hogy az SOS Gyermekfalvak mit is jelent a gyerekek számára?

  • “A családomat. Az SOS adott nekem lehetőséget arra, hogy új életem legyen, hogy 8 évesen gyerek legyek, ne pedig anyámék helyett felnőtt”. (Zita, 23 éves)
  • “Számomra az SOS az életem meghatározó eleme. Mindent megkaptam az SOS-től, amit csak nyújtani tudtak. Biztonságot, szeretetet, családot”. (Bianka, 20 éves)
  • “Újrakezdhettem az életem. Megvalósíthatom az álmaimat, amire a szülők mellett nem lenne lehetőségem, talán érettségim sem lenne. Itt szimplán szeretnek, a szülőknél egyáltalán nem éreztem. A szülőkkel semerre nem voltunk nyaralni. Az SOS-ben voltam először a Balatonnál, ami óriási élmény volt, és itt vehettem részt először külföldi táborokban is”. (Alexandra, 22 éves)Logo poz_CMYK

Az SOS így segít a reménytelen, kegyetlen jövővel szembe néző gyermekeknek. Visszaadja Nekik a reményt, a boldogságot, a gyermekkorukat, szilárd alapokat és félelem nélküli életet. Ennek tudatában segíthetünk mi is!

Az Orbit hogyan segít?

Az adomány teljes összegét idén is az SOS Gyermekfalvak karbantartására fordítják majd. Ezen kívül az Orbit fogápolási csomagokat, szájhigiéniai szűrést és edukációs programokat is biztosít a gyermekek számára.

Segíts Te is! Csatlakozz!

Légy részese te is a Gyermekmosoly kampánynak és segíts az Orbitnak az SOS Gyermekfalvak támogatásában, illetve abban, hogy minél több gyerek arcára varázsolhassanak egészséges és önbizalommal teli mosolyt! Minden egyes Orbit rágógumi hozzájárul a megfelelő szájhigiéniához minden korban, segít fogaink egészségének és szépségének megőrzésében, emellett segít abban is, hogy a gyerekek többet mosolyogjanak, különösen a Gyermekmosoly kampány során, augusztus 23. és október 7. között. Oszd meg büszkén másokkal is, hogy Te is segítettél: használd a #gyermekmosoly hashtaget és ösztönözz másokat!Untitled-2

Tudj meg többet a  gyermekmosoly.orbit.hu oldalon!