Minden kezdet nehéz – A vénusztrofóbia jelenség

Élete során sok férfi szembesül a gondolattal, hogy milyen problémák és kellemetlen szituációk merülhetnek fel, amikor leszólítanak egy csinos, attraktív hölgyet. Van, akiknél ez a félelem, annyira felerősödik, hogy adott szituációkban már nem tudja figyelmen kívül helyezni, vagy akár nagyon erős szorongást, cselekvésképtelenséget okoz ez a félelem. A Vénusztrofóbia nagyon is létező jelenség és az általános gondolatokkal ellentétben nemcsak a férfiakat, hanem a nőket is érintheti ez a szituáció.

Évről évre egyre többet lehet hallani, hogy milyen irányba változnak az ismerkedési szokásaink, köszönhetően az újfajta kommunikációs eszközök, valamint az aktív online jelenlét miatt. Rohanunk munkába, rohanunk a gyerekkel óvodába, iskolába, rohanunk a buszhoz, majd délután haza. Egész nap pörgünk, a legtöbb, amit érintünk a telefonunk és az ismerkedési hullámokat is ott lovagoljuk meg. A társkereső oldalakon néhány másodperc alatt, egy kép alapján ítéletet hozunk és rájövünk, hogy igazán senki sem felel meg az elvárásainknak. Ahhoz azonban már nincs elég bátorságunk, hogy megszólítsuk a szemben lakó hölgyet vagy rámosolyogjunk arra a fiatalemberre, aki reggelente a házunk előtt fut el.

Rangsoroljuk az embereket státusz és miegymás alapján, de főként a külső dominál. Nem is lenne ezzel probléma, csak sokan úgy élik le az életüket, hogy azt mondogatják maguknak, hogy velem úgysem állna szóba, hiszen ronda vagyok, kövér vagyok, stb. Elfelejtesz egy nagyon apró, de annál fontosabb tényt, szerethető ember vagy! Ez az, ami számít. Belegondoltál abba, hogy az a helyes srác a buszról, akinek nagyon jó stílusa van, lehet, hogy ő sem elégedett magával? Lehet, hogy ő is úgy kel fel minden reggel, hogy azon aggódik, vajon mit gondolnak róla mások.

pexels-photo-853151

Próbáld meg értékelni magad!

Kezd az alapoknál. Írj listát vagy állj a tükör elé és minden nap keress legalább 5 külső és belső dolgot, amit szeretsz magadban. Lehet, hogy nehéz lesz az elején, de ne add fel. Koncentrálj és ne állj meg addig, amíg a napi limitet nem tudod növelni.

Figyeld meg magad kívülről

Amikor szembe jön veled valaki, aki szimpatikus számodra, de túl szépnek vagy helyesnek tartod, hogy megszólítsd, figyeld meg magad, hogyan reagálsz? Lehajtod a fejed vagy inkább átsétálsz egy másik helyiségbe? Figyelj arra, hogy milyen érzéseket, milyen gondolatokat indít el benned egy-egy ilyen találkozás. Utána vegyél elő egy papírt és írd össze, mit tapasztaltál magadon. Majd pedig gondold át, hogy legközelebb min tudnál változtatni, hogy sokkal sikeresebben és boldogabban tudsz megélni egy-egy ilyen pillanatot.

Emberek vagyunk

Miközben feltérképezed az érzéseidet, folyamatosan tudatosítsd magadban, hogy mindannyian emberek vagyunk. Nincs olyan, hogy valaki többet ér a másiknál. Belső tulajdonságok kapcsán sincs ilyen, de külsőleg aztán meg pláne nincs. Légy nyugodtan önmagad és akármennyire nehéz, az elutasítást ne éld meg tragédiaként. Gondolj arra, hogy milyen remek lehetőség, hogy minden nap törekedhetsz arra, hogy több és jobb ember legyél.

Mágnes-mosoly

Nem mondom azt, hogy mindig mosolyogj, mert azt lehetetlennek tartom. Inkább csak törekedj arra, hogy eleinte csak apró lépésenként haladj és ezekben a lépésekben találd meg azt, ami boldogságot okoz.

Természetesen tudom, hogy ennek a fóbiának előfordulhatnak komolyabb tünetei is. Ha úgy érzed, hogy az ilyen jellegű szituációk sokkal komolyabb tüneteket produkálnak nálad, fordulj bátran szakemberhez, aki megfelelő tanácsokkal tud ellátni! 😊