Mindent a pilatesről – az oktató szemén keresztül

Rengeteget olvashatunk arról, hogy pilatesezni jó dolog, mert egészséges, jót tesz a testnek és léleknek, és mert átmozgatja a mélyizmokat a nélkül, hogy egy órán keresztül ugrálnunk kelljen a step padon. Hogy miért is annyira nagyszerű ez a mozgásforma, azt az elkövetkezendő sorokban szeretnénk bemutatni nektek.

Ha hallottam is a pilatesről, valójában egy kicsit mindig nehezen tudtam elhelyezni a sportokról alkotott összképemben. Miben más vajon, mint a jógázás? Hogy tudnék fejlődni úgy, hogy lassú, koordinált mozdulatokat végzek? Milyen területeket fejleszthetek vele? Mivel az interneten temérdek információ áll rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban, így most egy pilates oktató, Élő Tamara szemén keresztül szeretném nektek bemutatni ezt a különleges mozgásformát. Tamara egyéni, gépi pilates foglalkozásokat tart saját stúdiójában, mely pár hónappal ezelőtt nyitott Tamara Pilates néven. Megtudhatjuk tőle, miben különbözik a csoportos és a személyre szabott óra, és hogy miért is lesz szerelmese ennek a sportágnak az, aki egyszer elkezdi.

8ae9ddd9ee784be2bf8c3f04072a6752

Hogyan kerültél kapcsolatba a pilatesszel?

Jelenleg a Semmelweis Egyetemen vagyok végzős hallgató gyógytornász szakirányon. Egyetemi éveim során szabadon választható tantárgy volt a pilates, ahol az elméleti oktatást követően gyakorlati képzést is kaptunk. Kezdetben még csak egymáson és az oktatókon tanultuk meg a szakmát, majd miután gyakornokként is itt helyezkedtem el, egyre több vendégem lett, és innen indult a „szerelem”.

d7573186e88837fad7b52cd6e51e29ec

Sokan nem tudjuk pontosan, hogy mégis miben különbözik a Pilates a jógától. Tisztáznád ezt nekünk?

A jóga egy sokkal régebbi, több évezredes hagyományra tekint vissza, a pilates ezzel szemben „csak” a 20. század közepén kezdett elterjedni. Ugyan mindkét esetben a test és lélek összhangjára törekszünk, a jógánál egy kicsit inkább a meditációra, relaxációra összpontosítunk, a pilatesnél a testünk van a középpontban. Az egészséges test a boldogság előkapuja, és úgy gondolom, e nélkül nehéz harmóniában maradni önmagunkkal.  Amit még kiemelnék, hogy a jóga lassabb tempójú, és  sokkal nagyobb szerepet kap a megfelelő légzéstechnika. A pilates ezzel szemben dinamikusabb, ahol inkább az a fontos, hogy egy kezdő pozícióból precízen végrehajtott mozdulatok segítségével eljussunk az adott feladat végpontjáig.

568a883aa8b3013e1bfe7932dc05b440

Nem túl monoton? Azoknak is izgalmas lehet, akik eddig aerobic-ra jártak?

Abszolút jogos a kérdés. Legalább annyira, sőt jobban el tud fáradni az ember egy ilyen órán, mint egy kardió jellegűn. A pilates egy adott izomcsoportra fókuszál, tehát nem fogod azt érezni, hogy három kilót leizzadtál, viszont azok az izomcsoportjaid, amiket megdolgoztunk, nagyon el fognak fáradni. Téves elképzelés, hogy a lassabb, koncentráltabb mozdulatok miatt ne lenne elég hatásos ez a sport.

Ezek szerint először konzultálunk arról, miért is vagyok ott az edzésen?

Pontosan. Ha azt mondod, hogy inkább a kényes területekre koncentráljunk, úgy mint popsi, has, combok,  akkor ilyen koncepcióban építjük fel az órát. Gyönyörűen tudunk alakot formálni a pilatesszel, nem az izomtömeg növelése a cél. Ha mozgásszervi problémával fordulsz hozzám, – tegyük fel hátfájdalmakkal – akkor a problémádtól és állapotodtól függően felépítünk egy tartáskorrekció órát, hátizom erősítést, és így tovább. A legjobb, hogy ezeket nagyon szuperül lehet kombinálni.

a373a2acaaec18cebb2bd01409f8367f

Úgy tudom, most személyi edzéseket tartasz saját stúdiódban egy bizonyos gép segítségével. Mesélnél erről egy kicsit? Miben segíti ez az eszköz a munkát?

Ez a gép egy Reformer nevezetű pilates gép. Egy fekvő felületnek kell elképzelni, ehhez tartoznak különböző segédeszközök: kötél, doboz, pánt, ugrótábla. Ezek segítik a változatos órákat és a különböző feladatok végrehajtását. Nagy előnye ennek a gépnek, hogy ízületkímélő hatása van. A különböző erősségű rugók segítségével tudunk úgy combot erősíteni, hogy nem kell guggolni, vagy a nyakunkba emelni egy csomó súlyt, ami nyilvánvalóan megterhelné a térdet és az ízületeket. A kedvencem a hasizom erősítés, mert a Reformerrel nagyon szépen lehet felső és alsó hasizomra külön-külön is dolgozni.

27459962_2088548478045187_4303901289008522400_n

Miért szeretik jobban vendégeid az egyéni foglalkozásokat, mint a csoportos órákat? Mennyivel ad többet egy ilyen alkalom?

A pilatesnél nagyon fontos a precíz végrehajtás. Csoportos órán ezt megvalósítani nagyon nehéz, mert minden ember más jellegű problémákkal küzd. Az edző sem tud úgy figyelni mindenkire, ahogy egy személyi edzésen. A csoportos órák azoknak jók, akik nem várnak specifikus eredményt és szeretnének mozogni egy kicsit.

Nem fogunk semmilyen fájdalmat érezni a sok nyújtás miatt?

Természetesen nem. Ezek a nyújtások inkább kellemes „fájdalom” érzetet adnak, amelyek jóleső érzéssel töltenek el. Azt érzed, hogy az adott terület legmélyebb izma is meg lett dolgozva az edzés során. A pilatestől ugyanúgy lesz izomlázad, de általánosan elmondható, hogy nagyjából 2-3 nap múlva fog csak jelentkezni.

1dba8f588f564dd732a88f8acd84b835

Ha gyógyászati szemszögből közelítjük meg a pilatest, miért javasolnád a különböző mozgásszervi panaszokkal küzdőknek az órákat?

Az ízületvédelmi és ízületkímélő hatása miatt. A feladatok nem terhelik meg őket úgy, mint egy statikus vagy függőleges helyzetben elvégzett gyakorlat. Jelenleg a leggyakoribb probléma az a fajta derékfájdalom, amit az irodában való állandó ücsörgés okoz. Pilates és gyógytorna keverékével ezt nagyon szépen ki lehet kezelni, ha akkut a probléma, akkor heti 2 alkalommal. Ha valaki más sportot is űz, akkor kiegészítésként mindenképpen érdemes legalább heti 1 alkalommal eljárni az edzőhöz.

08fd1cf76ebb08e1a016e9e777150873

Mi az, ami leginkább lelkesít, amikor a vendégeiddel foglalkozol?

A vendégeim a legfontosabbak, szeretem, ha elégedetten távoznak tőlem. Mindenkinek eltérőek a céljai: van aki szeret elfáradni, van, akinek komolyabb a problémája, és van, aki csak azért jár hozzám, hogy átmozgassam hetente 1-2 alkalommal. Mindenkinek a saját igényét tartjuk szem előtt, és ha a vendégem úgy megy el tőlem, hogy enyhítettem a fájdalmát, vagy csak nagyon jól esett neki az edzés, akkor én is nagyon elégedett vagyok a munkámmal. A pilatesnél a lelki dolgok is nagyon fontosak, ha valaki eljön az órámra, fontos, hogy jobb kedvvel távozzon, mint ahogy idejött.

A képek forrásai: Pinterest, Tamara Pilates saját fotó

Jogi nyilatkozat:
Az interjúban elhangzott válaszok minden esetben az interjúalany álláspontját tükrözik. A szerkesztőség a válaszokért, azok valóságtartalmáért, a válaszokból eredő bármiféle kárért felelősséget nem vállal.